Vanquish – revoluční akce, nebo jen další klišé?
Preview Vanquish Článek Vanquish – revoluční akce, nebo jen další klišé?

Vanquish – revoluční akce, nebo jen další klišé?

Pavel Charbuský

Pavel Charbuský

7

Tvůrce Alone in the Dark, Shniji Mikami, spojil své síly se slavnou společností SEGA, aby společně vytvořili dechberoucí akci v nevídané rychlosti a s oslňující grafikou. Jak zatím vypadá výsledek?

Reklama

Když byly vypuštěny první informace o hře Vanquish, nejednoho z nás určitě napadlo, že se bude jednat pouze o další střílečku z pohledu třetí osoby, jakých poslední dobou vychází mraky. Několik na první pohled již dost okoukaných nápadů, na kterých je hra stavěna, tomu také nasvědčovalo. Drsný hrdina v super bojové kombinéze, nelítostně se probíjející hordami ruských strojů a vojáků, kteří si dovolili zaútočit na Spojené státy? Něco v tom smyslu už tu přece několikrát bylo. K tomu všemu systém boje velice nápadně připomínající Gears of War. Jak se s těmito problémy otec Vanquish Shinji Mikami hodlá vypořádat?

Rychlá akce

V demoverzi, dostupné na E3, byl náš hrdina Sam okamžitě vržen do víru zběsilé akce, obklopen spolubojovníky i hordou nepřátel, kteří do něj hned začali nemilosrdně pálit. Ukázalo se, že právě rychlost a zběsilost bude hlavním poznávacím znamením této hry. A když už toho bude víc, než se dá zvládnout, Samova bojová kombinéza čas na krátkou dobu zpomalí a dovolí vám tak opět získat kontrolu nad situací. Další faktor, přispívající elementu rychlosti je sbírání nepřátelských zbraní. Tento problém SEGA pojala velmi tradičně – stačí přes zbraň přeběhnout a ona se vám objeví v ruce. Protože ale doba pokročila a hráči by dnes netolerovali takový nesmysl, je to zpracováno tak, že Samova kombinéza zbraň naskenuje a zrekonstruuje mu jí v rukou. Vůbec celá kombinéza bude nabízet velké množství variability a už se těšíme, až zjistíme, co všechno se s její pomocí dá dělat (známý oblek z Crysis s největší pravděpodobností utře nos).

Oslňující grafika

Graficky bude Vanquish, jak už se dnes stává zvykem, úžasný. Hra poběží na enginu nedávno vydané Bayonnety, který nám poskytne velkolepou podívanou na rozsáhlá bojiště, velké množství bojujících na obou stranách, roboty, výbuchy, úkryty…zkrátka všechno, co bychom mohli chtít. Věřím, že celkovému dojmu lehce japonský nádech grafiky nikterak neubere, maximálně v některých jedincích probudí lehký pocit nostalgie z automatových her minulého století.

Boj „z krytu do krytu“

Jak jsme již zmínili, boj velmi připomíná systém Gears of War. Budete se pohybovat z krytu do krytu, střílet po cestě, co potkáte nebo krýt postup svých parťáků. Když některý z vašich spolubojovníků padne, můžete k němu doběhnout, dát mu „první pomoc“ v podobě stisknutého tlačítka a on může pokračovat v boji.

Kromě léčení svých svěřenců a krytí za překážkami budete samozřejmě potřebovat způsob, jak se vypořádat s hordami nepřátel. K tomu bude sloužit široký arzenál – od pistolí přes brokovnice, útočné pušky a kulomety, ostřelovačky až po laserová děla. Kromě toho by měla být k dispozici i možnost zbraně vylepšovat. Naráz unese Sam tři zbraně, stejně jako hrdina v Gears of War.

Variabilita bitevních polí

Aby se hráč nezačal nudit, budou se měnit bojové podmínky ve stylu odlišných bojišť, strojů, které bude moci hrdina použít a samozřejmě různých druhů protivníků, které bude třeba zabíjet různými způsoby, včetně obřích bossů. K tomu, aby Vanquish nebyla příliš stejnorodá hra by měl napomoci poměrně silný, v tomto žánru až neobvyklý příběh. Bohužel, tento slibovaný příběh bude na úkor multiplayeru, kterého se tak nedočkáme.

Vanquish by měl v Evropě vyjít 22. října a už je nyní možné si jej předobjednat. Jako bonus kupující dostane tři zbraně navíc v podobě stahovatelného obsahu – silnější kulomet, pistoli s průbojnými náboji a laserové dělo, což je údajně nejsilnější zbraň, kterou Sam unese.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama