Valhalla Hills – nedotažení Vikingové
Recenze Valhalla Hills – nedotažení Vikingové

Valhalla Hills – nedotažení Vikingové

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

8

Podařilo se Vikingům ve finální verzi Valhalla Hills porazit stereotyp?

Reklama

Naše poslední setkání s Valhalla Hills proběhlo celkem pokojně. Hra, která měla být do jisté míry nástupcem Settlers, se jevila jako celkem slušná hříčka. Již v Early Accessu ale trpěla jedním zásadním nešvarem. Tím byl stereotyp s lineárním prostředím a nedostatečnou paletou budov. Tvůrci měli naštěstí od našeho preview moře času na opravení a doladění svého díla. Prostor tu byl, my se dnes podíváme na to, jak se vývojářům z Funatics Software podařil využít.

Nezbedný syn

Zástup severských bohů není zrovna tenký, přesto se vývojáři Valhalla Hills rozhodli mezi ně vecpat dalšího bůžka. A aby toho nebylo málo, jedná se přímo o nejmladšího syna samotného Ódina. Bůh stavitelů Liko nebyl pro svého otce dostatečným Vikingem a tak ho dobrosrdečný táta vykopl z domu. Liko mu nyní s partou stejně nedoceněných Vikingů chce ukázat, že má na to stát vedle svých vrstevníků ve Valhalle.

Přes nadějný úvod ale ve Valhalla Hills příběh rozhodně nehledejte. Vašim úkolem je vést Vikingy skrz minimálně se měnící mapu do jejich zaslíbené Valhally. Cesta k cíli se moc nebude lišit od mapy, podobně jako ona bude ve většině případů stejná. Na začátku se usadíte, najdete portál a pak skrz něj projdete na další takřka identický ostrov. Tuto zajímavou proceduru budete aplikovat až do momentu, než se vaši svěřenci dostanou tam, kam dle jejich názoru patří. Jednoduše řečeno nekonečný příběh.

Na začátku tohoto nekonečného příběhu vaši svěřenci vypadnou z portálu. Hned po výstupu z brány do jiného světa začnou stavět základy vaší civilizace. Ty tvoří výrobce nástrojů, dřevorubec a rybář. S nimi si ale dlouho nevystačíte, je nutné expandovat. K úspěšnému šíření prosperující společnosti budete potřebovat kameníka, farmáře, pekaře a mlynáře. Toto složení vám zajistí ucházející příděl jídla pro celou osadu. Bez kvalitního zásobování to moc daleko nedotáhnete, Vikingové jsou totiž závislí na pravidelných dodávkách kvalitního jídla. Pokud se jim nedostává krmě, odmítají pracovat a následně umírají na vyhladovění.

Většina současných budov byla dostupná již v betě, příjemným obohacením hry je propracovanější správa vesnice a pestřejší paleta staveb. V oblasti budování jsme se dočkali strážních věží a sídel specialistů. Dřevorubec má nyní kupříkladu tři samostatné domečky, v kterých je umístěn vždy jeden odborník. Správa osady se též mírně posunula, na počátku v ní byl hráči dán minimální prostor. Nyní má v chodu své civilizace větší roli, přesto by to chtělo víc prostoru. Stále mi totiž připadá málo zapojen.

Nevyužití trpaslíci

Protivníci a nepřátelsky laděná zvířata vás nechávají na pokoji jen na počátečních mapách. A ani na nich nejste tak úplně v bezpečí. Před každým průchodem portálu je totiž nutné obětovat jídlo strážcům brány. Když je budete ignorovat, vyhrnou se ven a dají vašim Vikingům pořádně na pamětnou. Naštěstí je jejich agresivita závislá jen na vašem jednání. O něco hůř na tom budete při setkání s divokou zvěří. Ta je na rozdíl od ochránců portálu neúplatná, takže se v jejím případě boji nevyhnete.

K obraně proti divoké zvěři je dobré vycvičit válečníky. Ti se vám později budou hodit. Na ostrově totiž nejsou jen zvířata. Vaše expanze zaujme i jiné zraky. Do cesty za slávou se vám postaví nemrtví a trpaslíci. První frakce je zde spíše pro okrasu, její zástupci obývají jen hřbitovní oblasti. Zásadnějším protivníkem bude rasa negativně laděných trpaslíků, kteří by měli ve hře zastupovat roli konkurenčního národa. Ve velké míře se jim to daří, jejich taktika je založena na agresivní houbičkové expanzi. Jediný problém je snad jen v tom, že paleta budov této frakce není zrovna oslnivá. Většinou vidíte jen věže a větší věže. Potenciál tohoto druhu je ve Valhalla Hills promarněn. Kdyby mu tvůrci dali víc prostoru, možná bychom tu měli zajímavého protihráče.

Soubojový systém už ve fázi Early Accessu působil jako hodně slabý aspekt. V tomto směru by bylo možná lepší dát hráči plnou kontrolu nad armádou. AI na tom totiž není nejlépe. Často se zasekává a dělá nejrůznější chyby, které ve výsledku vedou ke smrti Vikingů. Ve finální verzi by to asi mělo vypadat trošku jinak. Nastal nám tu podobný případ jako u trpaslíků, AI prostě není využita na 100 procent. Naštěstí se jí už ale daří pravidelně stravovat, takže neumírá hlady, i když vedle sebe má jídlo. Alespoň tento aspekt byl vyřešen.

Stále stejná hora

Když se ohlédnete za sérií Settlers, jistě se vám vybaví řada různých lokací, skrz které jste při průchodu kampaní prošli. Ve Valhalla Hills se nic takového nekoná, pokaždé jdete na stejně vypadající ostrov. Odlišovat se bude jen velikostí a rozmístěním některých strategických bodů. Občas se vám může stát, že vás portál vysadí hned u nepřátelsky laděné oblasti. V takový moment máte o zábavu postaráno, pracně vypěstovaní Vikingové budou umírat jako na běžícím páse. Bez vybavení totiž stojí za starou belu.

„Největším problémem Valhalla Hills byl, je a bude stereotyp.“

Za tu stojí překvapivě i optimalizace, která byla v betě na ucházející úrovni. Nyní hra nejede ani na stabilních 30fps. To je celkem překvapení vzhledem k enginu, jenž jí žene kupředu. Hráči se slabším či středním PC by se měli Valhalla Hills vyhnout širokým obloukem.

Bolestivé stoupání

Největším problémem Valhalla Hills byl, je a bude stereotyp. Tvůrci nebyli schopni do svého titulu zahrnout dostatečně záživné prvky. A když už se jim zadařilo, nebyli dost zdatní na to, aby byly zpracovány pořádně. Jejich dílo je tím pádem jako celek spíše průměrného rázu.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Valhalla Hills – nedotažení Vikingové

Verdikt

Finální verzi Valhalla Hills se nepodařilo porazit stereotyp a problémovou AI.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

stavba budov
příjemná stylistika
špatně pojatá severská mytologie
absence výrazného příběhu
stereotyp
nevyužitý potenciál trpaslíků
nedostatečné zapojení hráče do celku
mírně problematická technická stránka
chudý obsah
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama