Valhalla Hills – Settlers v novém kabátu?
Preview Článek Valhalla Hills – Settlers v novém kabátu?

Valhalla Hills – Settlers v novém kabátu?

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

8

Má legendární strategie Settlers konečně nástupce?

Reklama

První díly legendární série Settlers byly u fanoušků velmi oblíbené. Novější hry z tohoto světa už nebyly tak vydařené. Část tvůrců původních Settlers se proto rozhodla, že se vrátí ke kořenům. Jejich nový projekt Valhalla Hills, díky své stylizaci, již na první pohled připomíná Settlers či Cultures. Malou vadou na kráse je snad jen přítomnost v Early Accessu, díky které se dá omluvit mnoho. Bude ale vzhled a slavné jméno stačit Valhalla Hills k upoutání vaší pozornosti?

Cíl každého Vikinga

Brány legendární Valhaly jsou cílem snad každého odvážného seveřana, který to má v hlavě trošku spořádané. Některým válečníkům se ale zřejmě nechce čekat na hrdinskou smrt. A tak se rozhodli, že se podobně jako dávní Babylóňané dostanou ke svému božstvu blíž, za pomoci vyvýšeného bodu. Na rozdíl od dávné civilizace ale nemají dostatečné stavební schopnosti, takže šplhají na vrcholky Valhalla Hills, kde dle pověstí sídlí jejich bohové.

„Obyvatelé vaší malé kolonie mají své základní potřeby. Vyžadují častý spánek, pravidelné podávání jídla a hlavně pořádný příděl práce.“

V současné fázi vývoje na ně čeká ale jen portál. Ten Vikingy přenese o dům dál, lépe řečeno o ostrov. Na těchto osamocených bodech v oceánu se pokaždé budou odehrávat vaše dobrodružství. Ostrůvky jako takové jsou zpočátku hodně malé, jejich expanze se dočkáte až poté, co mnohokrát projdete skrz cestovní bránu. Ta je nestřežená jen v prvních fázích hry, později už průchod blokují ledové stráže. Tuto gardu tvoří jak válečníci s luky a sekerami, tak i obří golemové. Otevření a následující přesun nemusí ale skončit krveprolitím. Ochráncům je možné obětovat ve svatyních různé předměty, díky kterým je mrazivá posádka opustí.

Čím dál jste, tím líp se máte

Mohutné kamenné brány jsou ale vždy až poslední zastávkou na vaší cestě do výšin. Než se k nim dostanete, musí Vikingové postavit malou vzkvétající kolonii. V počátečních úrovních je toto osídlení skutečně miniaturní. Tvoří ho pár stanů a dřevorubcova chatrč.

Vývoj jako takový je ale nezastavitelný. Přeci jen nemohou přežívat jen na koříncích a lesních plodech. Řešení této nesnáze je celkem jednoduché, hned v další mapě totiž obdržíte plánek k rybářské chýši a loveckému srubu. Díky těmto dvěma stavbám dokážete trošku efektivněji zásobovat vaší vzrůstající komunitu. Krom masa, ale získáte také kůže, nutné k vybudování vojenského stanoviště, které chrání obyvatelstvo před nebezpečím, jenž na něho číhá v divočině.

V počátečních fázích vaše malá civilizace pracuje prakticky jen se dřevem a kamením, které nalezne u cesty. Kameník jí tedy přijde vhod, po čase si ho můžete vylepšit na cihlaře. Podobný vývoj může potkat i dřevorubce, kterého jste měli na začátku hry. K jeho domu je možné postavit vylepšení, které mu umožňuje ze dřeva dělat prkna a když už nechcete plundrovat přírodu, dáte mu do ruky lesnickou lopatu a pošlete ho sázet stromky. Kombinace cihlaře a tesaře umožní vaší společnosti vybudovat lepší domy a hlavně obilnou farmu, kuchyň, pivovar, mlýn a pekárnu. Následuje fáze železa, ale jeho využití prozatím není dostatečně rozsáhlé.

Obyvatelé vaší malé kolonie mají své základní potřeby. Vyžadují častý spánek, pravidelné podávání jídla a hlavně pořádný příděl práce. Spánek je asi to nejmenší, protože Vikingové nejsou zrovna nároční a prakticky jim stačí ke štěstí jen základní stany. Při nejhorším jsou ochotni dokonce spát pod širým nebem. Jídlo už je výraznější problém. Seveřané totiž jí rádi a hlavně často. Počáteční ryby a bobulky vám tím pádem moc dlouho nevydrží. Nejefektivnějším způsobem zásobování je pravděpodobně výroba chleba. Ten jí většina civilního obyvatelstva, vojáci namísto potravin pijí pivo. Trošku zvláštní, ale je to tak.

„V současném stavu má Valhalla Hills řadu nešvarů, kvůli kterým bych se vůbec nerozpakoval doporučit, aby hráč, který po tomto kousku touží, počkal na plnou verzi.“

Vývoj jednotlivých budov je povedený. Rozdělení na produkční, logistické a vojenské též není špatný nápad. Možná bych se nebál jít do samostatných odvětví, které by přímo nebyly závislé na jedné budově, a jednoduše byly sami za sebe. Prozatím tu máme jen expanzi k dřevorubci, těžaři a kováři. Ve finální verzi by ale růst mohl být určitě pestřejší.

Pár změn

Jak již bylo naznačeno v minulých řádcích, autoři ve Valhalla Hills pracují s trošku omezenějším prostorem. Oproti původním dílům Settlers se totiž nenacházíte v rozsáhlém světě, ale na malém ostrově. Ten se netáhne do šířky, ale spíše do výšin. Rozsah mapy jako takové není zrovna dechberoucí a suroviny jsou tu též značně omezeny. Nejvíce je to poznat asi na těžbě kamene, který je nezbytný ke stavbě mnoha zásadních struktur. Brzo však dojde, takže si jeho využití musíte řádně rozmyslet. Jinak se může stát, že na některé budovy jednoduše nebudete mít dostatek materiálu.

Největším trumfem Valhalla Hills je motor, který tento titul pohání. Díky Unreal Engine 4 jede hra perfektně již ve stádiu Early Accessu. Což potěší, protože díla v těchto vodách mají často právě s optimalizací velké problémy. To se ale Valhalla Hills naštěstí netýká. Stylizace je na podobné úrovni jako v Cultures či Settlers. Čiší z ní hravost.

„Valhalla Hills je po řadě stránek jasným nástupcem Settlers a Cultures. Před autory tohoto titulu je ale ještě skutečně dlouhá cesta, na které je čeká hodně práce.“

V současném stavu má Valhalla Hills řadu nešvarů, kvůli kterým bych se vůbec nerozpakoval doporučit, aby hráči počkali na plnou verzi. Někteří Vikingové si totiž nezaslouží, díky své tupé AI, vstoupit do Valhaly. Jejich smrt se nedá totiž označit za hrdinou, ale spíše za ubohou. Možná bych se nebál říct, že byla jednoduše trapná. Představte si moment, kdy vaše postava prý trpí hladem. Kdyby její inteligence fungovala jak má, šla by si vzít z nedalekých keříků ovoce. To všichni ostatní obyvatelé vesele pojídají a utěšují jím svá nenažraná bříška. Ona ale postrádá jakoukoliv formu myšlení, tím pádem křičí, že má hlad. Najíst se nejde, ale stále se svým problémem obtěžuje do momentu, než je po ní. Takový Viking jednoduše nemá ve Valhale co dělat.

Zásadnějším nedostatkem je však stereotyp. Jak jsem již psal, lokace, v které se vaše dobrodružství odehrávají, se prakticky výrazně nemění. Občas je o něco větší, někdy zas menší, ale není to nic, co by vám vyrazilo dech. Popravdě jsem v tomto směru čekal asi něco výraznějšího a hlavně pestřejšího. Doufám, že finální verze tento nešvar vymaže brilantním příběhem a pestrou paletou hor, na jejichž vrcholy budete stoupat.

Vydařený mix

Valhalla Hills je po řadě stránek jasným nástupcem Settlers a Cultures. Před autory tohoto titulu je ale ještě skutečně dlouhá cesta, na které je čeká hodně práce. Již nyní tu ale máme kvalitně optimalizovanou zábavu na řadu hodin. Nesmíte to ale přehánět, jinak vám na vrátka zaklepe stereotyp. Přes jeho přítomnost se ale těšíme na finální verzi, která by měla vyjít na konci roku. Uvidíme, co do té doby vývojáři stihnou vytvořit. Osobně bych doporučoval počkat na vydání.

Hru koupíte na Steamu za 19,99€.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama