Velikáni na E3 – kdo bude revoluční a kdo naopak bude hrát až druhé housle?
Speciály Článek Velikáni na E3 – kdo bude revoluční a kdo naopak bude hrát až druhé housle?

Velikáni na E3 – kdo bude revoluční a kdo naopak bude hrát až druhé housle?

Daniel Kremser

Daniel Kremser

19

Raketovou rychlostí se blížící E3, což s sebou přináší i řadu falešných či velice nepravděpodobných zpráv. Shrňme si tedy, co je vlastně reálné a co naopak téměř nemožné.

Reklama

Tentokrát se podíváme na tři hlavní hráče v oboru. Co s sebou s největší pravděpodobností přitáhnou revoluční Nintendo a věčně soupeřící Sony s Microsoftem. Pravděpodobnost zaznamenávají procenta a jsou odvozena ze všech dostupných informací o daném tématu.

SONY

Byť se Sony celý rok vcelku dařilo, poslední měsíc dostala firma tolik ran, že se bude vzpamatovávat ještě dlouho. Ať jsou obvinění o nedostatečném zabezpečení a lajdáctví pravdivé, nebo ne, dobrou pověst to už nevrátí. Právě o to se teď bude muset Sony místo přehnaného soutěžení s Microsoftem snažit nejvíce. Takže co asi letos na konferenci vytáhne?

Sony se omluví za kardinální selhání PSN? – 100%

Každým rokem nastoupí Kevin Butler na pódium a chrlí ze sebe různé statistiky nebo dílčí úspěchy společnosti. Letos to však bude jiné. Jelikož cokoli pozitivního zastínilo kardinální selhání ochrany Playstation Network, není vlastně co vychvalovat. Naopak je na 100% jisté, že se bude muset za celou situaci znovu náležitě omluvit a ještě přidat výčet nových opatření, která firma zavedla. Navíc je již teď jasné, že si každý v příhodnou chvíli do Sony rýpne a pověst giganta tak nahoru poleze jen velice pomalu.

Odhalí Sony první detaily o NGP? – 90%

Sony si bude určitě chtít napravit pověst a kromě nových her tak do boje nasadí všechny dostupné zbraně. Očekáváme odhalení oficiálního názvu, s nímž zařízení půjde do prodeje a taktéž nějaké to logo. Čekat na pevné datum vydání nebo konečnou cenu by zatím bylo pošetilé, ale pokud se konzole skutečně objeví, neměly by chybět ani nejdůležitější startovní tituly.

Bude Sony pokračovat v započaté cestě exkluzivit, Move a 3D? – 100%

Je nemyslitelné, aby na konferenci chyběly pecky jako Uncharted 3 či Resistance 3. Navíc se konečně očekává něco pořádného na Move. Tato periferie sice byla s pompou oznámena, jenže pak na ní Sony trochu zapomnělo, a tak se teď čeká, co chytré japonské hlavičky vymyslely za hry. Trochu stranou zatím zůstává i 3D a bude zajímavé sledovat, zda Sony některé ze svých „revolučních“ nápadů v tomto odvětví skutečně uvede do praxe.

Když si to tedy shrneme, dostaneme tři základní věci, s nimiž Sony do Los Angeles přijede. Určitě bude muset sklopit uši a kát se za problémy, které způsobila. Určitě se to bude následně snažit vykompenzovat našlapaným line-upem her a s největší pravděpodobností ukáže i malinkou konzoli, aby co nejrychleji odvedlo řeč od nedávných problémů.

MICROSOFT

Oproti hlavnímu konkurentovi se mu podařilo všechno, na co sáhl. Zahájení prodeje Kinectu bylo vskutku famózní. Sice celý marketing stál téměř 500 milionů dolarů, ale párty přímo na Times Square za to určitě stála. Navíc se dobře uchytila i nová slim verze Xboxu, která prodej Kinectu jen podpořila.

Přijde nový Xbox? – 5%

Bylo by čiré bláznovství, kdyby rok po ohromném uvedení Kinectu vyrukovali se zcela novou generací konzole. Zpráva o prototypu v téměř finální podobě byla pouze planou reakcí na plány Nintenda. Nevylučujeme však ukázku nějakého technologického dema, které by mohlo nastínit cestu, jakou se Xbox bude ubírat dále.

Ponese se konference ve znamení Kinectu? – 90%

Vzhledem k množství financí, které periferie spolykala, sází Microsoft především na ni. Prozatím jsme se nedočkali žádného „opravdového“ titulu, který by Kinect zpřístupnil i hardcore komunitě. Co ale není, může být. Nějaké řeči se již vedly, a tak lze očekávat nabušený line-up určený především pro pohybové ovládání.

Uvidíme nové Halo? - 10%

Éra Bungie skončila a tušíme, že ještě chvíli potrvá, než nový tým všechno připraví. Halo je pro Xbox nesmírně důležitou značkou a Microsoft bude chtít perfektní produkt. Zato se v kuloárech mluví o výroční edici, obsahující minulé díly.

Bude další ukázka Gears of War 3? – 100%

Momentálně nejdůležitější titul, který Microsoft připravuje, nemůže chybět. Multiplayerová beta se vydařila na jedničku a fanoušci dychtivě touží po jakémkoli fragmentu z kampaně. Tuhle příležitost všem vytřít zrak si autoři nemohou nechat ujít.

Kromě velkého důrazu na Kinect se od Microsoftu očekává především Gears of War 3. Podvědomě pak tušíme i nějaké dohody ohledně multiplatformních titulů. Klidně by tak mohl vyrukovat třeba s demem nového Call of Duty. Microsoft si prostě pojede v zajetých kolejích a nic ryze revolučního zřejmě nechystá.

NINTENDO

Stejně jako Microsoft i Nintendo si nemá nač stěžovat. Wii se pořád skvěle drží a jeho poslední tituly jsou rozhodně úspěšné. Nakonec ani start 3DS nedopadl špatně, byť se nejedná o takovou pecku, jak se čekalo. Nyní však před hravým a v mnoha směrech revolučním výrobcem stojí výzva největší, a sice přímý souboj se Sony a Microsoftem.

Objeví se tajemný project Café? – 100%

Největší tahák Nintenda prostě nesmí chybět. Firma se s ním konečně chystá vstoupit mezi konzole nové generace a konference by tak měla být zaměřena především na tento kus hardwaru. Ostatně každý očekává, co novátorského zase v Nintendu vymyslí. Zvěsti o magickém ovladači, který umí téměř nemožné, slibují něco velkého. Navíc určitě nezůstane společnost jen u krycího názvu a konzole konečně dostane pořádný název. Zároveň se s odtajněním vnitřku může začít spekulovat o cenně a startovacích titulech.

Ukážou i startovací tituly? – 100%

Určitě ano. Vždyť zástupu „Nintenďáckých“ pecek už se nemůžeme dočkat. Bezesporu nebude chybět Mario a nově oživený Donkey Kong teď má také skvěle vyšlápnuto. Vzhledem k potencionálu konzole se však dá očekávat i oznámení spolupráce s Ubisoftem a dalšími velkými vydavateli, kteří udělají konzoli přístupnou hardcore hráčům.

Bude mezi nimi nová Zelda? – 70%

Vlastně je to téměř jisté. Vždyť i v minulosti byla Zelda přesunuta, jen aby mohla startovat společně s Wii. Ovšem Project Café má před sebou ještě dlouhou cestu a pokud by skutečně byla Zelda: Skyward Sword, znamenalo by to pro již tak slabé vyhlídky Wii další ránu. Kompromisem tak je narychlo udělat ještě jeden díl přímo na míru novému zařízení.

Od Nintenda se čeká v podstatě jediné, a sice pořádné odhalení nové konzole. Ale určitě se nikdo nespokojí jen s další krabicí á la PS3 nebo Xbox. To si Nintendo uvědomuje a bezesporu nezapomene k těmto krabicím přidat i něco navíc. Jistojistě se ale dostane na novinky týkající se 3DS a Wii, které ještě nějakou chvíli musí přežít.

Každý má svou roli

Stejně, jako každý jiný rok i letos se někteří pouštějí do revolučních přístrojů, zatímco jiní jen tiše vyčkávají na svou chvíli nebo si lízají rány. Rozhodně však konference má na co lidi nalákat a určitě se nezmýlíme, když za největší tahák označíme Project Café, který klidně může podobně jako Wii odstartovat novou etapu videoher. A o té kupě připravovaných her ani nemluvíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama