X-COM - oprášení mimozemské hrozby
Preview Článek X-COM - oprášení mimozemské hrozby

X-COM - oprášení mimozemské hrozby

Milan Votava

Milan Votava

5

Vzpomínáte si ještě na strategickou sérii X-COM? Studio 2K Games se rozhodlo, že tuto značku opráší a naservíruje nám ji zpět, avšak v poněkud jiné podobě.

Reklama

Dnes již neexistující studio Microprose dalo v devadesátých letech světu opravdu skvělou sérii jménem X-Com. Tehdy se jednalo o tahovou strategii, která vyžadovala notnou dávku taktiky. Obrovské množství fanoušků se zákonitě dočkalo hned několika pokračování, avšak s postupem doby se po X-Comu slehla zem.

Nyní však chystá série návrat, a to návrat ne jen tak ledajaký. Tuto skvělou značku si totiž vzalo pod svá křídla studio 2K Games, které se rozhodlo, že je zapotřebí značku opět přivést na výsluní. Avšak tentokrát se nebude jednat o strategii, nýbrž o akční hru se špetkou strategických prvků a velkým množstvím mimozemských potvor.

Já z komunistů nemám strach, ale ty mimozemský parchanti

I když nepůjde již o strategii, všechna ostatní fakta o X-Comu stále platí. Pro upřesnění, X-Com je organizace, jež se zabývá výskytem a zkoumáním mimozemských ras (Mulder a agentka Scullyová by si zde určitě přišli na své). Zajímavostí je, že vývojáři se rozhodli X-COM zasadit do USA v 50. letech, takže chystaná hra od 2K Games by se dala chápat jako jakýsi prequel celé série, jelikož právě zde se dozvíme, jak organizace X-Com vznikla. Paradoxem je, že v 50. letech měli Američané strach především z komunismu, avšak nyní se budou moci popasovat s jiným ksindlem.

Hráč se ve hře vžije do role agenta X-Comu, Williama Cartera, který patří ke špičce ve svém oboru. Avšak pravdou je, že na boje s mimozemskou havětí většinou nebudeme sami, budeme mít po ruce i několik NPC postav. Autoři dokonce prozradili, že je velmi dobré dávat si pozor, abyste o některého ze svých agentů nepřišli, avšak jak se ona obávaná ztráta některého z agentů projeví v dalším průběhu hry jsme se bohužel nedozvěděli. Stejně tak ještě není jisté, zda-li budeme moci agentům, kteří s námi půjdou do akce, udávat rozkazy.

Ústředna X-Com, u telefonu Angela, jak vám mohu pomoci?

Organizace X-Com bude ve hře zpracována do nejmenšího detailu, včetně pohledné asistentky Angely, která se stará o příchozí telefonáty, díky němž se většinou dozvíte o útoku či výskytu mimozemské rasy. Mimo jiné najdeme v budově X-Comu také rozsáhlou mapu USA s přesně vytyčenými body, na nichž se nacházejí jednotlivé mise. Zde si budeme moci vybrat, do které mise se pustíme, jelikož vždy bude na výběr více než jedna, ovšem pokud si jednu zvolíme, druhá zmizí a už se k ní nebudeme moci vrátit. Právě tato rozhodnutí poté ovlivní celý další příběh hry.

Celkem bude hra obsahovat tři typy misí. Záchranné, anomální a finanční. Při záchranných misích je jasné, o co půjde. Jednoduše obdržíte telefonát od napadeného občana a vaším úkolem bude zachránit jeho holý život. Při anomálních půjde o sbírání informací o mimozemšťanech, a to jednak pomocí fotodokumentace, jednak díky sbírání hmoty jménem Elerium, která poslouží nejenom k přesnějšímu pochopení nepřítele, ale hlavně k pohonu experimentálních zbraní. O náplni finančních misí toho moc nevíme, jisté je, že při jejich plnění budeme muset získat finance pro fungování X-Comu, jelikož někdo to zkrátka financovat musí.

Ty laboratorní krysy umí stejně zázraky!

Díky schopným agentům v laboratořích X-Comu se při boji s mimozemskou havětí nebudeme muset ohánět pouze obyčejnou brokovnicí či samopalem. Do rukou se nám dostanou i výjimečné kousky, které se s mimozemšťany nikterak nemažou. Jedná se například o Tesla zbraň, která mimozemskou hmotu uškvaří elektrickými výboji nebo granáty Blobatov, jež působí obdobně jako napalm, pouze v menší formě. Následky jsou ale pro mimozemšťany zničující.

Bohužel mnoho toho nevíme o nepříteli jako takovém, protože jedinou mimozemskou formu, kterou nám vývojáři prozatím ukázali, jsou potvory jménem Goo – jedná se o koule plné dehtu, které za sebou nechávají mastnou černou skvrnu a mrtvé obyvatele USA, kteří po setkání s těmito potvorami vypadají, jako by si právě byli zaplavat v Mexickém zálivu v době oné tragické ropné havárie.

Hra X-COM na první pohled vypadá jako slibně vyhlížející titul, v němž se nezapřou prvky BioShocku a grafikou, ve které se mísí prvky reality a komiksu, notně připomíná Team Fortress 2. Pravdou však je, že se tvůrci chystají nabídnout opravdu kvalitní akční zážitek, ve kterém nebude chybět atmosféra, kterou jsme mohli prožít již při prvních strategických hrách série X-Com. Takže pokud mohu mluvit za sebe, já si vydání této hry jistě ujít nenechám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama