Valve vylepšilo pravidla a pokyny pro Early Access sekci na Steamu
Novinka Valve vylepšilo pravidla a pokyny pro Early Access sekci na Steamu

Valve vylepšilo pravidla a pokyny pro Early Access sekci na Steamu

Jan Kalný

Jan Kalný

6

Early Access je skvělý způsob jak hráčům přinést hru před vydáním, zjistit co jí chybí a v podstatě hru vydat bezchybnou. Samozřejmě se ale objevili tací, kteří toho zneužili a to donutilo Valve trochu pozměnit pravidla.

Reklama

Protože je Early Access opravdu populární, je také velmi zneužívaný. Vývojáři hru nahodí na Steam, chtějí po ní obrovské prachy a ve finále nikdo nedostane to, co si přál. Nebo nic, co vývojáři slibovali. (Koukáme na tebe, Planetary Annihilation). Valve nemůže jen tak jít, říct sbohem a hru zrušit, proto vylepšili svá pravidla pro Early Access sekci, aby to příště udělat mohli. Podle nich je Early Access „místo pro hry, které jsou ve stádiu alfa nebo beta verze, stojí adekvátně k tomu, co aktuální verze nabízí, a vývojáři mají v plánu hru dodělat.”

Hlavní důvod celé změny byl ten, že si hráči stěžovali na nedostatek updatů a příšernou kvalitu her, které se tam objevují. Každý chápe, že hra není hotová, ale často nevychází ani updaty a vývojáři se o hru prakticky ani nestarají.

V květnu Valve stáhlo z Early Access hru Earth: Year 2066, protože byla rozbitá a autory hra už nezajímala. Valve poté vrátilo všechny peníze hráčům, kteří si hru koupili. Minulý měsíc naopak Double Fine, tvůrci Brütal Legend nebo Broken Age, oznámili, že zrušili vývoj Spacebase DF-9 protože nebyly dostatečné finance.

„Pokud vydáte hru v Early Access, hráči očekávají, že budete s vývojem pokračovat až do stádia, kdy se hra dá označit jako "hotová",” dočteme se v dokumentu.

„Je nám jasné, že nikdo nemůže předvídat budoucnost a všechno se může změnit, tudíž i hra nemusí být dokončena, nebo může neuspět u zákazníků. Pracujeme na tom, aby o tom vždy věděli, ale zároveň prosíme vývojáře, aby dodržovali určitá pravidla, abychom mohli správně informovat zákazníky, a aby neslibovali tvůrci nic, co nemohou splnit, nebo s jistotou neví. Kupříkladu nikdy nemůžete vědět, kdy hra vyjde. Nenechte hráče hru kupovat jen kvůli tomu, jaká bude. Měli by se rozhodnout podle toho, jak hra vypadá teď, ne podle slibů, které ani nemusí být dodrženy.”

Stejně tak Valve přidalo ještě další čtyři pokyny. Jde o to, aby vývojáři nevydávali v Early Access hru, kterou si nemohou dovolit vytvářet, pokud nebude mít úspěch v prodejích; neslibovali příliš moc, měli hratelný build.

Naneštěstí výše zmíněné není zákon, tudíž se úplně nezamezí problému. Jde jen o určité rady a pokyny, kterými by se měli vývojáři řídit. Valve teď alespoň bude moci lépe hlídat Early Access a zrušit víc her, které jsou prostě špatné. A že jich není a nebude málo. A než se zeptáte - ne, o Half-Life 3 nepadlo ani slovo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama