Xbox One X
Speciály Článek Xbox One X

Xbox One X

Michal Burian

Michal Burian

48

Co dokáže nejvýkonnější konzole na trhu?

Reklama

Fanoušci Microsoftu se dočkali. Společnost před necelým týdnem uvedla na trh výkonnější verzi konzole Xbox One s označením X, která jde do boje s již etablovanou PlayStation 4 Pro. Já jsem měl možnost Xbox One X testovat a přináším vám své první poznatky a dojmy z užívání nového hardwaru, a hlavně z hraní her.

Elegantní kus hardwaru s velkou silou za 13 490 Kč

Microsoft se rozhodl netroškařit. Po vzoru Xboxu One S vytvořil velmi elegantní kus hardwaru, který vám rozhodně u televize nebude dělat ostudu. Osobně na mě jednoduchý design zapůsobil a z pohledu lajka moc nechápu, jak se vše do malé „krabičky" (rozměry 30 x 24 x 6 cm) podařilo nacpat. Navíc zmizela otravná a nepěkná cihla v podobě napájecího zdroje, který byl nahrazen klasickým kabelem. Adaptér je tak integrován přímo v konzoli, stejně jako u Xboxu One S, což vysvětluje váhu 3,8 kg. Stejně jako u Ska chybí adaptér pro Kinect, ten je nutné zakoupit zvlášť.

Xbox One X se pyšní výkonem, který je o 40 procent výkonnější než kterákoli jiná herní konzole na trhu. Dopomáhá tomu hlavně grafický čip dosahující šesti teraflopů (40 CPU, 1,172 GHz), zatímco PlayStation 4 Pro má 4,2 teraflopů. Původní Xbox One má potom 1,31 teraflopů a PS4 1,84 teraflopů. Mnohé hráče a odborníky děsí zastaralý 8jádrový procesor AMD na frekvenci 2,3 GHz, který by mohl v budoucnu hry brzdit. Naštěstí Xko se chlubí operační pamětí 12 GB GDDR5 s propustností 326 GB/s a optickou mechanikou 4K UHD Blu-ray.

Kvitovat musím samotný chod konzole. Byl jsem dost překvapen, že Xbox One X je opravdu tichý. Majitelé Ska se už jistě začínali chystat napsat do komentářů, že tichý je taky jejich model. Já jsem byl ale překvapen, už jen z důvodu, že redakční PS4 Pro, které je staré necelý rok, v některých momentech strašně hučí. Zapříčiněno to bude asi teplotou. Xbox One X při hraní na 4K televizi dosahuje teplot 40 až 45 stupňů Celsia, zatímco u PS4 Pro lze naměřit kolem 50°C a někdy i přes.

Vyšší výkon Xka je znát. Hlavní menu Xboxu One, které po aktualizaci nedoznalo změn (je stejné jako na standardním Xboxu One nebo One S), se zdá svižnější. To hlavní ale přichází po zapnutí hry. Jako první jsem si při testování všiml mnohem rychlejšího načítání her. Oproti původnímu Xboxu One, Sku i konkurenčních PlayStationech 4 se hry načítají rychleji. V některých případech byla dokonce doba načtení z minuty zkrácena na dvě desítky sekund, zatímco u jiných gamesek se bavíme o rozdílu jen několika sekund, ale i tak tahle skutečnost potěší. Zejména v momentě, kdy vývojáři nepřipravili update své hry, přesto si při hraní na Xboxu One X všímáte rozdílů, včetně lepší plynulosti. To platí pro téměř všechny hry – starší kousky pro Xbox One i hry pro Xbox 360 ve zpětné kompatibilitě.

Xbox One XXbox OnePS4 ProPS4
Procesor2.3GHz - 8jádrový1.75GHz - 8jádrový2.1GHz - 8jádrový1.6GHz - 8jádrový
Grafický čip6 teraflopů1,31 teraflopů4,2 teraflopů1,84 teraflopů
RAM12GB GDDR58GB DDR38GB GDDR58 GB GDDR5
Místo na disku1TB500 GB1TB500 GB

4K

Pojďme k tomu hlavnímu. Jak se na Xboxu One X hrají hry? To hodně záleží na tom, jakou televizi ke konzoli připojíte. Pokud máte moderní 4K televizor, budete si moci užívat hry v pořádném rozlišení s krásnou a detailní grafikou. Zkrátka nepřijdou ale ani majitelé FullHD televizí. I na ně Microsoft myslel. Technologie jako supersampling, anizotropní filtrování a dynamické škálovací rozlišení se postará o to, že hry označené jako Xbox One X Enhanced Games budou vypadat přitažlivěji i na obrazovce s rozlišením 1080p. Konzole totiž pracuje ve hře s rozlišením 4K, které poté uměle zmenšuje a díky tomu vám v 1080p nabízí vyšší detaily, lepší vykreslování objektů v dálce atd.

Microsoft a další vydavatelské a vývojářské společnosti dohromady připravily více než 100 her, které již podporují nebo v dohledné době budou podporovat výkon Xboxu One X a tím pádem ho využijí, ať už se bavíme o 4K, dynamickém rozlišení nebo vysokém dynamickém rozsahu (HDR).

Právě HDR je další důležitou technologií, která je součástí Xboxu One X. Nejde ale o žádnou novinku. Majitelé Xboxu One S nebudou při přechodu tolik překvapeni, ale ostatní mohou zůstat stát s otevřenou pusou. Vysoce dynamický rozsah umožňuje lepší barvičky, kdy efekty ve hrách působí uvěřitelnějším dojmem, stíny jsou více detailní a celkově jsou hry živější. Zde je ale nutné zmínit, že to pravé HDR si je možné užít jen na televizích v cenové kategorii nad 25 tisíc korun. Levnější modely mají podobné označení (většinou HDR+), kde není tato technologie na takové úrovni.

Bezplatný upgrade již vylepšených her je znát. Taková Forza Motorsport 7 má na Xboxu One X skutečně krásnou grafiku. Závody běží v nativním 4K rozlišení s HDR při stabilních 60 snímcích za sekundu. Největší dojem z her od Microsoftu na mě ale udělala střílečka Gears of War 4. Ta v nativním rozlišení 4K s HDR působí jako úplně jiná gamesa. Textury ve vysokém rozlišení lahodí oku, zlepšilo se vykreslování objektů v dálce a vše je ostřejší a hladší. Vylepšení je znát i na FullHD televizi v rozlišení 1080p bez HDR, což opravdu potěší.

Pak jsou tu hry, u kterých se musíte po detailech spíše pídit, přesto ale běží lépe a vypadají o něco lépe. V tomto případě mohu jmenovat novinky v podobě Assassin’s Creed: Origins a Need for Speed: Payback. Když tyto dvě hry pustíte na klasickém Xboxu One, poté na PS4 Pro a následně na One X, tak po grafické stránce takové rozdíly nejsou. U Origins si všimnete hlavně ostřejšího slunce na rozpálené poušti, detailnějších objektů v dálce a ostřejších textur. Tím hlavním je ale dle mého rychlost načítání a stabilní frekvence snímků za sekundu. A to neplatí pouze u těchto dvou jmenovaných, ale u téměř všech titulů, které na One X spustíte.

Hrozí nedostatek místa

4K update pro hry s texturami ve vysokém rozlišení má svou stinnou stránku – velikost her nepříjemně bobtná (téměř dvojnásobná velikost oproti instalaci na standardní One) a hrozí, že velmi rychle zaplníte pevný 1TB disk hrami a budete muset nějakou hru smazat. Některé tituly totiž po aktualizaci atakují hranici 100 GB a pár jich dokonce tuhle metu již překročilo. V dohledné budoucnosti tak hrozí, že hry budou ještě větší a tím pádem se strachuji, kolik her se mi na Xbox One X vejde. Dle mého názoru měl Microsoft dát do One X alespoň disk o velikosti 2TB. Naštěstí lze k One X připojit libovolný disk přes USB a rozšířit si tak kapacitu, ale to je investice navíc.

Tak jaký ten Xbox One X je?

Xbox One X je právoplatná a elegantní konzole, která si své místo na trhu jistě najde. V současné době jde o nejvýkonnější konzoli, kterou si můžete koupit. Výkon je ve hrách znát, 4K rozlišení s technologií HDR vám dokáže otevřít ústa (kupříkladu u Gears of War 4 nebo Forzy Motorsport 7), kdy se několik minut budete kochat grafikou, zatímco stabilní frekvence snímků za sekundu potěší, stejně tak rychlejší načítání her. Pokud nevlastníte 4K televizi s HDR, tak i na klasickém FullHD televizoru uvidíte rozdíly v grafice, postará se o to dynamické rozlišení, ale pochopitelně ty rozdíly nejsou tak velké.

Xbox One X dokáže potěšit i milovníky filmů. Má v sobě zabudovaný ultra-HD Blu-ray přehrávač a podporuje Dolby Atmos, abyste si filmy ve 4K vychutnali co nejlépe to jde. Samozřejmě tohle dokáže i levnější Xbox One S, ale u konkurenčního PlayStationu 4 Pro chybí 4K Blu-ray.

Teď už jen aby se Microsoft vytáhl s pořádnými a zábavnými hrami, které budeme moci na Xboxu One X hrát. Výkon totiž není vše. Tak doufejme, že v nadcházejících letech nás čekají herní hody nejen ze strany Microsoftu, ale i všech vydavatelských a vývojářských firem.

Xbox One X koupíte v našem obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama