Vysvětlení příběhu: The Evil Within
Blogy čtenářů Článek Vysvětlení příběhu: The Evil Within

Vysvětlení příběhu: The Evil Within

Bruce Wayne

Bruce Wayne

Spousta lidí si myslí, že právě příběh je v této hře velikou absencí. To však není pravda a příběh, který hra nabízí je snad jedním z…

Reklama

Spousta lidí si myslí, že právě příběh je v této hře velikou absencí. To však není pravda a příběh, který hra nabízí je snad jedním z nejpropracovanějších příběhů v dnešní době akorát nám není servírován chronologicky tak jak jsme zvyklí. Je jenom potřeba zapnout mozek, procházet veškeré nalezené deníky, číst si novinové výstřižky a podobně. Rovněž je nutné dobře ovládat nějaký z jazyků, které hra nabízí neboť hra totiž není lokalizována do češtiny a o fanouškovském překladu nic nevím.

Článek bude o tom jak jsem to pochopil já takže se budu snažit omezit slovo “myslím“ a na tvrdo napíšu jak si to myslím já. Samozřejmě upozorňuji na výskyt SPOILERů. Během psaní tohoto článku došlo k několika restartům a přepisům z důvodu mého utvrzení pojetí příběhu. Jde o kompletní vysvětlení děje tak jak bych převyprávěl vlastními slovy tudíž upozorňuji i na výskyt více slov v jednom odstavci.

ZAČÍNÁME...

Abychom pochopili příběh, který prožijeme během hraní, musíme se vrátit na jeho úplný začátek k Rubenu Victorianovi konkrétně od jeho deseti let. Ruben už jako dítě byl velmi inteligentní, ale už v té době se v něm hromadila zvrácenost počínaje pitváním zvířat. Nedočkal se však pochopení od svého nábožensky založeného otce Ernesta, který jeho experimenty označoval za odporné. Otec Rubena neusměrňoval a vlastně ho bral spíše jako vyvrhele a ani v matce Beatriz nenašel oporu. Časem to vedlo k rozšíření jeho sadistické povahy (trauma, které má souvislost se vznikem monstra stejného názvu). Jediná osoba, která mu rozuměla byla jeho sestra Laura.

Laura byla jediná, která Rubena měla ráda. Byla pro něho vším. Avšak sled událostí vedlo k nesmírné tragédii. Rubenova rodina byla velmi bohatá a začali skupovat pozemky v celém Elk Rivers. Tohle se však lidem nelíbilo a chtěli s tím něco udělat. Přišel ten den kdy si řekli, že těm zbohatlíkům ukážou a podpálí jim stodolu nacházející se v slunečnicovém poli. Ano – je to ta stodola, ve které si právě malí Ruben se sestrou hráli.

Když stodolu podpálili, nebylo už úniku. Laura pomohla svému bratrovi utéct avšak tam sama uhořela. Jediný člověk, který měl Rubena rád byl najednou pryč. Zhroutil se mu celý svět. Bolest psychická ze ztráty milované sestry byla daleko silnější než bolest způsobná popáleninami jež utrpěl. Plný nenávisti se uzavřel se do sebe. Začal plánovat pomstu vesničanům stojící za požárem. Tato situace stála za vznikem Ruvika – zkrácenina jména Ruben Victoriano. Následně byl rodiči poslán do klinického zařízení Beacon Mental Hospital (BMH) k Dr. Marcelu Jimenézovi. Podle informací (Model Viewer) mělo být tohle jejich první setkání. Když si však vzpomenete na přízraky minulosti v domě Victoriánů bylo vidět, že se museli setkat už dříve neboť Ruvik ještě není popálený.

Jimenéz prováděl v BMH tajné experimenty na pacientech ve spolupráci se zahraniční organizací. Léčení Rubena poskytlo BMH plnou podporu a financování ze strany Victoriánů. Výsledná léčba však nebyla úspěšná a Ruben po návratu začal opět pracovat na svých plánech pomsty. Náhle se začali v okolí ztrácet lidé a později se nacházela jejich zohavená těla, na kterých bylo prováděny nejrůznější operace a experimenty. Ruben jim tím mohl způsobit větší bolest a utrpení, které by klasickým mučením nemohlo vzejít (souvisí se vznikem sadistického monstra s motorovou pilou). Jeho otec na to později však přišel a Rubena kompletně odřízl od světa v podzemních prostorech.

Ruvikova zloba a nenávist byla podpořena zradou a odvrhnutím jeho vlastními rodiči. Po dlouhé době samoty se Ruvikovi povedlo osvobodit a následně zavraždit svoje rodiče. Ruvik zdědil veškerý majetek, veškeré pozemky a samozřejmě obnovil svojí práci – výzkumy a experimenty. V Elk Rivers opět začali mizet lidé což začalo zajímat Jimenéze a s Ruvikem opět začal komunikovat. Zásoboval ho vybavením, dokonce i testovacími subjekty a začal ho plně podporovat. Veškerá pomoct a vybavení z Jimenézovi strany byly však pouhou zástěrkou pro využívání Ruvika.

Ruvik si to však brzy uvědomil a tehdy zastavil veškeré financování a spolupráci s Jimenézem. To se nelíbilo nejenom Jimenézovi, ale ani vedení díky, kterým se dostal do vedení nemocnice. Nemohli si dovolit aby ztratili kontrolu nad Ruvikem což vedlo k tomu, že mu podpálili panství, ve kterém mohl výzkum provádět. V popisu postavy je psáno, že ve shořelém sídle nebylo nalezeno Ruvikovo tělo. Požár byl samozřejmě jenom naoko. Aby Jimenéz dostal Ruvika pod svou kontrolu, nabídl možnost využít podzemních prostor v BMH kde by mohl pokračovat ve výzkumu.

Ruvik souhlasil a Jimenéz mu dokonce obstarával i pacienty z nemocnice na jeho výzkum. Toho si však začala všímat místní policie a začala to řešit. Ruvikovi nároky byly tak veliké, že se ztráceli i lidé v okolí. Případ dostala policejní detektivka Myra Hanson Castellanos - manželka hlavního hrdiny Sebastiana. Vyšetřování však bylo přítěží pro výzkum a potřebovali se jí zbavit. V domě Castellanosů vypukl požár ve snaze odstranění Myry. To se však nepovedlo a namísto ní v domě uhořela jejich dcerka spolu s chůvou. Mezitím Ruvik pokračoval ve výzkumu na tzv. STEMu. Celou dobu doktor publikoval jeho výzkum pod svým jménem. Ruvik to věděl, ale také věděl, že bez něho je celý výzkum ztracený a tak se o to nezajímal – hlavní bylo, že má prostory kde pracovat. Jimenéz viděl, že Ruvik je už blízko svého cíle a tak se ho rozhodl podrazit. Nemohli si ho však dovolit zabít neboť je stále pro výzkum důležitý. Tělo není důležité – důležitý je jeho mozek a tak mu byl mozek odebrán a vložen do STEMu, které se stalo i jeho „vězením“.

Situace s úmrtím vlastní dcerky donutila Myru se do případu tvrdě obout a Sebastiana na druhou stranu to obrátilo k flašce alkoholu. Myra ve vyšetřovaní dělala až moc veliké pokroky v postupu což vedlo k jejímu zmizení a ztrátě veškerých stop k případu. Byla však chytrá a byla si samozřejmě vědoma jaké riziko případ obnáší. Všechny kopie dokumentů k případu byly odeslány jediné osobě – Sebastienovi. Ten se ihned ujímá vyšetřovaní případu. Jeho parťákem se stali Joseph Oda a nováček u policie Juli Kidmanová.

Kidmanová byla jistě podstrčená do policejních řad tajemnou organizací aby sledovala každý Sebastianův krok, každý jeho postup (je to pouze odhad, kolem Kidmanové je tolik tajemna až to není zdrávo). A i Sebastian se do případu dostával stále hlouběji a hlouběji a tak následně zmizel taky. Po jeho zmizení se případu ujal jeho parťák Joseph, který však zmizel taky. A tohle nás přivádí na samotný začátek hry. OD SAMÉHO ZAČÁTKU HRY JSME PŘIPOJENI KE STEMU (tato myšlenka mi přijde bezchybná neboť město už zpočátku působí mrtvě).

Ruvik si prošel ztrátou milované osoby, psychické, fyzické bolesti a zradou od svých blízkých. Cítil nenávist k celému světu. Po čase si našel mezeru k využití STEMu aby všem připojeným vytvořil osobní peklo a pokusit se nějak uniknout. K tomu mu nepomáhá fakt, že nemá fyzické tělo, které by mu to umožnilo. A právě tady se objevuje osoba číslo jedna a to Leslie Withers. Ten by byl prvním adeptem k vymazání mozku a následnému Ruvikovu „převtělením“. Na přístroji jsou v tento moment napojeni Sebastian, Joseph, Conelly, Leslie, Jimenez a Kidmanová, která tu určitě bude jakýmsi dozorem. Též taková zajímavost – když Seb hovořil do vysílačky onen následný pisklaví zvuk, který donutil celou trojici se bolestivě chytat za hlavu, na Kidmanovou to jaksi nemělo žádný vliv.

Celá realita je zde přizpůsobena k Ruvikově obrazu svému a jeho cílem je dostat Leslieho. Je též možné že se Ruvikovi podařilo ovlivňovat i okolí STEMu což ihned vysvětlím. Při příchodu do nemocnice na celé hale nacházíme zmasakrovaná těla a i zabité policisty, které jsme viděli na monitoru když se Ruvik předváděl. Jediná scéna kdy se podíváme do reality je ta závěrečná kdy opět procházíme přes tu halu a ani na té nechybí všechna těla.

Příběhovou linku jsme snad všichni hráli a tak na ní není, krom pár momentů, co rozvádět. Během posledního střetnutí s Ruvikem je ve scéně kdy se potká s Lesliem a následně ho jakoby vstřebá do svého mozku. Dá se říct, že Ruvik předal celé ovládání STEMu do rukou Leslieho. Leslie se najednou stal hlavním mozkem STEMu, celý svět okolo se rázem změnil a byl podobně nestabilní jako Leslieho povaha. A tak se najednou všichni ocitli v tomto nestabilním prostředí včetně Ruvika v Leslieho mozku. Zbývalo už jenom poslední – zničit STEM a odpojit se od něho.

Stejně jak Leslie dokázal ovlivnit prostředí v Ruvikově hlavě tak je tomu i naopak kdy je Ruvik v Leslieho hlavě a tak vytvořil monstrum díky kterému by dokázal STEM zničit (Amalgam). V tom mu však Sebastian zabrání aby o několik chvil později nezničil STEM sám. Ruvik si celou dobu myslel, že se ho tu snaží udržet. Sebastian ničí mozek, který působil jako řídící jádro STEMu. Tedy ten mozek, který dříve patřil Ruvikovi a nyní patřící Lesliemu o čemž Sebastien neměl tušení.

Následuje moment kdy se Seb vůbec poprvé probouzí do skutečného světa, vidí nad sebou Kidmanovou, která dává příkaz aby Sebastiana a další dva nechali, že nikam nepůjdou. Nikdo nemůže. A nejspíš je připojují zpět. Zda-li to má Kidmanová tak naplánované, že je následně nechá jít a nebo tam zůstanou nadále není jisté.

Když se Seb opět probouzí do reality tak nikde ani živáčka. Okolo jsou kóje lidmi připojenými ke STEMu a Seb mezi nimi jediný živý. Dále je záběr na prázdnou kóji, ve které ležel Leslie. Při průchodu zpátky halou nacházíme rozsetá těla. Po vpádu policejní jednotky do BMH si v posledním momentu Sebastian všimne Leslieho jak jde nezpozorován mezi policisty k hlavní bráně. Dojmem, kterým Leslie působil před tím byl pryč. Pajdavý pohyb se změnil na klidně kráčející. Ruvik ukradl Leslieho tělo! Avšak následný pisklavý zvuk v Sebastianově hlavě mě stále nepřesvědčuje, že se opravdu jedná o realitu. Následný závěr si dovedu vyvodit ve dvou závěrech:

  • Sebastian je venku. Ruvik je venku též, ale jeho schopnosti jsou vyvinuté natolik, že dokáže manipulovat s realitou.

  • Nikdo se ven nedostal a stále jsou uvěznění ve STEMu, i když už Ruvik není hlavním mozkem. Tajemná organizace přišla na to jak využít STEM bez potřeby Ruvika.

  • Bonus: Shoda s druhým bodem, akorát by hlavním mozkem mohl být tentokrát ten Sebastianův. Jeho mysl prokázala značnou odolnost po tom všem co ho v mysli Ruvika potkalo.

KONEC MÉHO KECÁNÍ... KONEČNĚ!

Pokud jste toto mé vyprávění vydrželi až sem tak doufám, že vám to něco dalo. Ono není takovým problémem pochopit příběh. Problém přichází na jeho konci kdy si z toho můžeme vyvodit několik závěrů. Už by to nemělo být dlouho kdy vyjde příběhové DLC kde se ujmeme hraní za postavu Juli Kidman. DLC má být rozdělené na dvě části a doufám, že toto moje kecání nějak potvrdí nebo úplně vyvrátí. Snad i ten konec hry – pokud tím nezamýšleli otevřená vrátka pro pokračování. Já se během hraní výborně bavil. Je to návrat do doby kdy ve hře převažoval příběh, přinesla sebou nějakou tu výzvu a hlavně je to Survival Horor jak se patří. Zda má působit jako hra o jednom dílu kdy všechno vysvětlí připravovaná DLC nebo díky tomu závěru má našlápnuto i na díl druhý to je zatím ve hvězdách. Já bych ho však uvítal.

Chtěl bych ještě dodat proč jsem nepřekládal články ve screenech. Vzhledem k době finálního zhotovení článku jsem ztratil dosti času. V poslední fázi bylo nutné se prohrabat mezi cca více jak dvěma tisíci obrázky. Překlad by samozřejmě nebyl problém, ale vzhledem k neuvedení přesného data vydání prvního DLC jsem chtěl článek vydat co nejdříve neboť bych celou práci pak mohl kompletně zahodit. Není však nutné zoufat a to o čem se píše ve většině screenech je popsáno v článku.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama