Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V po deseti letech zastaven
Grand Theft Auto 4 Novinka Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V po deseti letech zastaven

Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V po deseti letech zastaven

Martin Cvrček

Martin Cvrček

22

Společnost Take-Two, pod níž spadá Rockstar, si vyšlápla na další populární mod a požádala o zastavení vývoje a distribuce. Tvůrci modifikace se rozhodli vyhovět.

Reklama

Jestli jste se někdy věnovali moddingu GTA IV nebo GTA V, nejspíš jste se setkali s modifikací OpenIV, která slouží jako editor a správce souborů obou her a také Maxe Payna 3. Ta je na světě už téměř deset let, ale nyní jí zazvonil umíráček. Právníci společnosti Take-Two Interactive, pod níž spadá i Rockstar, zaslali autorům modu žádost o zastavení vývoje a distribuce modu.

Důvodem je prý skutečnost, že prostřednictvím OpenIV modu mohou třetí strany obejít zabezpečení hry a modifikovat soubory způsobem, který je v rozporu s právy Take-Two. Kdyby tvůrci žádosti nevyhověli, mohli by být souzeni, což autoři nemají zapotřebí. Ti prohlásili, že by se sice mohli soudit, ale přinejlepším by nedostali vůbec nic a zachování statutu quo jim nestojí za měsíce námahy v rámci soudního řízení.

Podle nich OpenIV mod není škodlivý a v první řadě nemá vliv na GTA Online. Právě modifikace, které zasahují do online režimu GTA V, mívají nejčastěji problémy a Take-Two i Rockstar je obvykle tvrdě stíhají. Jak se ale zdá, určité aspekty OpenIV modu jsou přeci jen v rozporu s licenčním ujednáním Rockstaru.

Modifikace tedy nebude dále vyvíjena a distribuována. Zbývá otázka, proč došlo k zásahu až teď, po téměř deseti letech existence, a ne dříve. A také jak dopadne snaha převést Liberty City z GTA IV do GTA V, kterou mají na svědomí autoři OpenIV modu a která byla v minulosti s OpenIV přímo spojována.

V poslední době právníci Take-Two Interactive zařídili zastavení prací na větším množství modů. Nejvýraznější z nich je nejspíš modifikace, která měla do GTA V převést mapu z Red Dead Redemption. V tomto případě mohla podle všeho za zásah Take-Two skutečnost, že autoři modu využívali soubory přímo převzaté z RDR pro Xbox 360, což je opět v rozporu s licenčním ujednáním.

Pro modderskou scénu série GTA každopádně zánik OpenIV nevěstí nic dobrého. Možnosti tohoto nástroje využívala celá řada modifikací a bez něj mohou mít moddeři mnohem komplikovanější práci. Mnozí se také obávají, že se z OpenIV stane exemplární příklad a odteď bude z pohledu Take-Two Interactive nelegální každý mod. Snad tomu tak nebude.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama