WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER » Skopčák kam se podíváš!
Blogy čtenářů Recenze WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER » Skopčák kam se podíváš!

WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER » Skopčák kam se podíváš!

Anonymní

Anonymní

William " B.J. " Blazkowicz . Hlavní hrdina legendární a zároveň i jedné z prvních FPS Wolfenstein 3D. Už je to dvaadvacet let , od jeho premiéry v…

Reklama

The New Order ist Verdammt Gutes SPIEL!!!

William " B.J. " Blazkowicz . Hlavní hrdina legendární a zároveň i jedné z prvních FPS Wolfenstein 3D. Už je to dvaadvacet let , od jeho premiéry v herním světě a pět let, kdy jsme se mohli zhostit jeho role ve hře Wolfenstein od Raven Software. Tentokrát se role vývojářů dalšího titulu s Blazkowicze ujali veteráni studia Starbreeze , které stálo za výbornými hrami The Chronicles of Riddick a The Darkness. A odvedli kus skvělé práce!Jak by to vypadalo, KDYBY nacisté VYHRÁLI druhou světovou válku ?

 

Deutsche Regierung

Děj hry vás zavede do šedesátých let, ale svět je úplně jiný . Když se Blazkowicz po čtrnácti letech probere z kómatu, světu vládnou nacisté . Vlajka s hákovým křížem uprostřed je viditelná v každém koutě světa a Árijská rasa se ​​stala tou dominantní . Každý , kdo se postavil systému byl buď uvězněn nebo zastřelen. Již neexistuje žádný odboj , ke kterému by se William přidal po tom, jak s Annou , která se o něj starala v sanatoriu , utečou před nacisty. Alespoň tak to na začátku vypadá. Co už však bude následovat dál, to vám nebudu prozrazovat , ale musím vývojáře pochválit za opravdu poutavý příběh, jaký se málokdy podaří zahrnout do FPS.

Všechny postavy mají svůj osobní příběh a také si k nim vytvoříte určitý vztah a to hlavně k těm záporným . Jako Frau Engel , tak Totenkopf ve vás vyvolají dostatečný odpor. Hra překvapivě hned v úvodu , kdy ještě budete bojovat během druhé světové války, nabízí důležité rozhodnutí, které vás bude provázet celou hrou. I když dopad na příběh to má minimální , po herní stránce si při zvolení první možnosti budete zvyšovat maximální život a při druhé zase štít. Podobně je to i při odemykání zámků, které je řešeno přes jednoduchou minihru , kde také najdete dvě možnosti pro jednotlivé příběhové linie.

Skopčák kam se podíváš

Výborná je diverzita jednotlivých kapitol. Jednou budete bojovat ve starém hradě, připomínajícím Return to Castle Wolfenstein , později se zase ocitnete v pracovním táboře nebo výzkumném středisku v Londýně. A vrcholem je samozřejmě měsíční základna. Level design je také velmi slušný. Navzdory tomu, že jde o striktně lineární hru, málokdy natrefíte na čistokrevně koridorovou pasáž a hra vám vždy nabízí více cest, jak se dostat dál. Potěší i herní doba, která v mém případě trvala slušných dvanáct hodin, což je na moderní FPS opravdu dostatek. Pokud se navíc budete věnovat sbírání všech skrytých pokladů, listů a vylepšení, může vám dokončení hry zabrat ještě víc. Po jejím dokončení a zneškodnění všech enigma šifer, si můžete odemknout i speciální herní módy, ve kterých máte například mnohem více zdraví, ale stojíte proti většímu odporu nacistů nebo máte vypnuté ukazatele života, štítu a nábojů, co vás nutí se více krýt a takticky útočit. Pro největších odvážlivců je zde hardcore režim, ve kterém když umřete, celou hru musíte začít znovu.

A i když nic extra nového v The New Order nenajdete, neustále si budete říkat, kde tyto herní prvky zmizely, když kdysi fungovaly tak dobře. V jádru je The New Order klasická FPS, jaké jsme hráli v devadesátých let a začátcích druhého tisíciletí. Hratelnost je akční, frenetické a brutální. Zbraní si užijete dostatek a po dlouhé době si je konečně budete moci nést najednou všechny. Většinu si dokonce můžete užít i v obou rukách a každá zbraň má navíc i sekundární režim střelby. Při samopalu je to granátomet , při brokovnici zase speciální projektily, které se odrážejí od stěn. Potěší i viditelný rozdíl a vývoj jednotlivých modelů v šedesátých letech. Zajímavým doplňkem arzenálu je i Laserkraftwerk. S touto " hračkou " budete na začátku jen ořezávat pletivo , čímž si umožníte vytvořit cestu dál. Ale později se dostanete k několika vylepšením , které z ní udělají ultimátní zbraň. Pozor však na velmi rychle se míjející baterii, která se dá dobít pouze na speciálních nabíjecích stanicích.

 

S touto zásobou zbraní nebudete bojovat jen proti obyčejným vojákům , ale jak je již v sérii Wolfenstein známo, i proti různým výtvorům třetí říše. V The New Order jsou to samozřejmě známí supersoldaten , čili supervojáci , vyzbrojeni nebezpečnými kulomety a také robotické psy panzerhund . Setkáte se i s jejich mnohem menšími a psovitejšími verzemi , které většinou hlídají důležité velitele. Zmínit musím i rozdílnost uniforem vojáků, které jsou skoro v každé kapitole jiné a dodávají tak při hraní pocit, že neustále na vás hra chrlí nový druh nepřátel. Nepotěší však jejich umělá inteligence, která chvílemi předvádí hojné množství kiksů. Občas se na vás nepřátelé jen dívají a to hlavně ti, kteří jsou vyzbrojeni jen obušky a někdy vám zase po jednom nabíhají rovnou na mušku do dveří, bez jediného smyslu taktiky.

(Ano i takové vojáky má třetí říše ve svých řadách)

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/eSAGCRPhfug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Moderním prvkem ve hře je i zlepšování dovedností, ale nejde o žádný systém získávání schopností a levelů. Vylepšení získáte ve formě perků za splnění určité výzvy. Od jednoduchých, jak zabít dva nepřátele najednou jedním granátem , až po náročnější, než určitý počet zabití sekundárním módem konkrétní zbraně. Jednotlivé perky na sebe i navazují a jejich odměny jsou většinou velmi jednoduchého rázu. Zvýšit si můžete počet nábojů v zásobníku , maximální nosnost granátů nebo házacích nožů. A když už jsme u těch nožích, hra obsahuje i jednoduchý stealth prvek. V určitých pasážích každé kapitoly máte možnost zabít v tichosti velitele jednotky, což vám odkryje lokalitu všech skrytých předmětů na mapě. Stealth je to však opravdu primitivní a slouží jen jako doplněk hratelnosti . V jednoduchosti, budete se jen plížit , házet nože a podřezávat krky. To však neznamená, že by tento prvek nebyl zábavný. Škoda však zmíněné AI, která právě při stealth pasážích ukazuje nejvíce chyb.

 

Nový Wolfenstein využívá enginu id tech 5, který sice na konzolích funguje výborně , ale na PC se podobně jako u RAGE nevyhnete několika problémům. Osobně jsem hru hrál na obou platformách a ta na konzoli mne bavila více. Opět můžete vidět doskakování textur a mnozí moji přátelé si stěžují na padání hry. Já jsme se setkal i s nefunkční vertikální synchronizací , která způsobovala viditelný screen tearing. Vynucení přes ovládací panel grafické karty zase mělo za následek propady snímků za sekundu , takže řešení zbývá jen na vývojářích a doufám, že se opravný update objeví co nejdříve. Po kvalitativní stránce grafické prezentaci není mnoho co vyčítat. Akorát při bližším zkoumání textur je vidět nízké rozlišení některých předmětů a okolí. To však neplatí o postavách , jejichž tváře a také oblečení a hlavně uniformy vypadají perfektně.

Stejně i nasvícení nebo efekty při akčních přestřelkách jako výbuchy, záblesky výstřelů a rozpadající se stěny jsou na velmi vysoké úrovni. V superlativech můžu mluvit i o hudební stránce , která během akce nabírá grády a cut - scénám dodává potřebnou atmosféru . Totéž můžu říci i o dabingu , který je na jedničku s hvězdičkou . Všem postavám byli přiděleni výborní dabéři a pozitivem je i fakt, že se ve hře objevuje polština a němčina a ne angličtina s přízvukem jednotlivých národností.

WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER » Skopčák kam se podíváš!

Verdikt

Machines Games nám s novým Wolfensteinem ukázaly, jak má vypadat moderní střílečka na úrovni. Příběh vás vtáhne okamžitě a to zejména vynikajícími cut - scénami. Frenetické akce vám zase dopřeje satisfakci při střílení, ve kterém si užijete bohatý arzenál a slušné množství typů nepřátel. Herních možností je dostatek a stejně potěší i slušná herní doba. Kromě technické stránky a problémů s enginem opravdu není co vytknout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh
Postavy
Dabing
Hudba
AI
Problémy technického rázu
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama