Warmachine: Tactics – stroje vs. magie
Recenze Warmachine: Tactics – stroje vs. magie

Warmachine: Tactics – stroje vs. magie

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1

Milovníci tahové deskové hry Warmachine, kteří mají své přátele na míle vzdálené od svého stolu, už kvůli tomu nemusí propadat smutku.

Reklama

Mohou s nimi totiž prožít podobný zážitek, i přes tento nemilý fakt, protože se vývojáři ze studia WhiteMoon Dreams vydali na Kickstarter splnit si jeden ze svých snů. Jejich touhou bylo převést velmi úspěšnou deskovou hru do virtuální reality. Nakonec byla kampaň jako taková velmi úspěšná, překonala dvojnásobně požadovanou částku 550 tisíc dolarů. Na hru přispělo dvacet tisíc backerů částkou 1,6 milionu dolarů. Už v ten moment to vypadalo na celkem slušný úspěch. Jak je na tom ale hra po vydání?

Nevýrazný příběh

Hned poté, co jsem se dal do hraní, směřovaly mé kroky ke hře pro jednoho hráče. V prvních momentech vás příběh postaví do role mladé dívky Alison Jake. Ta vypovídá před soudem o smrti svého velitele. Problém je, že ho zabila ona, tím pádem musí tribunálu objasnit, co se přesně stalo. Kampaň ze začátku vypadala hodně slibně, problém je, že později se zvrhává v ne moc zajímavý stereotyp. Jednotlivé úkoly totiž nedokážou výrazně oslovit.

Dabing postav nebyl nic moc, krom toho jsem byl také trošku zklamán herním soundtrackem, který jsem bez sebemenšího pocitu viny nahradil skladbami z jiného titulu. Jednoduše řečeno, u některých skladeb vás jejich neustálé opakování spíše irituje, než povzbuzuje. Rozhodně mohli autoři nabídnout pestřejší repertoár hudebního doprovodu.

Jelikož se singleplayer moc nepovedl, zbyl tu multiplayer. Ten se oproti hře pro jednoho hráče nadmíru povedl. Rozhodně je ho možné považovat za slušnou alternativu za deskovou hru. Škála map, i přesto že titul není pestrý, dokáže oslovit. Škoda jen, že se do něj promítají problémy hry jako celku.

Stroje proti magii

Warmachine: Tactics obsahuje čtyři frakce. První dvě Cygnar a Kagor vypadají jako čisté lidské industriální společenství. Třetím je fanaticky zaměřený Protektorát. Jeho členové vypadají jako obří sekta templářů. Na závěr přichází oblíbená rasa nemrtvých, kteří se ve hře nazývají Cryx. Každý z národů má odlišné jednotky. Celkově se dočkáme asi 52 typů bojovníků. Plus ještě časem přibude řada DLC, jenž budou plné nových jednotek.

Ty, které máte nyní k dispozici, se dělí na stroje, lehkou a těžkou pěchotu a samotného hrdinu, který vaše jednotky vede do boje a neměl by skonat, jinak pro vás souboj končí. Některé z postav dokonce ovládají určité formy magie, takže se střetne technologie s kouzly. Kdo z nich zvítězí, se ještě uvidí. Nejsilnější jednotkou jsou dozajista roboti. Ve hře se setkáte s více druhy těchto obrněných obrů.

Frakce jsou vyrovnané. Žádná z nich není výrazně silnější než ostatní. Otázka je, jestli časem po přidání nových DLC, nebude tato křehká rovnováha výrazně narušena.

Strategií k vítězství

Základním kamenem této hry je na sto procent taktika. Ta je prakticky jedinou cestou ke zdárnému vítězství. Prvním krokem k úspěchu je váš velitel, kterého je potřeba mít dobře ukrytého v zadních řadách vaší armády, v moment jeho smrti totiž automaticky prohrajete.

Další akcí zaručující vítězství je dozajista dobrá volba vašeho týmu, s kterým půjdete do bitvy. Ten je možné plně vybrat podle svého vkusu. Pro začátek dostanete určitý počet bodů a pak je už jen na vás, jak je rozdělíte a jaký oddíl sestavíte. Každá z postav totiž má svou cenu. Tím pádem je nutné dobře si promyslet, jak namíchat kvalitní koktejl z jednotek, které vám hra nabízí. Poté, co sestavíte četu, je nutné využít vše pro váš prospěch. Zákopy, krytí či zátarasy mohou rozhodnout o tom, jestli daný zápas dovedete zdárně do konce.

Jednotky se ve hře dají různě natáčet, což občas vede k jejich nemožnosti střílet či jinak konat. Takže je jednoduše musíte přetočit k nepříteli čelem. Dalším bodem je dosah střelců. Ten není zrovna velký a většinou mají na výstřel maximálně jedno kolo. Roboty je potřeba nabíjet, díky tomu se jim otevřou speciální schopnosti. Celkově je potřeba vždy na začátku daného kola rozdělit focus pointy mezi vaše stroje a kapitána, který bez nich také nemůže fungovat na profesionální úrovni.

Řada nedodělků

Hodně výrazným negativním prvkem je tu kamera. Ta si často dělá, co se jí zachce. Při každé akci, kterou provedete, se obraz přiblíží či nastaví z jiného úhlu, ale už se nevrátí do původního nastavení, které jste měli na začátku. Problém je, že se občas zasekne ve zdech, podlahách a jiných předmětech, které jsou na bojišti.

Hned poté, co se trošku vyrovnáte s kamerou, přijdou pády frekvence snímků za sekundu v průběhu tahů vašich nepřátel. Při každé postavě hra spadne o několik desítek fps, takže i slepý hráč vidí výrazné záseky. Jelikož hra nevypadá fantasticky a není ani v otevřeném světě, příčinu tohoto nedostatku je těžké pochopit.

Menší doporučení

Asi bych na závěr doporučil vývojářům z WhiteMoon Dreams, aby svůj titul vrátili do fáze bety. Hotová hra takto vypadat rozhodně nemá. Přitom by stačilo počkat pár týdnů a vydat svůj projekt o něco později. Negativní vliv Kickstarteru na některá studia je zřejmý, protože díky němu ztrácejí povinnost plnit své závazky vůči lidem, kteří jejich sny zafinancovali.

Warmachine: Tactics měl být perfektním převedením deskové hry na obrazovky fanoušků tohoto stolního klenotu. V tento moment mi ale přijde, že mám před sebou stejný titul, jako před pár měsíci. Tím pádem ho nemohu doporučit. Jediné, co snad může tuto potápějící se kocábku zachránit, je multiplayer. Podle tvůrců se ale jedná o hotovou hru, takže jí budeme tak hodnotit.

Warmachine: Tactics – stroje vs. magie

Verdikt

Tuto transformaci deskové hry Warmachine mohu doporučit jen lidem, kteří jsou schopni ignorovat některé výrazné problémy, které titul má. Měsíc či dva bych ještě počkal, protože pak snad budou nevyřešené chyby již pryč.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

taktické souboje
různé možnosti jak sestavit svůj tým
multiplayer
příšerná kamera
pády fps při tazích AI
nedodělanost
dabing se soundtrackem se moc nepovedly
slabý singleplayer
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama