Zmatek v grafickách kartách Nvidie, nové Radeony mají zpoždění a co nás čeká na CES 2021?
Novinka Zmatek v grafickách kartách Nvidie, nové Radeony mají zpoždění a co nás čeká na CES 2021?

Zmatek v grafickách kartách Nvidie, nové Radeony mají zpoždění a co nás čeká na CES 2021?

Jan Urbančík

Jan Urbančík

41
Platformy Windows PC

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Radeon RX 6700 a 6700 XT zřejmě až v březnu

O kartách Radeon RX 6700 a 6700 XT zde nemluvíme ani zdaleka poprvé. Jejich existence je v podstatě veřejným tajemstvím, už jenom proto, že takové GPU AMD vydalo i v minulé generaci Navi. Ještě před několika týdny jsme měli za to, že bychom se těchto grafických karet mohli dočkat ještě v lednu, nejnovější informace, se kterými přišel magazín Cowcotland, však naznačují, že došlo k internímu odkladu. RX 6700 a 6700 XT se údajně podívají na trh až v březnu. Může za to především aktuální nedostatek grafických karet. Vypadá to, že AMD se tentokrát chce na vydání více připravit, aby opět nedošlo k vyprodání veškerých zásob. Uvidíme, jak se jim to povede. I přes odklad je docela možné, že budou karty oznámeny už příští týden na CES 2021.

Zmatek v grafických kartách Nvidie, chystá se RTX 3060 Ultra?

O nových grafických kartách od Nvidie informujeme snad každý týden. Lineup generace Ampere bude nejspíš velmi pestrý. A to dokonce natolik, že už Nvidii začínají docházet názvy. Insider kopite7kimi, jehož dřívější informace se prakticky vždy potvrdily, tentokrát ve tweetu shrnul několik SKU (čísla jednotlivých produktů) Nvidie, o kterých ví, a ještě nebyly oficiálně oznámeny. A jak na konci tweetu trefně poznamenal, je to slušně řečeno zmatek. Pokud půjdeme seshora, mělo by jít o karty RTX 3080 Ti, RTX 3080 Super/Ultra, RTX 3070 Ti, RTX 3070 Super/Ultra, RTX 3060 12GB (Ultra) a RTX 3060 6GB. Kromě posledních dvou zmiňovaných by měly všechny používat GDDR6X paměti.

Možná se ale divíte, proč jsem ve výpisu zmínil označení Ultra, které momentálně Nvidia vůbec nepoužívá. Odpověď je jednoduchá, v minulosti už přídavek Ultra použit byl a objevily se náznaky toho, že by se k němu Nvidia mohla vrátit. S informací přišel server wccftech, který získal obrázek grafické karty RTX 3060 Ultra ve verzi od firmy Asus, přičemž tvrdí, že doporučená cena má být 449 dolarů, tedy přesně mezi RTX 3060 Ti a RTX 3070. Ano, možná jste teď lehce zmatení, ale momentálně vše nasvědčuje tomu, že 12 GB verze RTX 3060 s přídavkem Ultra bude výkonnější než RTX 3060 Ti, naopak verze se 6 GB bude z této trojce ta nejméně výkonná. Jde o velmi zvláštní krok, protože už RTX 3060 Ti je výkonnostně poměrně blízko dražší kartě RTX 3070, a RTX 3060 Ultra by mohla být už na hodně podobné úrovni navíc s větší kapacitou VRAM. Možná právě proto chystá Nvidia také refresh karet 3070 a 3080, které by mohly své předchůdce zcela nahradit. Jestli v tomto případě sáhne Nvidia po označení Super nebo Ultra, to je ve hvězdách. My můžeme jen doufat, že Nvidia na letošním CES některé z těchto karet už konečně oznámí.

Zmatek v grafickách kartách Nvidie, nové Radeony mají zpoždění a co nás čeká na CES 2021?

Co nás čeká na CES 2021?

A tím se dostáváme k poslednímu tématu, veletrh CES 2021, který zde taktéž nezmiňujeme poprvé. Akce se koná každoročně na začátku ledna, letos ale z pochopitelných důvodů pouze digitálně. Všechny tři firmy, které jsou pro nás nejdůležitější, si připravily vlastní konferenci.

Jako první je tu Intel, který bude mít svou půlhodinovou konferenci už v pondělí 11. 1. ve 22:00 našeho času. Nese název „Do More With the Power of Computing“ a z poměrně vágního popisu to úplně nevypadá, že bychom se mohli dočkat nějakého detailnějšího představení jejich 11. generace procesorů, dávalo by to však smysl, protože k vydání by údajně mělo dojít už v březnu. Pokud se chcete podívat, co si Intel přichystal, vysílání budete mít možnost sledovat na stránkách Intel Newsroom.

Asi nejvíc si slibujeme od konference AMD, která začne v úterý v 17:00 a potrvá přibližně hodinu. Slovo si již tradičně vezme šéfka této společnosti Lisa Su. Očekávat můžeme již zmiňované představení nových Radeonů, ale možná i nových Ryzenů, a to jak těch desktopových, tak nových APU. Teoreticky by mohly být představeny nové grafické karty pro notebooky a snad dojde i na alternativu DLSS, kterou už AMD poměrně nutně potřebuje, aby s Nvidií drželo krok. Stream bude možné sledovat na oficiálních stránkách AMD, ale pravděpodobně i na jejich YouTube kanálu.

Nvidia si také připravila svou konferenci. Není sice přímou součástí CES, kde má Nvidia pouze přednášku o esportu, ale na oficiálních stránkách této společnosti lákají na akci s názvem „GeForce RTX: Game On“ poměrně výrazně . Proběhne hned po konferenci AMD, tedy v úterý v 18:00 a taktéž potrvá asi hodinu. Slovo si však nevezme CEO této společnosti Jensen Huang, ale viceprezident divize GeForce Jeff Fisher. Dočkat bychom se měli představení nových grafických karet pro notebooky a zřejmě také některých desktopových, jako je RTX 3060 Ultra a RTX 3080 Ti, které jsme zmiňovali výše. Stream bude přenášen na oficiálních stránkách Nvidie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama