Záhada jménem Abandoned
Abandoned Novinka Záhada jménem Abandoned

Záhada jménem Abandoned

Jan Urbančík

Jan Urbančík

16
Platformy PlayStation PlayStation 5

Nová hra od Hidea Kodžimy, nebo jen chytrý marketing?

Reklama

PS5 exkluzivitě Abandoned jsme se věnovali už ve středečním článku, ale od té doby se událo tolik věcí, že jsme se na tuto podivnou hru museli podívat ještě jednou a tentokrát pokrýt vše, co zatím víme. Na první pohled obyčejná hororová hra od menšího studia je totiž velice pravděpodobně něčím mnohem větším.

Oznámení

Začal bych tím, co všichni víme. Abandoned bylo oznámeno v dubnu prostřednictvím traileru, který ukazoval záběry přímo ze hry. Alespoň to jsme si mysleli, ve skutečnosti to však není pravda a máme to potvrzené i od samotných vývojářů z Blue Box Game Studios. Ti totiž tvrdí, že jsme samotnou hru ještě neviděli a poprvé ji spatříme až v chystaném gameplay traileru.

Popis hry, který nám autoři tehdy dali, je zřejmě naprosto zbytečný, neboť jde o vymyšlenou hru, která vůbec nevzniká. Všímaví uživatelé Redditu navíc přišli na to, že "hra", jež je v traileru ukázaná, používá hotové assety pro Unreal Engine, které jsou klasicky k zakoupení. Takováto ukázka by tak šla připravit klidně za několik hodin.

Už tedy víme, co Abandoned není. Teď ale přichází ta těžší otázka, co je Abandoned? Abychom zjistili odpověď, musíme se podívat několik let zpátky.

Původ

Jak už bylo řečeno, za hrou stojí Blue Box Games Studios, o kterých ještě donedávna nikdy nikdo neslyšel. Ale o úplně nové studio nejde, bylo totiž založeno roku 2015 a podle slov vývojářů už v minulosti pomáhalo s vývojem několika titulů. Problém je, že nic z toho není dohledatelné. Tedy až na jeden titul – Rewind: Voices of the Past. Studio se hru pokoušelo zafinancovat na Kickstarteru, ale kampaň byla krátce po spuštění ukončena, protože vývojáři získali soukromého investora. To je vše, co o studiu víme. Je tady ale jedna důležitá postava, samotný šéf studia Hasan Kahraman.

O tomto člověku totiž nevíme absolutně nic a možná ani neexistuje. Argument, který by toto tvrzení vyvracel, je existence účtu Hasana Kahramana na App Storu, kde má na kontě už několik mobilních her. Jak se ale ukázalo, jde jen o shodu jmen a tento Kahraman s tím "naším" nemá nic společného.

Záhada jménem Abandoned

Je tu ale ještě jedna zajímavá věc. Pan Kahraman totiž sdílí stejné inicály jako slavný japonský vývojář Hideo Kodžima a čirou náhodou jeho příjmení v překladu do japonštiny znamená Hideo.

Kodžima a BB Game Studios

Nyní se tedy musíme přesunout k samotnému Kodžimovi. Všichni určitě dobře víme, že právě v roce 2015 se rozcházel se společností Konami a ještě v dubnu téhož roku bylo staženo z PS Storu jeho demo P.T. k nikdy nedokončené hře Silent Hills. Jak do toho všeho zapadají BB Game Studios? Velice jednoduše, v dubnu totiž došlo ke zrušení jejich zmiňované Kickstarter kampaně. A ještě zde nepadla jedna důležitá informace. Blue Box Game Studios pochází z Nizozemska, kde si Kojima Productions roku 2016 otevřeli pobočku.

Je tedy dost možné, že neexistuje ani samotné studio a opět jde jen o zástěrku. Ostatně nebylo by to poprvé, vzpomeňme si na Moby Dick Studios a jejich hru Phantom Pain, ze které se nakonec vyklubal nový Metal Gear Solid.

Aktuální kauza

Jenže posledních pár let se prakticky nic nedělo, jako by nastalo pomyslné ticho před bouří. Ale když už bouře přišla, byla opravdu velká. Na internet totiž udeřil vyloženě hurikán. Vše odstartoval tweet, který jsem zmiňoval v předchozím článku.

„Uhodněte jméno: Abandoned = (První písmeno S, poslední písmeno L). Odhalení se blíží…“

O pár hodin později ale studio kontrovalo tímto tweetem:

"Chceme věci ujasnit. Nemáme nic společného s Konami. Konami vlastní značku Silent Hill. Nemáme nic společného s Hideem Kodžimou. Nikdy nebylo naším úmyslem lákat na název Silent Hill. Hluboce se za to omlouváme."

Možná by to někdo mohl omluvit naivitou marketingového týmu, ale většině lidem se toto vyjádření samozřejmě moc nepozdávalo. A navíc je tady ještě jedna věc. Nikde v něm nepadne, že Abandoned není Silent Hill. Této větě se (zřejmě záměrně) správce twitterového účtu vyhýbá. Ale budiž, možná šlo jen o politováníhodný omyl, který se stane maximálně jednou za 10 let. Jenže tím kauza šíleného markeťáka z BB Game Studios nekončí, právě naopak.

"Přestože nemůžeme odpovědět každému, chceme se omluvit. Jsme si jistí, že si odhalení hry užijete. Žádáme jen trochu trpělivosti! A ano... za voice overem stojí hvězdy dabingu, takže zapomeňte na teaser!"

Přestože se původně prezentovali jako indie studio, z dalších tweetů jsme se dozvěděli, že tomu tak s velkou pravděpodobností není. Tvrdí totiž, že na hře spolupracují se 7 externími studii a v přípravě je také profesionální dabing. Plné odhalení hry má navíc proběhnout prostřednictvím aplikace pro PS5. Mohlo by si něco takového dovolit indie studio s nulovým pozadím či známým jménem? Odpověď asi znáte sami.

Je Abandoned nový Silent Hill?

Konečně se dostáváme k oné zajímavé části. Možnost, že by Abandoned ve skutečnosti mohl být nový díl ze série Silent Hill, už jsem tady opakovaně zmiňoval. Nyní se však podíváme na důkazy, které tomu nasvědčují. Je jich opravdu hodně, a proto jsem je raději vypsal v bodech:

  • Kodžima byl donucen opustit vývoj Silent Hills, hra od Blue Box Game Studios nese název Abandoned (v překladu "opuštěný")
  • Zkratka studia je BB Game Studios, "BB" je název dětí ze hry Death Stranding. "Blue Box" se pak většinou spojuje s nedávným trailerem na vylepšenou edici Death Strandingu, kde vystupuje Sam Bridges v modrém obleku a důležitou roli hraje také krabice.
  • Šéf studia Hasan Kahraman (ať už tato osoba existuje, či nikoli) má účet na PSN. Vlastní celkem 1 238 trofejí, toto číslo odkazuje na trailer Silent Hillu 4.
  • Youtube kanál Kahramana nesl název TwentySeven27 (nyní už se jmenuje Hashtag Unknown) a na stránce LinkedIn má 27 spojení. Hra Silent Hills byla oficiálně zrušena 27. dubna 2015. K tomuto číslu se ale vztahuje ještě jedna zajímavost – 27. trofej Kahramana na PSN nese název "You Knew, Didn't You?" ("Věděl jsi to, že?"). A ani u toho nekončíme. 27 je také číslo tohoto tweetu Hidea Kodžimy, který zmiňuje město Leiden. V něm by mělo sídlit studio Blue Box.
  • Kahraman hrál na PlayStationu neexistující hru Demon Blood, která má na obalu monstrum Siren Head. Na něj nedávno ve videu reagoval známý mangaka Džundži Itó, který by podle dřívějších spekulací mohl s Kodžimou spolupracovat.
    Záhada jménem Abandoned
  • V traileru na Abandoned se objeví nápis "Kill The Trespassers", přičemž strom zakrývá písmena T a P. Když je prohodíme, získáme název P.T.
    Záhada jménem Abandoned
  • K P.T. se váže ještě jedna zajímavost. V rozhovoru z Gamescomu 2014 totiž Kodžima řekl, že P.T. byl pokrok oproti Moby Dick Games. Chtěl, aby byl vývoj ještě tajemnější. Sám považuje hru za děsivější, když nevíme nic o tom, jak vznikla. "Chtěl jsem vytvořit něco, kde by se spojili lidé z celého světa" (za účelem řešení hádanek). Vše až nápadně připomíná aktuální situaci.
  • Geoff Keighley, novinář a Kodžimův přítel, sleduje na Twitteru BB Game Studios a dokonce ho Kahraman v soukromé zprávě požádal o to, aby mu pomohl s odhalením hry Abandoned. Celá zpráva působí poněkud falešným dojmem a je poměrně pravděpodobné, že Keighley ví mnohem víc než my.
    Záhada jménem Abandoned
  • Youtube kanál Blue Box Game Studios má v banneru fotku kopců/hor ("hills")
  • Vývojáři kromě odhalení gameplaye chystají také playable teaser, Hasan Kahraman to zmínil v rozhovoru pro nizozemský magazín gamer.nl
  • Konami začalo lákat na nový Silent Hill merch. Navíc žádné dosavadní spekulace nevyvrátili, což je jinak u této společnosti docela běžné.

Závěr

Rád bych na závěr přinesl nějaké plnohodnotné rozuzlení, ale bohužel zatím žádné neexistuje. Operoval bych však s 2 teoriemi.

  1. Blue Box Game Studios opravdu existují a pracují na titulu s kódovým označením Abandoned. Nějakým způsobem zaujali Sony a nyní se pomocí zvláštního marketingu snaží na svou hru více upozornit.
  2. Blue Box Game Studios neexistují a jde o smyšlené studio, které nyní používá Hideo Kodžima pod identitou Hasana Kahramana. Abandoned je ve skutečnosti pokračování Silent Hillu.

Čemu budete věřit vy, je ale samozřejmě jen na vás. Odhalení Abandoned už je tady za pár dnů. 20. června bude totiž spuštěna PS5 aplikace, prostřednictvím které budou vydávány nové trailery.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama