Valve představilo operační systém SteamOS určený pro využití na televizních obrazovkách
Novinka Valve představilo operační systém SteamOS určený pro využití na televizních obrazovkách

Valve představilo operační systém SteamOS určený pro využití na televizních obrazovkách

Martin Cvrček

Martin Cvrček

72

První ze tří oznámení Valve v tomto týdnu je představení operačního systému SteamOS, určeného pro využití v obývacím pokoji a u televize.

Reklama

Když Valve nedávno oznámilo, že v tomto týdnu chystá tři oznámení související se Steamem, všichni automaticky očekávali odhalení SteamBoxu. Možná že se jej ještě dočkáme, ale ne teď. První oznámení se totiž týká vlastního operačního systému založeného na Steamu a Linuxu. Seznamte se se systémem SteamOS.

Díky tomuto operačnímu systému si budete moci svým způsobem udělat vlastní SteamBox, třeba z vlastního zařízení připojeného k televizi. Právě na využití na televizních obrazovkách SteamOS cílí. Jednoduše a přehledně by vám v pohodlí gauče v obývacím pokoji měl zprostředkovat všechny výhody Steamu v čele s hraním her z vaší knihovny.

Možná si říkáte, že díky Big Picture módu a nějakému vlastnímu počítači bylo tohle všechno možné už dřív. SteamOS ale podle všeho jde o něco dál. Nejen že má být optimalizovaný pro plynulé hraní stovek her ze Steamu, ale umožní i stream her z klasického PC, resp. ze Steamu. A to všechny, tedy cca 3000 titulů, které aktuálně na Steamu najdete.

Dále bude těžit z výhod nedávno oznámeného systému Steam Family Sharing, umožňujícího sdílet s rodinou celou knihovnu vámi vlastněných titulů a k dispozici má být i určitá rodičovská kontrola. To aby si váš pětiletý synáček nemohl spustit dejme tomu Left 4 Dead 2.

V budoucnu má dokonce přijít i podpora sledování filmů nebo poslechu vaší muziky. Valve prý spolupracuje s mnoha poskytovateli našich oblíbených médií. Samozřejmostí je pak využití mnoha prvků Steamu v čele s Cloudem, systémem přátel, skupin nebo Steam Workshopem kvůli stahování modů a uživateli tvořených přídavků do mnoha titulů.

A protože je to Valve a protože celý systém běží na Linuxu, bude SteamOS k dispozici zcela zdarma a údajně k dispozici již brzy. Ale jak známe Valve, jakékoliv datum vydání se stejně protáhne.

Každopádně uvidíme, jak se systém osvědčí, jeho myšlenka je ale určitě zajímavá. A teď si jenom počkáme, co skrývají ta další dvě oznámení. S Half-Life 3 nebo Source 2 enginem ale radši nepočítejte, vždy se má jednat o záležitosti Steamu. Osobně tipuji SteamBox. Možná Valve nejdřív představí samotný hardware a poté ovladač, na kterém si podle jistých náznaků dávali hodně záležet. Takže se uvidíme za dva dny.

Mimochodem, v příštích týdnech můžeme čekat oznámení o podpoře mnoha AAA titulů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama