Xbox příští generace vyjde v roce 2028, Microsoft zvažuje architekturu ARM
Novinka Xbox příští generace vyjde v roce 2028, Microsoft zvažuje architekturu ARM

Xbox příští generace vyjde v roce 2028, Microsoft zvažuje architekturu ARM

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Xbox Xbox Series X|S

Na poli GPU zůstane u AMD, dojde však k většímu zapojení cloudu.

Reklama

Součástí masivního úniku dokumentů ohledně plánů Xboxu nebyla jenom nová revize stávající konzole či chystané hry, ale i poměrně vzdálenější návrhy. Na několika slidech je totiž řeč o příští generaci konzolí Xbox, která zatím nemá oficiální název.

Microsoft se v ní chce zaměřit na větší zapojení cloudu a celkově digitální sféru, ostatně už u refreshe Series X plánuje odebrat mechaniku. Snad nejzajímavější je ale informace, že pro procesor MS zvažuje jak dosavadní architekturu x86-64 (konkrétně Zen 6 od AMD), tak i energeticky efektivnější ARM, jenž se používá například v mobilech či noteboocích od Applu. Přechod na ARM by ale samozřejmě znamenal nutnost vyřešit zpětnou kompatibilitu. Zároveň si Microsoft pokládá za cíl vyřešit poměr velkých a malých jader. O specifikacích mělo být rozhodnuto do konce loňského roku, ale jak Microsoft rozhodl, bohužel nevíme.

Co se týče dalších parametrů, GPU má být opět od AMD, byť MS zvažoval, zda použije nějaký čip navrhnutý ve spolupráci s AMD, nebo přímo již vydaný čip od AMD, konkrétně je zmíněna architektura RDNA 5. Zajímavé je, že Microsoft píše také o speciální NPU, tedy jednotce pro AI výpočty. Zmiňuje se i vlastní upscaling používající strojové učení. Dalšími jmenovanými inovacemi v oblasti grafiky mají být podle MS "next-gen" ray tracing či celkově dynamické nasvícení.

Vydání nového Xboxu se máme podle dokumentů dočkat v roce 2028.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama