Zaostřeno na závody v RAGE
Speciály Rage Článek Zaostřeno na závody v RAGE

Zaostřeno na závody v RAGE

Tomáš Miklica

Tomáš Miklica

Post-apokalyptické RAGE slibuje vedle pořádné FPS akce i vyladěné a chytlavé závodění v buginách nebo čtyřkolkách.

Reklama

Připravovaná střílečka od id Software, firmy, jež dala hráčům Doom, Quakea či Wolfensteina, přinese pořádně otevřený post-apokalyptický svět. To by už některým na kvalitní hru stačilo. V RAGE se ale po nekonečných pláních nevlídné budoucnosti budeme navíc prohánět v buginách a čtyřkolkách s podle všeho dost promyšleným jízdním modelem.

Řidičáky s sebou

Nepůjde o první FPS akci, ve které usedneme za volant, id Software ale plánují skutečnou kombinaci závodní hry a first-person střílečky. S vlastním propracovaným jízdním modelem, jenž by klidně mohl konkurovat Need for Speed a dalším áčkovým závodním titulům. Podle zahraničních kolegů to opravdu funguje a ovládání vozidel je díky tomu značně intuitivní. „Použili jsme klasické ovládací prvky, na které je každý zvyklý – plyn a brzda, tak je to ve všech závodních hrách, a chtěli jsme, aby se hráč cítil – ovšemže nechodíte, ale chtěli jsme, aby ten pocit byl hodně podobný,“ komentoval závody Tim Willits, kreativní ředitel id Software.

Závodní horečka

Ve hře se ale nebudeme jen řítit pustinou, čekají nás i skutečně závody. Opět kolegové ze zahraničních serverů potvrzují, že i ty jsou srovnatelné s ryze závodními tituly. Rozdíly mezi závody a brázděním po krajině jsou přitom markantní. „Šlo nám o to vytvořit závodění na stejné fyzice, na jaké stojí ježdění pustinou,“ říká Willits s tím, že jedinou změnou při závodění oproti běžnému ježdění je zhruba o 10 procent vyšší rychlost vozidel.

Jak se v RAGE přesvědčíme hned v prvním větším městě, ve Wellspring, závody tu skutečně nejsou jen příjemným doplňkem, ale plnohodnotnou a nepostradatelnou součástí hry. Jedná se pochopitelně o arkádovou zábavu, ne o žádnou sofistikovanou simulaci. „Někdy si koupíte závodní hru a po třech závodech už vás nebaví. Spousta lidí ale vydržela u závodění v RAGE déle než u normální závodní hry,“ navnazuje nás Willits. Za všechno můžou upgrady. Různé tratě i závodní módy vás totiž postupně donutí vyšperkovat svůj vehikl. Nepůjde samozřejmě jen o vylepšování jízdních vlastností, závody v RAGE jsou totiž bojem o přežití. Po soupeřích budete střílet, házet jim pod kola miny, avšak bude také potřeba se bránit jejich střelbě, takže mezi upgrady vedle zbraní najdeme i různé štíty. Nejlepší ale je, že vychytávky získané závoděním vám zůstávají a se svým vylepšeným vozítkem pak vyrazíte do pustiny. Tam se vám pochopitelně vyhraný arzenál šikne ještě více.

Kdo se netěšil na skvělou FPS akci, ten může místo toho očekávat solidní závodní hru. Zatím to vypadá, že RAGE si získá oblibu napříč hráčským spektrem. Na PC, Xbox 360 a PlayStation 3 už 7. října - v PC verzi s českými titulky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama