Vlny krys a pupkatí bozi: Přehled her, které vyjdou na podzim 2022
Speciály A Plague Tale: Requiem Článek Vlny krys a pupkatí bozi: Přehled her, které vyjdou na podzim 2022

Vlny krys a pupkatí bozi: Přehled her, které vyjdou na podzim 2022

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

24
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Aktualizováno: Přibyly hry jako Return to Monkey Island nebo The Devil in Me.

Reklama

Léto se obvykle řadí co do počtu nových herních titulů mezi slabší období. Zato podzim všechno vynahrazuje. Podobně je tomu i letos, kdy byla sice řada zajímavých her odsunutá až na příští rok (Forspoken, Redfall nebo Starfield), ale pořád nás čeká výlet do Gothamu, tak trochu jiná Velká francouzská revoluce nebo jeden hojně diskutovaný remake.

Vše se samozřejmě ještě může změnit. Nikdy neříkej nikdy, jak necelé dva týdny po vydání článku ukázal sci-fi titul Deliver Us Mars, který byl nečekaně odložen. Snad už k dalším velkým přesunům nedojde.

V článku jsme zmapovali září, říjen a listopad, ačkoliv technicky podzim zasahuje i o kus dál (matka příroda promine). Není v lidských silách pojmout úplně každý titul, a tak jsme si stanovili hranici 20 her. Výběr je samozřejmě trochu subjektivní (jinak to ani nejde), ale dodatečným tipům v diskusi se meze nekladou.

Září 2022

The Last of Us Part I (PS5) - 2. září, ve verzi na PC později

Skvělý příběh, sympatičtí hlavní hrdinové a kopa zombies. První díl The Last of Us od studia Naughty Dog sklidil spoustu chvály a v roce 2014 následoval remaster, který pořád vypadá velmi solidně. Letos se můžeme těšit na remake s ještě výraznějším vylepšením grafiky či upravenou přístupností pro hráče s handicapem. “Někdy brzy poté” by pak měla následovat i varianta pro počítače.

Steelrising (PC, PS5, Xbox Series X/S) - 8. září

O studiu Spiders se někdy říká, že s každou další hrou se zlepšuje. Poslední Greedfall byl osvěžujícím RPG, nový Steelrising by měl být akčnější a s náročnějšími souboji (ale stále s volitelnou obtížností). Zavede nás do Paříže v době Velké francouzské revoluce, kde budeme hrát za automatonku ochraňující královnu Marii Antoinettu. Hlavní nepřítel? Král Ludvík XVI.

Splatoon 3 (Switch) - 9. září

Šíleně barevná akční střílečka by měla oproti svým předchůdcům nabídnout lepší single player s příběhovou částí nazvanou Return of the Mammalians, úpravy dalších režimů a nové zbraně a arény. Opět se ale můžeme těšit i na multiplayer, jehož cílem je hlavně “vyblbnout se”. Hubem tentokrát bude Splatsville ležící v poušti nazvané Splatlands.

Valkyrie Elysium (PS4, PS5) - 29. září, ve verzi pro PC 11. listopadu

Série RPG her Valkyrie přináší netradiční zpracování severské mytologie. I další díl, opět vydaný studiem Square Enix, má coby hlavní hrdinku mladou valkýru, která se bude snažit zabránit zničení světa. Můžeme se znovu těšit na speciální zbraně a komba, duchy bojovníků či povedený soundtrack.

FIFA 23 (PC, PS4, PS5, Switch v rámci legacy edice, Xbox One, Xbox Series X/S) - 30. září

Další rok a další díl z fotbalové série FIFA. Letos tvůrci slibují novinky v režimu kariéry, kdy by mělo být například ohodnoceno, jestli se chováte jako týmový hráč, anebo sólista. Také budou na výběr skuteční trenéři jako Jürgen Klopp nebo Steven Gerrard. Nová technologie by měla přinést realističtější běh fotbalistů. Vůbec poprvé se do herní série dostane také ženský klubový fotbal. A jde o poslední díl od firmy EA, který se bude jmenovat FIFA.

JoJo's Bizarre Adventure: All Star Battle R (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 1. září

LEGO Brawls (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 2. září

Temtem (PC, PS5, Switch, Xbox Series X/S) - 6. září

NBA 2K23 (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 9. září

Metal: Hellsinger (PC, PS5, Xbox Series X/S) - 15. září

Return to Monkey Island (PC, Switch) - 19. září

Soulstice (PC, PS5, Xbox Series X/S) - 20. září

Hokko Life (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 27. září

Life is Strange: Arcadia Bay Collection (Switch) - 27. září

Říjen 2022

1428: Shadows over Silesia (PC) - 4. října

Izometrická adventura se odehrává v českém prostředí - už podle názvu v roce 1428 během husitského tažení do Slezska. Na pozadí skutečných událostí budeme řešit různé hádanky, bojovat, rozhodovat se i plížit se. Příběh nabídne vyprávění z pohledu dvou hlavních hrdinů: husitského hejtmana Hynka a johanitského rytíře Lothara. Potvrzený je i český dabing.

Overwatch 2 (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 4. října

V říjnu vyjde předběžný přístup PvP části střílečky Overwatch 2, který bude free-to-play. Oproti předchozímu dílu přináší novinku v podobě osekání týmů z šesti členů na pět, což si vyžádalo několik úprav jednotlivých postav. Titul podporuje cross-play, takže ho můžete hrát střídavě na různých zařízeních, a slibuje omezení loot boxů. Mezi fanoušky se však hojně šíří obavy z tlaku na mikrotransakce. Na PvE akci si ještě nějakou dobu počkáme.

The Last Oricru (PC, PS5, Xbox Series X/S) - 13. října

Česká hra od studia GoldKnights slibuje svět plný středověkých i sci-fi prvků, který si hráč bude moci utvářet svými rozhodnutími. Hlavní hrdina se bude snažit přežít, ale zároveň bude rozhodovat o osudech dvou ras. Zabít? Usmířit je? RPG nabídne taky kooperativní mód, kdy si budete moci zahrát ve dvou a tím si usnadnit nejeden souboj.

Scorn (PC, Xbox Series X/S) - 14. října

Temná hororová hra od studia Ebb Software svým designem nápadně připomíná díla mistra H. R. Gigera (mimo jiné tvůrce Vetřelce). Vše je takové kluzké, živočišné, ale zároveň “umělé”. Hra by měla kromě biomechanické stylizace nabídnout příběh do deseti hodin, který bude protkán i různými hádankami.

A Plague Tale: Requiem (PC, PS5, Switch v cloudové verzi, Xbox Series X/S) - 18. října

Pokračování morem nasáklé adventury by mělo nabídnout to, na co jsme zvyklí už z prvního dílu z roku 2019. Krysy, silný příběh sourozenců Amicie a Huga, které stíhá inkvizice, plížení, morální rozhodování a krysy. Není nutné každého nepřítele zabít a stejně tak různé problémy mají i různá řešení. Temná Francie se už na vás těší.

Mario + Rabbids Sparks of Hope (Switch) - 20. října

Pokračování pět let staré tahové strategie opět přináší spojení populárních značek Mario a Rabbids, které by ale tentokrát mělo nabídnout upravený soubojový systém. Postavy se budou místo políček pohybovat volně, a to i v reálném čase, avšak souboj zůstane dál tahový. Každý hrdina má speciální schopnosti, které bude potřeba použít ve správnou chvíli.

Gotham Knights (PC, PS5, Xbox Series X) - 21. října

“Batmanovská hra bez Batmana” přináší čtveřici hrdinů známých z komiksů od DC a klade důraz na kooperaci. Zároveň ale tvůrci slibují, že na své si přijdou i sólisti. Titul, který se odehrává ve světě po (údajné) smrti Batmana, nabídne možnost rozdávat rány za Nightwinga, Red Hooda, Batgirl nebo Robina. Hlavním nepřítelem bude Soví tribunál, tajná organizace ovládající město Gotham.

Bayonetta 3 (Switch) - 28. října

Třetí díl hack and slash hry od studia PlatinumGames je exkluzivitou na Switch. Hlavní hrdinkou bude opět čarodějka Bayonetta se svými různými schopnostmi a ikonickou vizáží, která se bude muset postavit nespočtu nepřátel a tentokrát i nové zbrani Homonculi. Po cestě potká staré přátele, ale seznámíme se i s novou čarodějkou Violou. Do vývoje tohoto dílu byl opět zapojen tvůrce série Hideki Kamija.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 28. října

Nové Call of Duty s podtitulem Modern Warfare 2 může znít na první pohled trochu zmateně - vždyť taková hra tu už jednou byla. Aktuální díl akční hry ale navazuje na reboot Modern Warfare z roku 2019. Vrátí se členové speciální jednotky Task Force 141, ke kterým ale přibudou i nové postavy jako plukovník Alejandro Vargas. Bojovat budou s teroristy i drogovým kartelem. Nový díl vyjde také na Steamu, kde série Call of Duty dlouho chyběla.

Medieval Dynasty (PS5, Xbox Series X/S) - 6. října

Nier: Automata The End of Yorha Edition (Switch) - 6. října

No Man’s Sky (Switch) - 7. října

WRC Generations (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 13. října

Ghostbusters: Spirits Unleashed (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 18. října

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC) - 19. října

Second Extinction (PC, Xbox One, Xbox Series X/S) - 20. října

Persona 5 Royal (PC, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 21. října

High on Life (PC, Xbox One, Xbox Series X) - 25. října

Mount & Blade II: Bannerlord (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 25. října

Resident Evil Village Gold Edition (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 28. října

Listopad 2022

Harvestella (PC, Switch) - 4. listopadu

O téhle hře se už během zveřejnění traileru říkalo, že připomíná kombinaci Final Fantasy a Stardew Valley, případně kultovky Harvest Moon. A ono to tak v podstatě je. Na jednu stranu tu budeme obdělávat políčka a chytat ryby, na stranu druhou ale i bojovat. Vítejte ve fantasy světě, kde se každých třicet dní mění roční období. Dejte si ale pozor na páté období, plné smrti a hniloby.

God of War Ragnarök (PS4, PS5) - 9. listopadu

Očekávaný nový díl ze série God of War si dával načas s oznámením data vydání. Nakonec bychom se měli podívat mezi severské bohy letos v listopadu. Kratos a Atreus se budou chystat na Ragnarök a v jednotlivých devíti světech se budou snažit najít spojence i odpovědi na otázky o smyslu života a vůbec. A taky budou zabíjet nepřátele. Hodně nepřátel. Vrátí se mocná sekera i čepele, Kratos bude zkoumat své otcovské nitro a nejednoho hráče pozlobí Thor s trochu jiným bříškem, než jsme zvyklí z komiksových velkofilmů.

Pentiment (PC, Xbox One, Xbox Series X/S) - 15. listopadu

Můj osobní favorit. Nové RPG od studia Obsidian se odehrává v Bavorsku 16. století a trochu připomíná Disco Elysium. Hrát budeme za malíře Andrease Malera, který se chtě nechtě musí stát detektivem. Čekejte neobvyklou stylizaci podobnou středověkým rukopisům, bizarní humor a nějaké to upalováníčko. To vše od týmu v čele s Joshem Sawyerem (Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity).

Company of Heroes 3 (PC) - 17. listopadu

Další díl této real-time strategie nás tentokrát zavede na italská a severoafrická bojiště v druhé světové válce a opět bude klást důraz na autenticitu válečného prostředí. Ať už jde o zbraně, uniformy nebo jiné detaily. Obsahovat bude dvě kampaně a prim budou hrát tanky, obrněná vozidla i běžní vojáci. Hra umožní ovládat i Rommelovy jednotky Afrikakorps a hrát za německou stranu.

Pokémon Scarlet a Violet (Switch) - 18. listopadu

Když se v médiích objevily první konkrétnější informace o nových dílech z dlouholeté série Pokémon, nejen fanoušky uchvátil čuník jménem Lechonk. Hry ale přinesou i další Pokémony a především pak zcela otevřené světy, které mají obsahovat přírodnější části i ty obydlenější. S přáteli budeme vyměňovat Pokémony, zápasit i prozkoumávat okolí, a to nezávisle na příběhu.

Evil West (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 22. listopadu

Upírský western Evil West měl vyjít už v září, ale nakonec se o dva měsíce posunul, aby mělo polské studio Flying Wild Hog víc času na vyladění hry. Letos je to pro ně už třetí nově vydaný titul, v jehož středu bude tentokrát drsný Jesse Rentier, který se vydá likvidovat monstra na divokém západě. A to třeba i v kooperaci pro dva hráče. Bonusem budiž české titulky.

Die by the Blade (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 3. listopadu

Humankind (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 4. listopadu

Sonic Frontiers (PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S) - 8. listopadu

Goat Simulator 3 (PC, PS5, Xbox Series X/S) - 17. listopadu

The Devil in Me (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) - 18. listopadu

Warhammer 40,000: Darktide (PC) - 30. listopadu

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama