Ve Valve kdysi pracovali na online plošinovce pro první Xbox
Novinka Ve Valve kdysi pracovali na online plošinovce pro první Xbox

Ve Valve kdysi pracovali na online plošinovce pro první Xbox

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Seznam nikdy nezrealizovaných projektů Valve se opět rozrůstá.

Reklama

Díky populárnímu YouTube kanálu Valve News Network, jehož tvůrce se zaměřuje na novinky spojené se společností Valve, se začalo hovořit o dalším z mnoha a mnoha zrušených projektů, na kterých kdysi oblíbené studio pracovalo. Jedná se o 3D online plošinovku nazvanou Teebo & Kai, která měla novým způsobem využít možnosti online hraní na prvním Xboxu. Pro něj byla hra určena z pověření Microsoftu, který zjevně měl zájem o vytvoření konkurence pro Nintendo a Sony, tedy pro Maria a Crashe Bandicoota a který obecně obíhal vývojáře po celém světě ve snaze nabídnout na své první konzoli zajímavé tituly.

Teebo & Kai vznikal zhruba kolem roku 2000, přičemž ho měl na svědomí tým veteránů, který se dal ve Valve dohromady po podepsání smluv s Microsoftem. Vývoj probíhal zhruba dva roky, a to navzdory obavám, že z důvodu nedostatečného rozšíření internetového připojení napříč uživateli konzolí nebudou mít mnozí zákazníci možnost vyzkoušet to hlavní. Po dvou letech byla hra hotová zhruba z 30 %, pak ale přišel Gabe Newell, zastavil vývoj, rozpustil tým vývojářů a rozhodl se, že bude lepší na Xbox dostat Team Fortress Classic. Ani to se ale nakonec nestalo.

Vývojáři následně zformovali tým Escape Factory, jemuž Sierra svěřila značku Space Quest pro vývoj 3D kooperativní plošinovky pro Xbox. Během vývoje byly využity prvky původně vytvořené pro Teebo & Kai, s tím rozdílem, že GoldSrc, engine prvního Half-Life, v němž Teebo & Kai původně vznikal, musel nahradit Unreal, a to z důvodu příliš drahé licence GoldSrc. I plošinovka Space Questu pro Xbox však byla postupem času zrušena, čímž příběh jedné z mnoha nikdy nedokončených her od Valve skončil. Rozhodně ale nešlo o první a ani zdaleka ne o poslední počin Valve, který nikdy nespatřil a nespatří světlo světa. Nejen fanoušci Half-Life by o tomto tématu měli co vyprávět.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama