Wolfenstein: The New Order – likvidace nácků se vrací
Preview Wolfenstein: The New Order Článek Wolfenstein: The New Order – likvidace nácků se vrací

Wolfenstein: The New Order – likvidace nácků se vrací

Milan Votava

Milan Votava

49

Wolfenstein je klenot, o tom nemůže být pochyb, bohužel poslední dobou se na jeho zásluhy pomalu zapomíná, jelikož schází titul, který by nám připomněl, jak se má správně zacházet s nacisty. Nyní se však blýská na lepší časy…

Reklama

O průkopníkovi žánru, Wolfenstein 3D, už toho bylo napsáno až dost, nebudeme se proto zdržovat a podíváme se rovnou na novinku Wolfenstein: The New Order, která již pomalu klepe Panzerfaustem na dveře. Hra se chystá vtrhnout na naše herní zařízení již 20. května tohoto roku, a tak se nyní podíváme, na co vše se můžeme těšit a naopak, čeho se trošičku obáváme.

B.J. Blazkowicz je zpět!

Nebyl by to právě Wolfenstein, kdybychom na začátku hry nebyli rovnou vrženi do akce. Hra začíná ve fiktivním roce 1949, druhá světová válka je stále v plném proudu a nacisté jsou blizoučko k celkovému vítězství. Poslední naděje jsou vkládány do speciálního spojeneckého komanda, které má za úkol zaútočit na opevněné nacistické sídlo a zvrátit průběh války. Členem komanda je i William B. J. Blazkowicz. A kdo neví, kdo B. J. je, ať prosí o odpuštění a za trest si pustí nejnovější „hit“ Marie Pojkarové s Bohušem Matušem.

Mise se nezdaří, komando vpadne do léčky a vojáci se ocitnou v rukách bláznivého nacistického doktora, generála Deathsheada. Z jeho spárů se jim podaří uniknout, avšak při závěrečné explozi je B. J. zasažen střepinou do hlavy. Je zachráněn, avšak zranění jej upoutá na kolečkové křeslo, je ochrnutý, duševně zlomený, zavřený v Polském sanatoriu a nechává se krmit pouze kašovitou stravou. V sanatoriu je dlouhých 14 let a jediné, co jej drží při životě je snad pouze půvabná sestřička Anya.

14 let je dlouhá doba. Říše mezitím stihla vyhrát 2. světovou válku a rozrostla se do neskutečných rozměrů. Prvním člověkem na měsíci je nacista, nad Bílým domem je vztyčena vlajka s hákovým křížem a na New York je svržena atomová bomba. Nacistická krutovláda nakonec dostihne i ono sanatorium a B. J. opět čelí tváří v tvář smrti. Zřejmě pohled na vyvražďování a vůně střeliva a krve v něm opět probudí život, chopí se jídelního nože a zabíjení nácků může pokračovat.

Akce jako řemen

Bojíte se, že bude nový Wolfenstein pouze obyčejnou first-person střílečkou? Popravdě řečeno, první mise, kdy budeme bojovat v nacistické pevnosti (hezká spojitost s Return to Castle Wolfenstein), by se k tomuto názoru přikláněla, avšak nebude to zřejmě tak úplně pravda. První mise je sice pouze o likvidování nacistů, ale další doposud zveřejněné záběry nám ukazují, že hra bude mít i několik velmi zajímavých pasáží, které by mohly být právě tím, co by nového Wolfensteina povýšilo, v pomyslném žebříčku, na příčky nejvyšší.

Velmi zdařile působila například scéna, kdy si coby B. J. musíme vybrat, kterého z našich vojáků necháme žít, a kterého necháme napospas sadistickému doktorovi. Stejně tak zajímavá je i scéna z nacistického vlaku s Frau Engel a jejím poskokem, my jen doufáme, že podobných situací bude ve hře mnohem víc. Autoři se také nechali slyšet, že ve hře bude velké množství otevřených prostorů, takže by hra neměla sklouznout v obyčejnou střílečku odehrávající se v koridorech. Zapomenout však nesmíme na to, že tahle hra bude z rodiny Wolfensteina, takže likvidace a masakry nacistů zde budou na denním pořádku.

V některých misích bude navíc možnost využít stealth prvků, kdy se budeme moci plížit ventilací a k likvidaci využívat nůž, který můžeme zabodnout protivníkovi do krku nebo jím hodit a usmrtit jej z dálky. Blazkowicz ostatně bude své zabijácké schopnosti neustále zlepšovat pomocí skills bodů (systém mi nejvíce připomínal ten z Far Cry 3). Celkově by příběh měl zabrat okolo dvaceti hodin, plus několik vedlejších misí, což je velmi slušná porce zábavy. Musíme však zdůraznit, že multiplayer hra obsahovat nebude.

Třetí říše v plné síle

Vzhledem k tomu, že se hra bude odehrávat v alternativní historii kolem roku 1960, můžeme se těšit i na všelijaké technologické vymoženosti, které nacisté vyzkoumali a vynalezli. K vidění tak budou nejrůznější technologicky vyspělé zbraně. Nebudou chybět ani elektrické a laserové pušky a podobné vymoženosti. Zbraně si navíc budeme moci upravovat a vylepšovat. Arzenál by měl být více než solidní, což se nám bude opravdu hodit, jelikož umělá inteligence protivníků je na velmi vysoké úrovni.

Velkými vymoženostmi se pyšní celá nacistická armáda a chybět tak nebudou ani robotičtí psi nebo obrovští roboti, větší než člověk, se kterými má něco společného onen sadistický doktor. Chybět zřejmě nebude ani kousek okultismu, mumií a podobných nestvůr se tentokrát zřejmě nedočkáme. I když některé kreatury, které jsme již mohli spatřit, nemají k děsivým hororovým postavám nikterak daleko.

Wolfenstein v plné zbrojní připraven

Fandové akčních her musí být nadšeni, jelikož Wolfenstein je sám o sobě velký fenomén. I sami vývojáři vzdávají akčním hrám hold, což je patrné i na způsobu doplňování zdraví, které zde bude řešeno sbíráním lékárniček a brnění, tak jako tomu bylo u first-person akcí ze staré školy. Spolehnout se snad můžeme i na autorské studio Bethesda Softworks, která má na svědomí kvalitní tituly jako The Chronicles of Riddick nebo The Darkness.

Zmínit jistě musíme také fakt, že po grafické stránce titul vypadá velmi slušně. Pohání jej engine id Tech 5 a na nových konzolích by hra měla šlapat s 60 snímky za sekundu při rozlišení 1080p. České hráče navíc může těšit, že nás nečeká žádný způsob cenzury, tak jako například hráče z Německa, v jejichž verzi nenajdeme jedinou svastiku a nacisté jsou nazýváni „Regime“. To my se můžeme těšit na pořádná jatka, v nichž nebude žádný nácek ušetřen.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama