Vanquish – když spojí síly dva geniální vývojáři
Vanquish Recenze Vanquish – když spojí síly dva geniální vývojáři

Vanquish – když spojí síly dva geniální vývojáři

Marcus

Marcus

9

Shinji Mikami a Atsushi Inaba. Tato jména vám toho asi moc neřeknou, ale co takhle Resident Evil a Devil May Cry? To už zní lépe, že?

Reklama

Právě tito dva herní velikáni se sešli u projektu Vanquish a již od počátku vývoje na něj byli mnozí poprávu zvědavi. Nadšení ještě vzrostlo po několika první videích a screenshotech. Hra se koncem října dostala do obchodů a velká média po celém světě jsou z Vanquish vedle. Jak jsme na tom my?

A zase ti Rusové!

21. století je v plném proudu a lidstvo právě přesáhlo metu 10 miliard lidí. Jídlo a další důležité suroviny dochází a v Rusku toho využívá vojenská strana „Order of the Russian Star“ a přebírá kontrolu nad celou zemí. S možnostmi, které se jim naskytnou začnou s výzkumem nového druhu zbraně využívající mikrovlny. Jeho účinnost vyzkouší na americkém San Francisku a poté dostane prezidentka ultimátum. Buď se do 10 hodin USA Rusku podrobí, nebo podobný osud potká New York. Prezidentka brzy svolá tiskovou konferenci a hrdě mluví o tvrdé pomstě. Armáda, sestávající z obyčejných pěšáků, by to ale sama nezvládla, a tak jim musí pomoci speciálně vycvičený voják s technologicky vylepšeným oblekem. To je ve zkratce základní premisa celé hry a možná nevypadá nijak zajímavě. Ale byla by chyba tento titul minout!

Sam Gideon, za kterého zahrajeme, byl v minulosti naverbován vědecko-armádní organizací DARPA. Se svými kolegy, sexy navigátorkou Elenou Ivanovovou a doktorem Candidem společně vyvíjeli vojenský oblek, který krom potřebné ochrany disponuje i několika zajímavými funkcemi. Jenže právě v průběhu závěrečné fáze testování vtrhnou do USA okupanti a DARPA tak může svůj výtvor vyzkoušet v akci. To je oficiální verze, proč se DARPA angažuje do konfliktu. Ale o té skutečné téměř nikdo neví.

Oblékněte se stylově

Vanquish se tváří jako obyčejná střílečka bez nějakých větších inovací, ale po pár minutách máte jasno: Tohle je kandidát na akční hru roku! Akce je frenetická, zajímavých zbraní je dostatek a hlavně se to skvěle hraje!

Na začátku hry si osaháte základní herní prvky jako pohyb, střelbu a využívání obleku. Právě v obleku (ARS) tkví hlavní síla Vanquish. Tlumení nárazu před všudypřítomnými kulkami je samozřejmostí, ale navíc disponuje originálním systémem, kdy se můžeme velmi rychle pohybovat a dostat se tak ze šlamastik. A vězte, že těch tady zažijete opravdu hodně.

Druhou, neméně důležitou vlastností obleku je možnost zpomalení času. To se stane buď automaticky, pokud nám zdraví klesne na minimum a můžeme se tak rychle schovat, a nebo pomocí manuálního stisknutí konkrétních kláves.

Samotný průběh hraní vypadá velmi jednoduše. Společně s naším týmem dostaneme z vedení úkol, většinou se někam dopravit a vystřílet vše, co potkáme. Ale právě to „obyčejné“ střílení všeho kolem dokázali vývojáři posunout o několik pořádných stupňů vzhůru. Nepřátelé se objevují ze všech stran a nejsou to jen obyčejní pěšáci, i když těch je valná většina. Na scénu se velmi často vynoří nejrůznější bossové, kteří dají i protřelému hráči akčních her poměrně dost zabrat. Rozměry mají ohromné a jejich podobně velké zbraně dokáží jednoduše poškrábat náš naleštěný oblek.

I na tebe mám dost nábojů!

Na nepřátele máme velmi zajímavý zbrojní arzenál. Od klasického samopalu, který se velmi brzy stal moji nejoblíbenější zbraní, se dostaneme k brokovnici, odstřelovací pušce až k několika speciálním kouskům jako vrhač disků či laserovou pušku schopnou zaměřovat několik cílů najednou.

Nábojů naštěstí máme stabilně dostatek, ať už kvůli velké kapacitě zásobníků nebo i proto, že téměř na každém rohu jsou bedny s municí a zbraněmi, přičemž Sam unese najednou maximálně 4 druhy zbraní včetně granátů. Ty se dělí na klasické výbušné a EMP, které ochromí všechny nepřátele v dosahu efektu a na nás už zbývá jen finální doražení.

Prostředí se velmi často mění a i když se hra odehrává v městském prostředí, dostaneme se na několik zajímavých míst jako je bortící se most či podzemní tunel. S lokacemi přímo souvisí i nepřátelé, i těch je velké množství a zaujmou nejenom originálním zpracováním. Například v takových podzemních tunelech, kde není bez pořádné baterky vidět, se setkáme s robotickými pavouky a velkými brouky se sebevražednými sklony. Zbytek našeho putování nám budou dělat společnost robotičtí vojáci, kteří navíc po své smrti explodují.

Šílenost na obrazovce

Technická kvalita se také povedla a vypíchnout pak musím grafickou stránku, která se může v klidu srovnávat s těmi nejlepšími tituly současnosti. Na scéně to bouchá, střílí, objevuje se hodně postav a hra se ani necukne! Z celé akce tak můžete lehce dostat tiky, protože tolik věcí najednou uvidíte jen v málokteré hře. Podstatné ale je, že to do titulu prostě zapadá.

Vanquish se asi nejvíce podobá Gears of War, ale v asijském stylu. Můžete očekávat více akce, zajímavé zbraně a několik originálních nápadů, což z Vanquish dělá jednu z nejlepších akčních her tohoto roku. Pokud jste majitelé PS3 či Xboxu 360, pak je Vanquish určený přesně pro vás!

Autor recenzoval PS3 verzi titulu, kterou poskytl Xzone.

Vanquish

Verdikt

Výborný akční titul, který se může bez problému měřit se špičkou ve svém žánru. Vanquish je již několik dní v obchodech, proto neváhejte a kupujte! Stojí to za to!

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

skvělá hratelnost
souboje s bossy
technologie obleku
zajímavé zbraně
občas až příliš obtížné
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama