Zaostřeno na: The Last of Us Remastered
Blogy čtenářů Článek Zaostřeno na: The Last of Us Remastered

Zaostřeno na: The Last of Us Remastered

Alphonse800

Alphonse800

Proč si zahrát TLoU, o kolik se liší grafika oproti PS3, novinky v Remastered edici a jak přežít ZDRCUJÍCÍ obtížnost se dozvíte v tomto článku.

Reklama

Proč si zahrát TLoU, o kolik se liší grafika oproti PS3, novinky v Remastered edici a jak přežít ZDRCUJÍCÍ obtížnost se dozvíte v tomto článku.

Přemýšlel jsem, zda má cenu vám povídat o hře o které jste patrně jistě mnoho slyšeli, možná shlédli nějaký ten let´s play či dokonce už sami hráli. Proto nebudu opakovat stokrát vyřčená slova z desítek či stovek recenzí všude po internetu a spíše vám nabídnu můj pohled na tuto dle mého názoru unikátní hru, kterou by byl hřích z jakéhokoliv důvodu zavrhnout.

Ohrané téma zpracované jinak

Zombie apokalypsa respektive houbová infekce v případě TLoU není zrovna příliš originální námět a už vůbec ne v dnešní době, kdy by se dalo říct, že je "přezombifikováno". V čem se tedy TLoU od ostatních liší? Je to především kvalitní scénář. K čemu by byla skvělá grafika, herní svět a perfektní herecké výkony hlavním protagonistů Troye Bakera a Ashley Johnson kdyby hra byla založena na příběhu prošpikovaným tunou hloupých klišé a kosení nepřátel ve stylu Left 4 Dead.

Vývojářům z Naughty Dog se tak povedl vskutku husarský kousek, kdy postavy se chovají téměř jako opravdoví lidé, nenaleznete zde žádné přehnaně bombastické situace plné výbuchů, padajících mrakodrapů ani armády vyloženě tupých nepřátel nabíhající v zástupech na porážku. Tempo hry je dávkováno s citem, jsou zde hektičtější pasáže, po kterých následuje zklidnění, kde dostanete prostor k průzkumu okolí po zásobách a poslouchání dialogů hlavních postav. Vše potrhuje na míru šitý soundtrack hudebníka Gustava Santaolalla, který navozuje tu správnou herní nirvánu.

<iframe width="600" height="338" src="http://www.youtube.com/embed/R0l7LzC_h8I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sečteno a podtrženo na této hře je znát skutečná péče a smysl pro nejmenší detaily (viz. video), práce s emocemi, zároveň si tvůrci berou to nejlepší z filmů s post-apokalyptickou tématikou jako Já, legenda a další. Pokud vás příběh z nějakého důvodu nezaujme, je to dáno tím, že pravděpodobně neholdujete tomuto žánru nebo radši sledujete filmy, než hrajete hru, na jejímž pozadí se odehrává děj.

Grafický boost

TLoU byl graficky to nejlepší, co jste si na staré generaci PS3 mohli zahrát. Nejinak je tomu i v případě Remastered edice a byť jí zanedlouho předčí nové hry (Uncharted 4 určitě), v současnosti bych jí zařadil do TOP 3 nejlépe vypadajících her pro konzoli PS4. V prvé řadě je znatelná změna rozlišení ze 720p na 1080p, díky čemuž obraz nepůsobí máznutým dojmem, vyššímu rozlišení textur budete vděčit za více detailů a hlavně vyhlazování, které odstraňuje zubaté hrany a největší bolístku PS3 verze. Proklamované lepší nasvícení scény a hezčí stíny jsem tolik nezaznamenal, byť kdybych mohl porovnat obě verze vedle sebe, patrně bych si rozdílů všiml.

Jako obrovské plus však považuji naprosto stabilní snímkování v 60 fps, zajišťující krásně plynulou hratelnost od začátku do konce. Kdo jednou okusí, nebude pak chtít jinak. Využití nalezne též v multiplayeru.

Novinky na prstech jedné ruky

Začněme hezky cenou. Ta je o poznání nižší, než je startovní cena většiny nových konzolových titulů, ale když budete šikovní v hledání, dá se hra pořídit i kolem 1000 Kč (1028 Kč s osobním vyzvednutím v mém případě). Rozhodně potěšující je zakomponování všech DLC včetně příběhového přídavku Left Behind, multiplayerových map a doplňků na disku s původní hrou bez nutnosti si je dokupovat zvlášť jako u PS3 verze.

Žádné změny v hratelnosti určitě nečekejte, nově však do hry přibyl photo režim, s kterým můžete dělat opravdu výborné snímky obrazovky. Ovládání má několik prvků včetně úhlů kamery, různých barevných filtrů, rámečků atd., vše je velice intuitivní a dá se v něm vcelku kreativně vydovádět. Dualshock 4 vám podle barvy podsvícení ukazuje stav životů a z repráčku se ozývá zvuk zapnutí/vypnutí baterky a hlasové audiology.

Tipy a triky pro ZDRCUJÍCÍ OBTÍŽNOST

Možná mě budete mít za blázna, ale TLoU jsem dohrál už cca 5x a proto si troufám říci, že se považuji za ostříleného veterána. Zdrcující (Grounded) obtížnost prověří vaše schopnosti přežít ve světě ještě nebezpečnějších nepřátel a minima zásob a munice.

  • Prohledávejte každý kout, každou skulinu kvůli zásobám, přehlednutí byť jedné součásti vás může později mrzet
  • Šetřete si kudly na otevírání zamčených dveří, plýtvat je na nepřátele je zbytečné
  • Šetřete náboje, rozmyslete si, zda nepřítele není lepší obejít, případně ho zabít zezadu ručně
  • Šetřete molotovovy koktejly na Bloatery nebo na skupinku clickerů (pasáž v metru)
  • Šetřete suroviny a vyrobte si to co v danou situaci skutečně potřebujete
  • První věc, do které investujte při upgradu postavy, je chvění zbraně, tím se sníží šance, že minete a dále do větších životů, čím hrdina vydrží více zranění
  • Při upgradu zbraní investujte do rychlosti střelby, síly zbraně atd. ne do kapacity, což je zbytečné protože tolik nábojů mít nebudete
  • Nesnažte se zabít všechny nepřátele v lokaci, stačí jedna chybička a celé to budete muset dělat znovu, radši se z oblasti co nejrychleji vypližte pryč
  • Po nakažených (hlavně po nich) házejte lahve nebo cihly, čímž je na chvíli vyřadíte a rychle zlikvidujete - ušetříte munici
  • Při odhalení (nakaženými) hodně utíkejte a zkuste nechat parťáka někoho zlikvidovat- ušetříte munici
  • Clickery zabíjejte pouze ranami do hlavy, lukem je skolíte až na dvě rány, radši ho využijte na běžné infikované nebo lidi
  • Pasáž v kanále s černošským chlapcem Samem je dobré zkusit proběhnout
  • V pasáži s Ellie a Davidem na pile je výhodné šetřit pušku na clickery, které zabijete na jednu ránu kamkoliv do těla
  • * pokud vás napadne nějaký další tip, napište mi do komentáře*

Doufám, že se vám můj článek líbil a někoho možná i nalákal (jestli je to vůbec možné) ke koupi této výborné hry. Je třeba upozornit, že je TLoU je PS3/PS4 exkluzivita, tudíž NE, nevyjde na PC ani na žádné jiné platformě, proto se zdržte komentářů typu konzolový shit atd. protože je to trapné a informační hodnotu to má nula. //Všechny obrázky pochází z mé PS4 verze pomocí SHARE tlačítka//

    Reklama
    Reklama

    Uživatelský článek

    Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam Discord Discord
    Reklama
    Reklama