XCOM – mimozemšťané útočí...už zase
Speciály Článek XCOM – mimozemšťané útočí...už zase

XCOM – mimozemšťané útočí...už zase

Jan Kotrba

Jan Kotrba

5

A už jsou zase tady. Neřád z vesmíru se snaží obsadit USA a jedině vy jim v tom můžete zabránit. Hybridní hra XCOM předvedla, co všechno zvládnou vývojáři z 2K.

Reklama

XCOM je speciální oddělení vlády Spojených států Amerických a jeho agenti mají za úkol chránit svou vlast před invazemi zlých mimozemšťanů. Samotná příběhová zápletka je strašné klišé, ale hra samotná má do tohoto označení asi stejně daleko, jako ET do označení hrozba pro lidstvo. Hru samotnou by totiž šlo označit jako FPS/RPG/tahovou strategii s globálními prvky. Máme tu střílení z pohledu první osoby. Je tu tým pod vaší kontrolou disponující speciálními schopnostmi, který můžeme po vzoru Mass Effectu posílat za překážky a rozdělovat mu cíle. Dále je tu mapa USA a vaše hlavní základna, kde zkoumáte a vylepšujete vlastní vybavení a plánujete další mise a všechny tyto prvky se kombinují v dobře vyvážené zábavě, kdy se snažíte zachránit Ameriku (a potažmo celý svět, abyste si připadali ještě drsnější a důležitější) před mimozemšťany, kteří ani v nejmenším nemají malá tělíčka a velké šedé hlavičky a jejich výzbroj dalece předčí tu vaši.

Další Fallout 3?

Série Fallout se z tahového RPG změnila na FPS/RPG. Pro někoho změna k lepšímu, pro jiného důvod k zahájení tříletého smutku. Série XCOM se teď vydává podobným směrem, ale na rozdíl od Falloutu má mnohem širší možnosti. Hra se bude odehrávat v roce 1962, čili se nám naskytne pohled na rozvíjející se Ameriku a agenty, které si mnozí budou plést se členy mafie. Zároveň je to ale čas studené války a doba byla zlá. Když se do toho všeho začnou objevovat záhadná úmrtí a na stůl se vám dostane nahrávka útoku mimozemšťanů, máte zaděláno na hromady hodin zábavy. Prostředí a nápady dělají z této hry dobrého kandidáta na hru, která si po dlouhé době zaslouží označení "originální".

Jak to celé funguje?

Hra se částečně drží původní myšlenky série. Na vaší základně upravujete své zbraně a cvičíte členy vaší jednotky a v mezičase vyrážíte na mise sbírat vzorky či plnit dějové mise. Právě z misí se pak stala namísto tahové strategie FPS záležitost kombinovaná s velením týmu, který se bude snažit v každé misi splnit zadaný úkol a pokud možno se na základnu vrátit v jednom kuse. To vám ale budou znepříjemňovat mimozemšťané, kteří se dají označit minimálně za originální. Různé tvary, krystaly a obrazce vznášející se ve vzduchu se schopností usmažit nepřítele zaživa? Pokud to celé propleteme trochou tajemna a děsivých momentů, kdy se na obloze zjeví nepřátelská loď (která má taktéž do standardního UFO hodně daleko), můžeme očekávat hru, která rozhodně bude stát za náš čas a peníze.

Původní XCOM byla hra jako žádná jiná. Nový XCOM sice upustil od velkého množství původních principů, ale zachoval zábavné RPG prvky a přizpůsobil se tomu, co mají dnešní hráči rádi. Finálního produktu už se nemůžeme dočkat a doufáme, že tato hra maximálně využije možnosti hybridních žánrů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama