Zúčastnili jsme se prezentace Pure Farmingu 2018 v Zetor Gallery
Speciály Pure Farming 2018 Článek Zúčastnili jsme se prezentace Pure Farmingu 2018 v Zetor Gallery

Zúčastnili jsme se prezentace Pure Farmingu 2018 v Zetor Gallery

Michal Burian

Michal Burian

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Zahráli jsme si Xbox One verzi hry, dozvěděli se o historii i budoucnosti českého Zetoru a mohli navštívit výrobní linky.

Reklama

Domácí distributor Playman v úterý v Brně uspořádal novinářskou prezentaci nadějného zemědělského simulátoru Pure Farming 2018. Pro pozvané novináře královéhradecká společnost, která u nás distribuuje hry od Techlandu nebo Ubisoftu, zamluvila celou Zetor Gallery, domluvila prohlídku výrobních linek společně s „testováním“ moderního Zetoru - s několika modelovými řady se setkáme i ve hře – a k vyzkoušení byla i Xbox One verze hry.

O historii a budoucnosti českého Zetoru

Když se řekne Zetor, já osobně si ho spojím se starými typy 6011, 7245 a samozřejmě silným Crystalem, které v dnešních zemědělských družstev můžeme stále vidět, stejně tak jsou občas využívány i v menších městech a vesnicích na odklízení sněhu apod. Tato firma za svou více než 70letou historii ale vytvořila mnohem více strojů, které se prodávaly nejen u nás, ale také v cizině. Některé z nich se řadí mezi unikáty a rozhodně bylo zajímavé dozvědět se o historii české firmy více informací a prohlédnout si v Zetor Gallery historické kousky i moderní traktory. Věděli jste, že Zetor vytvořil i menší pásový traktor?

Zetor se stále drží svého, zaměřuje se na menší a střední traktory (od 40 do 170 koní), které najdou uplatnění v menších družstev, případně v těch velkých zastávají méně náročnou práci. Ročně se v brněnské fabrice, která zaměstnává 650 lidí, vyrobí 3 až 4 tisíce traktorů, které se vyvážejí zejména do balkánských zemí. Dále do Severní a Jižní Ameriky, ale také Afriky nebo do Austrálie. Pro tyto specifické oblasti se jednotlivé traktory upravují, v teplejším prostředí nepotřebují střechu a v těchto státech nejsou tak přísné emisní regule, díky tomu jsou motory jednodušší a zemědělec si často dokáže stroj sám opravit.

V nadcházejících letech chce Zetor nabídnout traktory o výkonu nad 200 koní, po nichž je stále větší poptávka. Zároveň se připravuje vizuální změna současných modelů. Možná jste na internetu zaznamenali koncept nového designu, který pro Zetor vytvořila firma Pininfarina. Ta má „prsty“ ve vozech jako Ferrari Testarossa, Alfa Romeo Giulietta Spider, Peugeot 406 Coupe nebo Maserati A6. Koncept nových Zetorů je dost zajímavý a je – dle mého – trochu škoda, že budou použity jen určité části z návrhu. Každopádně již za pár let bychom mohli nové Zetory potkávat na našich silnicích.

Návštěva výrobních linek a jízda v Zetoru

Součástí prohlídky Zetoru byla i návštěva výrobních linek, kde se bohužel nemohlo fotit, abychom náhodou nevyfotili něco, co by ohrozilo know-how Zetoru. Mohu vám tak nabídnout pouze oficiální fotografie přímo od Zetoru, ale i tak si můžete udělat dobrou představu o tom, jak se tyto traktory vyrábějí.

Fabrika v Brně prochází postupnou modernizací a do několika let by určité činnosti zaměstnanců měly nahradit plně automatizované stroje, které se postarají o nástřik barvy atd. Překvapilo mě, že si Zetor sám vyrábí 25 procent dílů, zbývající jsou od různých partnerů. Stejně tak Zetor je schopen stále vyrobit díly na staré traktory.

Poté následovala možnost vyzkoušet si Zetor Proxima na „testovací trati“ zahrnující asfalt, nezpevněný povrch a jelikož nám přálo počasí, tak i bláto a trošku sněhu.

Dojmy z hraní Xbox One verze Pure Farmingu 2018

Přesuňme se na dojmy z hraní. Minulý týden jsem pro vás sepsal dojmy z preview verze Pure Farmingu 2018, který jsem hrál na počítači. V Brně jsem dostal možnost vyzkoušet kompletní Xbox One verzi na standardní konzoli od Microsoftu. Stejně jako u konkurenčních titulů je u konzolových verzí horší grafická stránka, ale jednotlivé detaily strojů dokážou i přesto zaujmout, jako kupříkladu klapka od výfuku u kombajnu. Během hraní jsem si nevšiml viditelných propadů frekvence snímků za sekundu. Místo toho vás musím upozornit na ovládání. Vývojáři, stejně jako u konkurence, se nedokázali poprat s méně tlačítky na gamepadu a jednotlivé povely různě „poschovávali“. Abyste vyvolali nabídku s konkrétními ovládacími možnostmi, budete muset mačkat více tlačítek najednou, např. LB, RB nebo obě najednou. Pár minut jsem si na ovládání zvykal, kolegové na tom byli dost podobě.

Bohužel nebyl k dispozici výkonnější Xbox One X a ani na internetu nejsou dostupné informace o tom, jak Pure Farming 2018 zužitkuje extra výkon z novějších konzolích od Microsoftu a Sony. Budeme se muset nechat překvapit.

V Pure Farmingu 2018 můžete jezdit s následujícími Zetory: Proxima HS 120, Major 80, Forterra 150 HD a Crystal 160.

V plné verzi Pure Farmingu 2018 se můžete těšit zejména na cestování mezi Evropou, Asií i oběma Amerikami, kde budete pěstovat místní plodiny. Mezi nimi je technické konopí, káva, olivy, rýže nebo ječmen. Kromě toho se budete starat o svou farmu, chovat dobytek, králíky, slepice nebo využívat sluneční energii.

Jeden z mých dotazů na Zetor směřoval na licenci v Pure Farmingu 2018. Pánové mi řekli, že Zetoru bylo ctí udělit licenci této hře. Licence byla přitom zadarmo a Zetor poskytl vývojářům potřebné materiály a umožnil jim návštěvu továrny, kde si mohli jednotlivé traktory vyfotit. Samozřejmě Zetor poté dohlíží na to, v jaké podobě jsou jejich stroje ve hře prezentovány.

Komunitní modifikace i na konzolích

Tvorba modifikací, jejich sdílení a následné stahování bude umožněno pouze na PC. Pokud ale vlastníte konzoli, tak i na vás se dostane. Sice si nebudete moci na konzoli zapnout editor a zkusit si vytvořit vlastní stroje, místo toho vývojáři jednou za čas vyberou povedené mody, upraví je pro konzole a vydají ve formě bezplatného dodatečného obsahu, abyste ani na PS4 a Xboxu One nepřišli zkrátka.

Recenzi na Pure Farming 2018 se vám budu snažit přinést příští týden. V současné době review verzi ještě k dispozici nemám. Nicméně po preview jsem na hru dost zvědav, nabízí možnosti, které konkurence postrádá.

Zetor Gallery můžete navštívit i vy, naleznete ji na adrese Trnkova 111 v Brně.

Pure Farming 2018 vyjde již 13. března 2018 na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Všechny tři verze s českými titulky. Hru koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk, kde obdržíte dárek v podobě oficiálního skleněného Zetor půllitru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama