Fortnite Novinka Zvládne Steam Deck rozjet Fortnite s technologiemi Lumen a Nanite?

Zvládne Steam Deck rozjet Fortnite s technologiemi Lumen a Nanite?

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

Redakce Digital Foundry otestovala přenosné zařízení od Valve v UE5.

Reklama

Společnost Epic Games na konci loňského roku vydala velký update pro Unreal Engine 5, který nesl číselné označení 5.1. Výrazně vylepšil technologie Lumen a Nanite, které se staly jakýmsi poznávacím znamením tohoto enginu. Lumen je systém realistického nasvícení, jež je podobné klasickému ray tracingu s tím rozdílem, že jde rozjet také na softwarové úrovni. Nanite je zase chytrý systém renderování, jenž umožňuje zobrazit objekty ve větším počtu a vyšších detailech za pomocí komprese, jež je prakticky nerozeznatelná od klasického obrazu. Epic vylepšení obou technologií vyzkoušel v populárním battle royalu Fortnite, díky čemuž hra opravdu prokoukla. Zatímco na PC a nových konzolích novinka běží bez problémů, Richard Leadbetter z redakce Digital Foundry se rozhodl titul otestovat na mnohem méně výkonném zařízení, kterým je Steam Deck.

Nejprve zkusil přibližně takové nastavení, jaké má Xbox Series S, pouze při nižším rozlišení. To se zdálo být jako překvapivě účinné, snímková frekvence se pohybovala okolo 50. Brzy ale bylo patrné, že je něco špatně. Zatímco Nanite fungoval správně, Lumen už ne. Zdá se, že na Steam Decku důsledkem nějaké chyby nefunguje softwarová implementace této technologie. Leadbetter byl tedy donucen zapnout hardwarovou akceleraci, což pochopitelně FPS výrazně snížilo. V nativním rozlišení 720p to bylo přibližně 20 snímků za sekundu, pomocí upscalovací technologie TSR (jež je obsažena přímo v Unreal Enginu) se ale dá dostat i na 30, byť ne úplně stabilních a samozřejmě při výraznější ztrátě kvality obrazu.

Důležité ale je, že se vůbec na takovém zařízení hru rozjet povedlo, rozhodně je to poměrně velký úspěch a důkaz toho, čeho všeho je Steam Deck schopný.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama