Wolcen: Lords of Mayhem – oslnivý polotovar
Preview Wolcen: Lords of Mayhem Článek Wolcen: Lords of Mayhem – oslnivý polotovar

Wolcen: Lords of Mayhem – oslnivý polotovar

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

První zástupce nové generace hack-and-slash RPG je tu. Zaujal nás natolik, abychom vám jej doporučili již v předběžném přístupu?

Reklama

Když jsme před pár měsíci poprvé spatřili startovní projekt nezávislého studia WOLCEN, moc nadšeni jsme z něj nebyli. Celek byl i na poměry předběžného přístupu velmi problematický a nezáživný. Jediná věc, ve které Wolcen: Lords of Mayhem skutečně exceloval, byla oslnivá grafická stránka, která k němu přilákala širokou paletu vizuálně orientovaných hráčů. Ti neměli k tématice hack-and-slash výraznější vztah. Žánrové fanoušky díky absenci osobitých prvků a diskutabilní optimalizací tolik neoslnil. Autoři krátce po vypuštění do vod Early Accessu slibovali rychlou nápravu citelných chyb a doladění technické stránky. Povedlo se jim naplnit jejich sliby, nebo si budeme muset počkat až na plnou verzi jejich díla?

Pád impéria

Velkolepá armáda Lidské republiky v průběhu staletí plně ovládla magický svět Umbra. Většina nelidských ras byla pod jejím náporem nucena ustoupit do ústraní. Ve finále na scéně zůstala jen gigantická říše lidí, která začala po několika dekádách upadat. Říšské obyvatele trápil hlad, nemoci a tajemné kulty, které po městech šířily nepokoje. Rozklad impéria se pokoušeli zastavit mnozí, nakonec ale nikdo neuspěl. Neúspěšnou snahu o záchranu odskákali hlavně členové cechu bojových mágů, kteří byli zdegenerovanými měšťany vykázáni za hranice civilizovaného světa.

Váš hrdina byl na svou smůlu jedním z těch, u kterých se začala magie projevovat až po odchodu většiny členů cechu. Pološílení obyvatelé města jej zajali a uvrhli do vězení, z kterého se mu podařilo s vypjetím všech sil uniknout do divočiny, ve které na něj čekalo nejedno překvapení.

„Hlavní protagonista je schopen ovládat jak magii, tak i palné a kontaktní zbraně. Nasadit si tu na sebe můžete díky absenci limitací prakticky cokoliv.“

Současná verze Wolcen: Lords of Mayhem nám prezentuje jen nepatrnou část herního příběhu. O jeho úrovni si díky tomuto faktu nemáme možnost vytvořit výraznější obrázek. Svět, ve kterém se tento titul odehrává, mi přijde prázdný a nevýrazný. Schází v něm jakýkoliv náznak lore. Osobně doufám v to, že nám tvůrci ve finální verzi naservírují zajímavé univerzum, za které se nebudou muset za žádných okolností stydět.

Všestranný rek

Hra vám vašeho hrdinu v počáteční fázi umožní nadefinovat jen v minimálním měřítku. Nastavit mu budete moci jen jméno, pohlaví a vzhled. Povolání není v tomto titulu plně definováno. Hlavní protagonista je schopen ovládat jak magii, tak i palné a kontaktní zbraně. Nasadit si tu na sebe můžete díky absenci limitací prakticky cokoliv.

Každá zbraň tu disponuje specifickou paletou útoků. Tvůrci Wolcen: Lords of Mayhem se v tomto směru hodně inspirovali u bulharského studia Haemimont Games, které má na svědomí povedené hack-and-slash RPG Victor Vran. Od zkušenějších kolegů si krom tohoto prvku vypůjčili také některé aspekty z jejich dynamického soubojového systému. Vaší postavě je umožněno metat kozelce, užívat speciální útoky a vykrývat rány nepřátel.

Vedle palných a kontaktních zbraní má hlavní protagonista Wolcen: Lords of Mayhem přístup také k široké škále magických formulí a zaříkadel. V počátečních fázích hry budete mít k dispozici jen elementární magii, která vám umožní metat blesky, ohnivé koule a ledová kopí. Nová kouzla se naučíte za pomoci knih, které zakoupíte u zástupce kupeckého cechu.

Obchodník má na skladě kromě kouzelných knih také pestrou paletu očarovaných mečů, kopí, kuší, seker, štítů, válečných kladiv a zbrojí. Škála nabízených předmětů je velmi rozsáhlá. Celkem si na sebe může váš hrdina nasadit šestnáct kusů vybavení, které určitým způsobem ovlivní jeho statistiky a bojové schopnosti.

Nevýrazný strom

Výbava ovlivní schopnosti a atributy vaší postavy jen v minimálním měřítku. Definovat je budete hlavně za pomoci nových úrovní, které vám umožní permanentně zlepšit sílu, intelekt, odolnost a pohyblivost. Mimoto vám dají možnost zefektivnit vašeho hrdinu v určitém dovednostním směru. Vylepšit mu touto cestou můžete například reflexy, ovládání magie, přesnost či účinnost boje s kontaktními zbraněmi.

„Nejvýraznějším pozitivem Wolcen: Lords of Mayhem je grafická stránka, která je na hodně vysoké úrovni. Průchod skrz potemnělé katakomby či mlhou zalité lesy vám nejednou dokáže vzít dech.“

Strom vylepšení mi naneštěstí přijde dosti nevýrazný. Aktivní dovednosti v něm prakticky plně schází. Místo nich zde máme systém pasivních schopností, které se do střetu promítají náhodně v jeho průběhu. Absence použitelných talentů značně zjednodušuje celkovou hratelnost. Osobně bych uvítal pestřejší škálu aplikovatelných nadání, která by mi nabídla podobný zážitek jako Diablo 2, Grim Dawn či Victor Vran.

Paleta nepřátel, na kterých budete testovat nově získané pasivní schopnosti je vcelku pestrá. Na bitevním poli můžete potkat hrabivé skřety, polorozpadlé zombie, nenasytné lapky a monstrózní obry. Každá příšera je obdařena odlišným spektrem útoků, odolností a slabin. Některá monstra porazíte za pomoci síly, jiná naopak s užitím rychlosti a lsti.

Neopracovaný diamant

Nejvýraznějším pozitivem Wolcen: Lords of Mayhem je grafická stránka, která je na hodně vysoké úrovni. Průchod skrz potemnělé katakomby či mlhou zalité lesy vám nejednou dokáže vzít dech. Ostatní žánrové tituly se nemohou ve směru vizuálu s dílem nezávislého studia WOLCEN měřit. Prakticky bych se jej nebál označit za hlavního tahouna tohoto projektu.

„V současné fázi vývoje nám toto dílo nenabídne mnoho, přesto je to titul, který by si fanoušci žánru měli hlídat. Možná je časem velmi příjemně překvapí. Prozatím doporučujeme koupi jen hráčům se silnějším herním strojem.“

Celkový dojem z příjemné grafiky naneštěstí velmi efektivně kazí nepodařená technická stránka, která posouvá líbivý vizuál do ústraní. Při hraní jsem se často setkal s výraznými propady fps, pády hry a podivným pohybem postav. Současná verze Wolcen: Lords of Mayhem na problematické prvky rozhodně není skoupá. Do vydání se tvůrcům snad podaří většinu z nich plně odstranit.

Dlouhá cesta

Nezávislé hack-and-slash RPG Wolcen: Lords of Mayhem je krásnou ukázkou toho, že i za malé peníze je možné vytvořit zajímavě vypadající projekt, který si dokáže získat nemalou pozornost komunity. V současné fázi vývoje nám toto dílo nenabídne mnoho, přesto je to titul, který by si fanoušci žánru měli hlídat. Možná je časem velmi příjemně překvapí. Prozatím doporučujeme koupi jen hráčům se silnějším herním strojem, ostatní by si měli kvůli pochybné optimalizaci počkat na finální produkt, ve kterém by měla být většina nynějších problémů odstraněna.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama