Ve Watch Dogs: Legion budete ovládat rekrutované NPC postavy
Novinka Ve Watch Dogs: Legion budete ovládat rekrutované NPC postavy

Ve Watch Dogs: Legion budete ovládat rekrutované NPC postavy

Jan Kalný

Jan Kalný

24
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Každý má své přednosti, každý má svůj příběh a každý má potenciál na to se stát bojovníkem Odporu.

Reklama

O třetím díle hackerské akce Watch Dogs se začalo mluvit už pár měsíců po vydání druhého dílu, kdy Ubisoft na konec hry přidal cut-scénu s audiosouborem, jehož jméno byly zároveň koordinace na místo v Londýně. Hned tak začaly spekulace o tom, že se třetí díl bude odehrávat právě v tomto anglickém městě. Krátce před letošní E3 navíc nedokázal Ubisoft udržet jazyk za zuby a spustil marketing pro Watch Dogs: Legion, takže oznámení a představení hry byla už opravdu jenom otázka času.

Oznámení i představení nakonec přišlo, a to hned na začátku E3 konference Ubisoftu, a i přes to, že jsme o existenci hry věděli už nějakou dobu, šlo o nemalé překvapení. Zdá se totiž, že se Watch Dogs: Legion točí především kolem jednoho velkého, ambiciózního, slibného a vcelku originálního konceptu, kterým je možnost rekrutovat a ovládat jakoukoliv, doslova jakoukoliv NPC postavu v celé hře. Policista na přechodu, prodavač nebo postarší dáma? Všichni mají mít svůj příběh, své dovednosti, svou osobnost a všichni mohou být členové odporu a vašeho týmu.

Kdokoliv může být členem vašeho týmu

„Chcete si vytvořit tým klasických britských špiónů? Nebo možná tým fotbalových chuligánů? Ať už se rozhodnete jakkoliv, volba je na vás - kdo se k vám připojí, na jaké mise se vypravíte, jaké souboje si zvolíte; čiňte kritická rozhodnutí, abyste se ve finále dohackovali a doinfiltrovali k osvobozenému Londýnu,” hlásá popisek hry na oficiálním webu.

Každá z postav má své silné stránky a může vašemu týmu pomoci v nejrůznějších ohledech. Jednotlivé bonusy jsou navíc spojeny s příběhem a pozadím dané postavy. Pouliční umělec pózující jako živá socha může být například fanouškem zombie filmů, v důsledku čehož nabízí bonus, že dává o 40 procent větší poškození při zásahu do hlavy. Amatérská bojovnice na ulici zase dává o 50 procent větší poškození zásahem pěstmi. Případně doktorka aktuálně řídící motorku na silnici může celému týmu snížit čas uzdravování o 25 procent.

Jednotlivé členy navíc budete moci upravovat, a to nejen z hlediska vzhledu - pomocí obleků a masek - ale i levelováním a vylepšováním různých dovedností. Od hackování, přes stealth až po vojenský trénink.

Ale k tomu, abyste mohli některou z postav přidat do svého týmu, nestačí jenom stisknutí tlačítka. Jakmile na ulici objevíte nějakou postavu, budete si jí muset přidat do kontaktů a podrobně si o ní přečíst, především to, jaký má názor na DedSec. Pokud je názor spíše negativní, budete s tím muset něco udělat, což znamená například vyřešení nějakého jejího problému. Jakmile je názor pozitivní, můžete k postavě přijít s nabídkou o rekrutování do týmu, což začne rekrutovací misi, kterou je potřeba splnit.

Oficiální blogový článek přibližuje konkrétní situaci, která se může během rekrutování stát. Zmíněná amatérská bojovnice se může bát přidání k DedSecu, protože ji chce organizace Albion neprávem zatknout. Pokud se vloupete do New Scotland Yard a vymažete její profil ze záznamů Albionu, její názor na DedSec se hned změní. V závislosti na tom, jaký názor postava má, bude potřeba těchto „misí” udělat i více, než bude ochotna se k vám přidat.

Stejný blogový článek nabízí i druhý příklad, který je obdobně zajímavý. V něm autor mluví o ideálním novém členovi, jehož názor na DedSec byl velmi nízký, protože jeho otec zemřel v přestřelce mezi Albionem a DedSecem. Hráč ovšem odhalil, že k slibnému rekrutovi přistoupil vymahač dluhů, kterému rekrut dlužil velké peníze. Nabízí se tak možnost tomuto členovi s jeho problémem pomoci, a to hned několika způsoby. Můžeme vymahače zmlátit a poslat do nemocnice nebo ho rovnou zabít, ale „tyto možnosti by mohly přitáhnout pozornost a mít potenciální negativní následky.” Možnost, kterou autor článku tedy zvolil, bylo vystavení zatykače na vymahače dluhů, což problém jednoduše vyřešilo.

Dohromady budeme moci mít tým o dvaceti lidech a jejich rekrutování neznamená, že zmizí ze světa. Na mapě jsou všichni zobrazeni a můžete mezi nimi volně přepínat a vžít se do nich. Do jisté míry jde tak o podobný koncept, jaký využíval Driver San Francisco z roku 2011, jenom s tím rozdílem, že jde o lidi a ne auta.

Tři odlišné třídy

Jakmile získáte nového člena, budete mu moci přiřadit jednu ze tří odlišných tříd. Jedná se konkrétně o Enforcer, Infiltrator a Hacker. Každá třída má své vlastní unikátní schopnosti. Enforcer je zaměřený spíše na těžké zbraně a nebojí se třímat třeba útočné pušky. Infiltrator je zaměřený hlavně na stealth a dokáže zneviditelnit buď sebe nebo zpacifikované nepřátele, a to díky hacknutí augmented-reality implantátu, který má povinně každý občan v Londýně. V neposlední řadě je tu třída Hacker, která má přístup ke Spider Botovi. Všechny třídy přitom dokáží provádět základní hackování, jako je hacknutí dveří, aut nebo kamer, ale pouze třída Hacker může hacknout vojenské drony.

Pokud vaše členy vezmete na misi, postupem času dosáhnou nové úrovně, díky níž můžete přejít k dalším úpravám a vylepšením. Například Spider Bot u třídy Hacker má mít dva módy. Aktivní, který dovolí průchod šachtami, a pasivní, díky němuž se ze Spider Bota stane šokující věžička. Další vylepšení této hračky ale zahrnují například neutralizování stráží z dálky nebo třeba vyslání hned několika Spider Botů najednou.

Do toho všeho nemá ve hře chybět ani kooperace, a to až pro čtyři hráče, se speciálními kooperativními misemi a náročným end-game obsahem. Obzvlášť tady se nejspíš budou hodit různé dovednosti, které spolu pěkně pracují.

Londýn je vaši hračkou

Watch Dogs: Legion má samozřejmě nabídnout spoustu možností hrát tak, jak chcete. To zahrnuje řadu zbraní, zbrusu nový systém soubojů na blízko a stealth dovednosti. „Způsob, jakým přistupujete k soubojům, má skutečný dopad. Pokud použijete nesmrtící možnosti, nepřítel se vás pokusí zpacifikovat a zatknout. Pokud naopak budete střílet, riskujete permanentní zabití vaší postavy.”

Zmíněný soubojový systém má přitom být skutečně vylepšený a přepracovaný, stejně tak jako mělo dojít k vylepšení střílení z krytů. Pokud jde o arzenál zbraní, přibližně polovina z nich by měla být nesmrtící a využívat jeden ze čtyř nesmrtících nábojů - šokující, plynový, ostřesující nebo uspávající. Údajně bychom ale měli být na pozoru, protože ne všichni nepřátelé mají nesmrtící zbraně, a pokud začneme střílet třeba zbraní se šokujícími náboji, oni zkrátka mohou pálit ostrými. Pokud ale třeba střílet nebudeme vůbec, i oni na nás nebudou střílet a pokusí se nás spíše zbít pěstmi. Krása.

Pokud ale dříve nebo později půjde do tuhého, ne všechno musí být ztraceno. Pokud vám nějaká postava zemře, je skutečně nadobro pryč. Naštěstí se ale před svou smrtí položí na zem a máte možnost buď bojovat dál a doufat, že vyhrajete a nezemřete, nebo se vzdát. V takovém případě půjde váš člen týmu do vězení a nebudete za něj moci hrát. Za jinou postavu se ale budete moci pokusit o jeho osvobození.

Více přátel, více nepřátel

Celou hratelnost a koncept s rekrutováním a ovládáním NPC postav samozřejmě dohromady drží příběh, o němž se tedy oficiální web moc nezmiňuje. Hlavní myšlenkou má zkrátka být, že Londýn a Anglii ovládají autoritativní skupiny, soukromé armády a organizovaní zločinci, což musíme zastavit.

Zatímco my jako členové hackerské skupiny DedSec budeme osvobozovat Londýn, tři jiné skupiny se snaží na lidech toho města zbohatnout a kontrolovat je.

Kdy a jak

Watch Dogs: Legion vyjde 3. března 2020 pro PC, PS4, Xbox One a Google Stadia. Hra přitom vyjde hned v několika edicích. Základní edice nabídne klasicky jenom hru. Gold Edition nabídne základní hru, Season Pass (včetně mise Not In Our Name, která bude přístupná při vydání) a třídenní předběžný přístup. K dispozici bude také Ultimate edice, jež kromě předchozích bonusů nabídne ještě digitální obsah v podobně Urban Jungle Pack (tři nové postavy včetně jejich masek a obleků), London Dissident Pack (tři nové masky) a čtyřtýdenní VIP status, díky němuž získáte více zkušeností a peněz.

V neposlední řadě nechybí ani sběratelská edice, jež je v nabídce exkluzivně v obchodě Ubisoftu, a kromě obsahu Ultimate edice nabídne i LED repliku masky Ded Coronet, steelbook, tři exkluzivní samolepky, dvoustranný plakát s propagandou a okamžitý přístup k masce Ded Coronet ve hře.

Za předobjednávku hry navíc dostanete Golden King Pack, díky němuž získáte masku Uneasy Lies, skin pro pistoli s názvem Serpent Sisters a skin pro auto s názvem Lux.

Watch Dogs Legion předobjednáte na Xzone.cz.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama