Zahrne Middle-earth: Shadow of War mikrotransakce?
Middle-earth: Shadow of War Novinka Zahrne Middle-earth: Shadow of War mikrotransakce?

Zahrne Middle-earth: Shadow of War mikrotransakce?

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Steam stránka hry odhalila nejen HW požadavky, ale i potenciálně znepokojivou součást hry.

Reklama

Včerejší odhalení Middle-earth: Shadow of War potěšilo řadu hráčů. Dočkali jsme se parádního CGI traileru i velmi brzkých HW nároků, ale ne všechno nabízí důvod k radosti. Teď nemám na mysli astronomicky drahou sběratelskou edici. Ani fakt, že bude k dispozici hned několik edic s různými in-game bonusy a dodatky, protože prodávat jen celou hru nebo aspoň hru a Season Pass je asi moc náročné. Mám na mysli vidinu mikrotransakcí, která se zrodila při pohledu na Steam stránku hry.

Po pravé straně je na stránce každého nabízeného produktu k dispozici přehled toho, co všechno titul nabízí. Singleplayer či multiplayer, achievementy, Steam Cloud, sběratelské karty... většinu z toho lze vidět i na stránce Shadow of War, ale lze tam vidět i něco jiného - položku s názvem Herní obchod.

Ta zpravidla značí, že produkt nabízí in-game obchod, v němž si můžete něco koupit za skutečné peníze. Jinými slovy, ve hře je zakomponován systém mikrotransakcí. Většinou je Herní obchod součástí free-to-play titulů, ale jsou i placené výjimky, třeba Killing Floor 2 nebo Pro Evolution Soccer 2017.

Samozřejmě je možné, že jde o chybu či provizorní záležitost. Steam stránky ještě nevydaných titulů mají přeci jen tendenci se do vydání měnit. Osobně si ale nemyslím, že to je chyba, takže se raději připravte na to, že Middle-earth: Shadow of War zahrne systém mikrotransakcí, ačkoliv jde o singleplayerový titul.

Otázka je, jestli by nás to mělo znepokojovat. I když to nebylo tak zjevné, mikrotransakce v podstatě nabízel už Middle-earth: Shadow of Mordor. Mezi DLC i předobjednávkovými bonusy najdeme různé skiny, runy a skromné výzvy, za jejichž splnění získáte další runy. To všechno je k dispozici nanejvýš za pár eur. Tohle nejsou DLC v podobě, v jaké je většinou vnímáme. To jsou spíš mikrotransakce, i když je musíte koupit mimo samotnou hru (jedním z poznávacích znaků mikrotransakcí je obvykle možnost zaplatit v prostředí hry jako takové).

Pro sérii tedy nejsou ničím novým, i když byly dosud maskované jako DLC a nebylo jich tolik. Faktem ale zůstává, že zahrnutí mikrotransakcí do singleplayerových titulů mohou hráči dát hře a jejím tvůrcům pěkně sežrat. Ideálním příkladem budiž Deus Ex: Mankind Divided, i když na jeho Steam stránce není Herní obchod zmíněn. Jde o povedenou hru, kterou lze bez potíží hrát bez dalších investic, ale stejně si lze v menu za skutečné peníze koupit in-game měnu nebo Praxis Kity na odemykání schopností, tedy věci, které vám hraní hry mohou značně usnadnit. To hráči nesli s velkou nelibostí, což se promítlo třeba do nepříliš příznivých Steam recenzí.

Jestli Middle-earth: Shadow of War skutečně zahrne mikrotransakce, nezbývá než čekat na to, co všechno nabídnou a jak velký vliv budou mít na zážitek z hraní. I Shadow of Mordor byl přeci jen dobře hratelný bez investic do dalších skinů nebo run. S přihlédnutím na nabízené edice a v nich zahrnuté přídavky je ale zjevné, že společnost Warner Bros bude chtít Middle-earth: Shadow of War podojit všemi dostupnými prostředky. A taková snaha není pro zákazníky vždy příznivá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama