Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V zjevně pokračuje
Grand Theft Auto 4 Novinka Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V zjevně pokračuje

Vývoj OpenIV modu pro GTA IV a GTA V zjevně pokračuje

Martin Cvrček

Martin Cvrček

18

Program používaný pro modování posledních her Rockstaru se dočkal menší aktualizace, což značí, že celá kauza skončí dobře.

Reklama

V poslední době jsme se už několikrát věnovali kauze OpenIV modu, jehož vývoj byl po zhruba deseti letech na žádost společnosti Take-Two Interactive ukončen, stejně tak došlo k zastavení jeho distribuce. To mělo za následek zánik moddingu GTA V, GTA IV a případně Maxe Payna 3, protože bez OpenIV není možné využívat většinu modifikací. Důvodem pro vydání žádosti měla být obava z obcházení zabezpečení GTA V a narušení zážitku z GTA Online.

Celá situace měla za následek masivní protesty hráčů. Psaly se petice, stránka obchodu GTA V na Steamu byla doslova bombardována negativními uživatelskými recenzemi a mezitím Rockstar na několika místech prohlašoval, že nechce vidět zánik singleplayerových modů. OpenIV ale bylo možné podle jeho názoru zneužít i v případě GTA Online, a tak se vývojáři rozhodli komunikovat s autory OpenIV a dospět k nějakému řešení.

Jak se zdá, toho řešení jsme se konečně dočkali. A je dost pozitivní. Jak informuje PC Gamer, program OpenIV se dočkal menší aktualizace buildu 907 na verzi 2.9, která opravuje různé chyby a přináší malá vylepšení. Sama o sobě by taková aktualizace nemusela budit takový zájem, ale nezapomínejme, že vývoj modu byl zastaven. To, že se najednou dočkal aktualizace, naznačuje, že se autoři OpenIV vývojáři z Rockstaru a manažeři Take-Two Interactive, pod nějž Rockstar spadá, přeci jen dohodli a vývoj může pokračovat.

Dá se očekávat, že aktualizace řeší právě to, s čím měly obě firmy problémy. Tvůrci OpenIV modu se sice několikrát dušovali, že program nevytvořili tak, aby skrz něj bylo možné cheatovat a narušovat GTA Online, ale nedávno připustili, že do určité míry bylo možné jejich program k tomuto účelu využít.

Autoři OpenIV se zatím oficiálně ke změně situace nevyjádřili a mod stále není možné stáhnout, ale dá se očekávat, že se to v nejbližších dnech či hodinách změní. Jak se každopádně zdá, nespokojené ohlasy hráčů a fanoušků byly přeci jen vyslyšeny. Nám nezbývá než doufat, že se OpenIV opravdu v nejbližší době vrátí mezi živé, a že se nic podobného nebude opakovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama