Zpětná kompatibilita PlayStation 5 podrobněji
Ghost of Tsushima Novinka Zpětná kompatibilita PlayStation 5 podrobněji

Zpětná kompatibilita PlayStation 5 podrobněji

Ondřej Partl

Ondřej Partl

7
Platformy PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4

Jaké tituly z PlayStation 4 si na novém stroji nezahrajeme?

Reklama

S blížícím se vydáním nové konzole PlayStation 5 jistě mnoho uživatelů zajímá, jak bude podrobněji fungovat zpětná kompatibilita u této konzole.

Z dřívějších informací víme, že zde skrze tuto funkci bude možno hrát přes 99 % her z PlayStationu 4, což dá dohromady přístup k tisícům titulů.

Otázka tedy byla, jaké z nich ve zpětné kompatibilitě fungovat nebudou. Na stránce podpory pro PlayStation se proto objevil seznam her, které jsou označovány jako "PS4 only", což znamená, že na PS5 nepoběží.

  • DWVR
  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man - Ride on the Edge 2
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe's Diner

Tato stránka ale obsahuje i další informace ohledně této funkce.

Například zde příchází ujištění, že vybrané hry budou benefitovat ze silnějšího hardwaru, který umožní lepší běh či vyšší rozlišení.

Mezi takovými hrami nalezneme třeba nedávnou exkluzivitu Ghost of Tsushima, která na PS5 bude schopna běžet až v 60FPS, přičemž nahrávací časy budou ještě rychlejší (a to na PS4 byly velice rychlé). Přímo u hry byla potvrzena i možnost převedení uložených pozic a dostupnost v den vydání konzole.

Na místě je ovšem upozornění, že různé dílčí funkcionality samotných titulů, hraných skrze zpětnou kompatibilitu na PS5, nemusí fungovat správně a dokonce se můžeme setkat s různými chybami a nestandardním chováním. Proto PlayStation doporučuje, abyste si danou hru nejdříve zkusili zahrát a tím zjistili, zda jste spokojeni s jejím během, než si do ní zakoupíte nějaký bonusový obsah.

Takto podporované hry nicméně půjde hrát jak v jejich diskové verzi, kdy je v tomto případě nutné, abyste vlastnili verzi konzole s mechanikou a disk byl klasicky neustále přítomen v mechanice (a možná bude třeba stáhnout aktualizaci), tak i digitální, přičemž si na PS5 můžete přesunout svou digitální knihovnu, a to včetně uložených pozic. U některých titulů však bude dostupný už mnohokrát zmiňovaný upgrade na PS5 verzi (může být zdarma či zpoplatněn), při kterém je přenos uložených pozic složitější a situace se bude lišit titul od titulu.

Dále jsme upomínáni, že Dualshock 4 a další oficiálně licencované ovladače třetích stran budou na PS5 fungovat pouze s podporavanými hrami z PS4, kdy je tento ovladač v takovém případě dokonce doporučován pro nejlepší zážitek, ale zahrajete si i s novým DualSense gamepadem. Co se týče Platinum a Gold Wireless headsetů, tak ty půjde připojit skrze kabel. HD kameru je třeba připojit přes speciální adaptér.

PlayStation VR Aim a PS Move ovladače pak budou fungovat s podporovanými PS VR hrami na PS5. Oficiálně licencované periferie, jako jsou volanty či kniply, budou fungovat u PS5 i PS4 her.

Konzole PlayStation 5 navíc nepodporuje funkci druhé obrazovky z PS4 a HDR je na tomto stroji zapnuto, tudíž ho případně musíte manuálně vypnout v nastavení. Na nové konzoli taktéž nebudou podporovány turnaje z PS4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama