Zdarma můžete stahovat SteamOS
Novinka Zdarma můžete stahovat SteamOS

Zdarma můžete stahovat SteamOS

Michal Burian

Michal Burian

46

Jde prozatím o betu. SteamOS není tak náročným operačním systémem jako Windows.

Reklama

Valve v noci poskytlo hráčům ke stažení bezplatnou verzi jejich připravovaného operačního systému SteamOS. Prozatím jde pouze o betu. Systém postavený na Linuxu (Debian ‘wheezy’ 7.1) je podle slov Valve navržen především pro hráče, kteří chtějí na svém počítači hrát hry v co možná nejlepší kvalitě, aniž by je brzdil náročný Windows.

Ve svém základu nabízí především samotný Steam s podporovanými hrami, nechybí ale ani pracovní obrazovka a podpora několika aplikací pro Debian wheezy.

Samotný SteamOS vyžaduje minimálně 64-bitový procesor od Intelu nebo AMD, 4 GB RAM, grafickou kartu od Nvidie (podpora AMD až později), UEFI boot podporu a pochopitelně USB port. V požadavcích je i pevný disk o kapacitě 500 GB.

Do instalace by se moc neměli pouštět nezkušení uživatelé. Ostatní naleznou více informací na oficiálních stránkách. Každopádně máte dvě možnosti jak SteamOS do svého počítače nainstalovat, buď pomocí USB flash disku a Clonezilla systému nebo využít Debian Installer.

StemOS stáhnete zde (960 MB).

Vývojáři již nyní chystají porty svých starších her, které budou podporovat SteamOS. V nadcházejícím roce by měla vyjít nová verze Total War: Rome 2 nebo Metro: Last Light. Za několik měsíců budou na trh rovněž uvedeny samotné počítače se SteamOS.

Mějte však na paměti, že SteamOS nemá nahradit klasické operační systémy, jde spíše o multimediální systém, který není určený pro práci, ale čistě pro zábavu. Proto se hodí hlavně pro počítače, které si připojíte k televizi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama