Xbox One - nová generace zábavy v obýváku
Speciály Článek Xbox One - nová generace zábavy v obýváku

Xbox One - nová generace zábavy v obýváku

Michal Maliarov

Michal Maliarov

253

Po velmi slibném odhalení nejnovější konzole od Sony a chvilce napjatého čekání se konečně rozhoupal i Microsoft a představil svůj útok na novou generaci her. Co přináší Xbox One a bude lepší, než PS4? <strong>Aktualizováno o videa v HD</strong>.

Reklama

Prezentace nové konzole se nesla v relativně střídmém duchu a bylo ihned jasné, že se veškerá pozornost soustředí na konzoli samotnou, nikoliv na hry, které nabídne. Výstava E3 je přece jen za rohem, a tak není s podivem, že Microsoft nabídl dnešním divákům jen velmi malou ochutnávku z herního portfolia exkluzivit, jejichž kompletní vlna do nás udeří až na začátku června v Los Angeles. To nejdůležitější jsme se však bezesporu dozvěděli.

PlayStation 4: Vše, co potřebujete vědět.

Nová konzole Microsoftu nese jméno Xbox One a má se jednat i ultimátní centrum zábavy pro moderní rodinu. Říkáme centrum zábavy, jelikož se podle všeho soustřeďuje mnohem více na multimédia obecně, než na videoherní průmysl a jeho plnou podporu. Bylo nad slunce jasné, že musí Microsoft oproti Sony vyrukovat ze zcela jinou strategií. A ta se dostavila.

Hardware

Z hlediska hardwaru se nový Xbox v mnohém přibližuje konzoli PS4, což je rozhodně dobře. Taktéž nabídne zcela novou 64-bitovou architekturu s 4 miliardami tranzistorů, 8 GB pamět, Blu-ray mechaniku, USB 3.0 a 500 GB disk. Konzole by měla být také extrémně tichá. Na rozdíl od Sony, které vzhled své novinky prozatím tají, se Microsoft rozhodl vyrukovat s plnou paletou – konzolí, senzorem Kinect a novým ovladačem. Design se nese v duchu jednoduchosti a preciznosti, což sice může někomu imponovat, nám ale nová konzole připomíná staré VHS kazeťáky. Podobnou tendenci sleduje také Kinect a jediné, co vypadá k světu, je nový ovladač. Ten si na druhou stranu zcela zjevně vypůjčuje mnohé (ne-li všechny) detaily ze současné generace a jen lehce inovuje. Podle informací byl tím nejdůležitějším prvkem hlavně redesign a novinka v podobě vibračních motůrků, zabudovaných do jednotlivých tlačítek ovladače. O jeho nových vlastnostech se však teprve budeme dozvídat více, takže nepředbíhejme.

Srdcem nové konzole je trojice operačních systémů, jež se postarají o propojení jednotlivých služeb a funkcí. Základ konzole One, který se bude starat o hry, je doplněn kernelem operačního systému Windows 8. Ten se stará o uživatelské rozhraní, internetový prohlížeč a ostatní dodatečné služby, které konzoli propůjčují lehký počítačový feeling. Nakonec Xbox Live vše spojuje dohromady a přidává propojení s Cloudem. O bezproblémové online připojení se má postarat 300 tisíc serverů po celém světě, online podpora je velmi důležitou součástí nové konzole a Microsoft to dává patřičně najevo. Vývojářům bude umožněno bohatě využívat Cloudové služby, které ulehčí hardwaru, uživatelé pak budou moci synchronizovat prakticky všechny náležitosti, jako jsou uložené pozice, fotky, hudbu, videa a další. Na druhou stranu to znamená nutnost být neustále připojen k internetu, i když to naštěstí nebude nutností, alespoň ne pro hraní her.

Zlepšení se dočkal také senzor Kinect. Ten se nově pochlubí FullHD kamerou, která reaguje na vaše pohyby a hlas extrémně rychle. Čočka dokáže zpracovat 2 GB dat během jedné vteřiny, takže by měla věrohodně zachycovat byť sebemenší pohyby. Kromě jednotlivých částí těla bude Kinect také spolupracovat s fyzickým ovladačem po vzoru Wii U, což by se mohlo využít pro ucelenější herní zážitek.

SmartGlass a technologie za oponou

Pokud je aspekt, ve kterém se Xbox radikálně liší od nového PlayStationu, je to přístup k zážitku. Zatímco PS4 se zcela zjevně staví čelem ke hrám a vývojářům, Xbox jde cestou multimediálního centra. Velkou součástí nové konzole bude sledování televize, co možná nejpohodlněji. Tomu se přizpůsobuje nové uživatelské rozhraní, ovládání hlasem i nové funkce systému. Dočkali jsme se tak ukázky funkce Snap, což je jakási alternativa multitaskingu, která dovoluje během využívání jedné z aplikací spustit v malém okně jinou, nezávisle na sobě. Pomocí hlasu lze také bleskurychle přepínat mezi jednotlivými oblastmi konzole, ať už jde o hry, televizi či internetový prohlížeč. Žádné dlouhé čekání a skákání skrze nabídky. Ovládání hlasem je tu stěžejním prvkem, Kinect by měl rozpoznat mnohem více rozličných slovních spojení a dialog s vaší televizí by tak měl být svižnější a přirozenější. A aby Xbox splnil svůj dojem všestranného zařízení, ukázal i hovor skrze komunikační aplikaci Skype. Otázkou je, zda bude Kinect rozuměnt české angličtině.

Videoherní koutek

Na hry se naštěstí dostalo také, i když ve značně menší míře. Je jasné, že hodlá Microsoft odhalit vše podstatné na výstavě E3, v této oblasti ale ve srovnání se Sony výrazně zaostal. Skvělé zprávy se tu navíc kloubili s menšími zklamáními. Tak především, zpětné kompatibility se současnými tituly se kvůli nové architektuře nedočkáme, nová konzole je zkrátka nový krok kupředu, a s tím se budeme muset smířit. Během nadcházejícího roku nás potěší vývojáři hned 15ti exkluzivními tituly pro Xbox One, osm z nichž jsou zcela nové značky. Nově podle všeho budeme také instalovat hry na disk a Blu-ray disky pak házet na poličky. S tím se pojí také možnost půjčovat si hry na jiné herní účty, o tom však Microsoft pouze utrousil poznámku a více se tak nejspíše opět dozvíme na E3. Samozřejmě nechybí ani funkce okamžitého nahrávání videoobsahu a jeho sdílení prostřednictvím Cloudu. Podobně, jak je tomu u funkce Share na konzoli PS4.

Když už došlo na hry, jednalo se jen o malou ochutnávku a víceméně očekávané hitovky. Těšit se můžeme na exkluzivní Forzu 5, která potěšila našince závody přes Karlův most. Hodně zajímavě vypadá také nový thriller studia Remedy, Quantum Break. Díky novému partnerství Microsoftu a společnosti Electronic Arts se dočkáme celé řady next-gen sportovních titulů, jako je FIFA 14, NBA Live, NFL či UFC. Ke konci se potvrdily také multiplatformní tituly, jako je Battlefield 4, Watch Dogs, Assassin’s Creed IV či Call of Duty: Ghosts, které vyjdou společně s novou konzolí Microsoftu. O hrách samotných se toho dozvíme mnohem více v nadcházejících dnech, a samozřejmě na výstavě E3. Takže si počkejme.

Xbox One se má objevit na celosvětovém trhu ke konci letošního roku, cenová hladina a jednotlivé verze ještě budou oznámeny. Prozatím vypadá novinka Microsoftu spíše jako multimediální domácí centrum, než plnohodnotná herní konzole. Času je však ještě dost, takže dáme Xboxu šanci se předvést. Můžeme-li však soudit o nové generaci již nyní, osobně se více těším na PlayStation 4. Přístup Sony mi imponuje mnohem více a konzoli si člověk kupuje hlavně kvůli hrám a interaktivním zážitkům. Uvidíme, co zjistíme na E3.

Více o Xbox One a hrách v našem kompletním zpravodajství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama