Změnil jsem názor na cíle Microsoftu, hájí se Ryan. Konkurent má využít Call of Duty, aby poškodil Sony
Call of Duty Novinka Změnil jsem názor na cíle Microsoftu, hájí se Ryan. Konkurent má využít Call of Duty, aby poškodil Sony

Změnil jsem názor na cíle Microsoftu, hájí se Ryan. Konkurent má využít Call of Duty, aby poškodil Sony

Filip Svoboda

Filip Svoboda

27
Platformy PlayStation PlayStation 5

Znepokojil ho až email od Phila Spencera.

Reklama

Jim Ryan, šéf PlayStationu, vypovídal před americkým federálním soudem ve věci akvizice Activision Blizzardu ze strany Microsoftu. V rámci svědectví, které poskytl pomocí předem nahraného videa, vysvětloval svůj email o exkluzivitě Call of Duty i slova o zablokování akvizice, která měl říct v Bruselu šéfu Activision Blizzardu, Bobbymu Kotickovi.

Během křížového výslechu došlo na rozpor mezi vyjádřeními Sony v posledním roce a emailem, který Microsoft odtajnil v pátek a ve kterém Jim Ryan krátce po oznámení akvizice napsal, že Microsoftu „nejde o exkluzivitu“, „Call of Duty budeme na PlayStationu potkávat ještě mnoho let“ a Sony „bude v pohodě, bude víc než v pohodě“.

Ryan se podle svých slov zpočátku o ztrátu klíčových her včetně Call of Duty opravdu neobával. Jeho přesvědčení měl změnit email od Phila Spencera, šéfa Xboxu, ze srpna loňského roku. Spencer měl Ryana ujišťovat, že PlayStation o důležité tituly nepřijde, ovšem Ryan vypověděl, že na seznamu multiplatformních her chyběly například Overwatch 2 nebo Diablo 4.

Ryan věří, že cílem Microsoftu je poškodit Sony, přestože si myslí, že pro Microsoft by bylo výhodnější vydávat největší hry od Activisionu (tedy Call of Duty) multiplatformě. „Je velmi důležité, aby verze Call of Duty, která je k dispozici pro hráče na PlayStationu, byla rovnocenná verzi, která je k dispozici pro Xbox, ať už jde o datum vydání, kvalitu hry, četnost chyb a další podobné faktory,“ jmenuje Ryan rizika obchodu.

„Domníváme se, že Microsoft má v úmyslu využít Call of Duty ke znevýhodnění PlayStationu, pokud jde o dostupnost nebo způsob, jakým je hra zpřístupněna na PlayStationu, a přivést hráče PlayStationu na Xbox, konkrétně Game Pass,“ říká.

O dohodě týkající se vydávání Call of Duty na PlayStation dalších deset let odmítl s Microsoftem jednat. V Bruselu měl pak říct Bobbymu Kotickovi, šéfovi Actvision Blizzardu: „Nechci novou dohodu o Call of Duty. Chci jen zablokovat váš obchod.“ Prý ale nešlo o stejnou smlouvu, Kotick si chtěl podle Ryana zajistit marketingové výhody u Sony v případě, že z akvizice sejde.

Slyšení před federálním soudem budou pokračovat ještě dnes a zítra. Svědčit bude například Bobby Kotick nebo ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama