V Brně se otevírá středoškolský obor zaměřený na tvorbu videoher a deskovek
Novinka V Brně se otevírá středoškolský obor zaměřený na tvorbu videoher a deskovek

V Brně se otevírá středoškolský obor zaměřený na tvorbu videoher a deskovek

Ondřej Partl

Ondřej Partl

13
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One Apple iOS Android Android pkgsrc Desková hra

Hry opět dostávají více prostoru v českém školství.

Reklama

Videohry měly své místo ve společnosti už od svého vzniku, avšak častokrát se střetávaly s odsouzením či klidně i posměškem, kdy jejich hráči a tvůrci byli povětšinou vnímáni jako snílci, blázni či společenští vyvrhelové.

S takovými názory se ostatně můžeme občas setkat i dnes, avšak pozice videoherního průmyslu natolik vyrostla (nejen z pohledu finančního), že se situace podstatně vylepšila, přičemž se videohrám postupně dostává prostoru i v rámci českého školství.

To posléze platí i u nás, kdy se za poslední dobu na našich vysokých školách otevřelo pár oborů, které zájemcům umožňují své studium mířit právě na počítačové hry. Pokud jste ale chtěli s takovýmto zaměřením studovat například už od střední, tak jsou možnosti stále velice limitované.

Nicméně brněnská Střední škola umění a designu (zkráceně SSUD) přichází se zajímavou nabídkou, kterou je otevření oboru nazvaného Game Art.

Autor - Max Hrstka (student herního klubu)
Autor - Max Hrstka (student herního klubu)

Jedná se o středoškolský obor s maturitou, jenž je orientovaný na tvorbu nejen digitálních her, ale i deskovek. Studenti si sami vyberou své zaměření, takže se jedná o vhodnou volbu pro případné budoucí programátory, grafiky, designéry i animátory.

První várka studentů v tomto novém oboru začne studovat ve školním roce 2021/2022, přičemž přihlášku můžete podat do 30. listopadu. Přijímací řízení se bude skládat z talentové a všeobecné části.

V talentových zkouškách uchazeč vyhotoví tři zadané úlohy, které jsou pro tento obor následující:

  • 1. úkol: kresba stylizované postavy, zasazené do zadaného světa,
  • 2. úkol: tvorba levelu hry se zadanou herní mechanikou,
  • 3. úkol: tvorba nelineárního, interaktivního příběhu.

Společně s tím taktéž odevzdá své domácí práce, které by měly splňovat následující požadavky:

  • jejich autorem musí být jen uchazeč, domácí výtvarné práce jsou bez cizích reálných korektur (v případě zjištění výrazného rozporu mezi kvalitou domácích prací a výsledkem tří úkolů talentové zkoušky, budou domácí práce hodnoceny 0 body)
  • množství prací minimálně 20 ks, které jsou vybrány jako nejlepší z většího množství prací
  • schopnost výtvarně zachytit skutečnost (kresba, malba … podle vizuální skutečnosti)
  • některé práce by měly být zaměřeny na obor vzdělání, do kterého se uchazeč hlásí
  • zájemce by měl prokázat ve svých pracích svoje tvůrčí schopnosti: nápaditost, výtvarný cit, energii i schopnost realizovat své představy, soustředěnost, ale také manuální zručnost
  • prostorové práce musí být ve fotodokumentaci, případně na CD nebo USB disku, počítačové práce (mimo animace, hry, programy nebo aplikace) pouze vytištěné

Pokud bude zájemce v talentové části úspěšný (získá alespoň 30 bodů z možných 60), tak dále podstoupí všeobecný test, pohovor a bude mu posouzen průměrný prospěch z předchozího studia.

Autor - Silvie Říčková (studentka herního klubu)
Autor - Silvie Říčková (studentka herního klubu)

Na základě získaných bodů budou oznámeni přijatí studenti, kteří se během své výuky mohou těšit na učitele, jakými například je filmař Ondřej Klus či Filip Dufka, jenž je technickým grafikem v Hangaru 13.

S ateliérem oboru taktéž budou spolupracovat různá brněnská studia, díky čemuž jejich zástupci mohou sdílet své zkušenosti se žáky. Samozřejmostí je i dobré technické zázemí, jelikož samotná výuka bude probíhat především samotnou tvorbou her.

Pro odběr novinek se doporučujeme přihlásit na oborový Discord server.

K seznámení s oborem Game Art a případně i učiteli mohou sloužit i schůzky Žákovského klubu herní tvorby.

Tímto krokem se tedy opět rozšiřují možnosti vzdělání v námi důvěrně známém odvětví a my jsme za to jedině rádi.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama