2010 FIFA World Cup South Africa – mistroství bez vuvuzel!
Recenze 2010 FIFA World Cup South Africa – mistroství bez vuvuzel!

2010 FIFA World Cup South Africa – mistroství bez vuvuzel!

Roman Bičan

Roman Bičan

1

Chcete vzít mistroství světa v kopané do vlastních rukou a zahrát si za největší fotbalové hvězdy dneška? Nic neřešte, 2010 FIFA World Cup South Africa ukojí vaše hračské choutky.

Reklama

Mistroství světa ve fotbale, které proběhlo na jihu Afriky, zásahlo takřka celou naši planetu. Zapnuli jste televizi? Okamžitě vás oslepila zeleň a ohlušily vuvuzely. Koupili jste noviny? Z jedné stránky na vás hleděl Messi, z druhé španělský kanonýr David Villa. Brouzali jste po internetu a okamžitě na vás zaútočily články plné slova „fotbal“. Abychom si tento svátek užili dosyta, vznikla též doplňující sportovní hra, tradičně distibuovaná firmou Electronic Arts. Netřeba si nic nalhávat, 2010 FIFA World Cup South Africa nedoznala od pár měsíců vydané FIFY 2010 tolika změn, abychom ji mohli nazvat samostatnou hrou. Avšak koho by nelákalo vžít se do role jednotlivých nároďáků a dovést je až k titulu? Přestože je mistroství světa již ukončeno a v současné době již známe jméno vítězného mančaftu, proč si celý turnaj neprojít znovu? A to vše bez otravných vuvuzel!

Hoši, bojovat!

Samotnému mistroství předcházela několikaměsíční kvalifikace, z níž bohužel nepostoupil český národní tým a neprobojoval se tak až do vytouženého „finále“. Spoustu fanoušků to vzalo. Všechny Čechy tedy potěší fakt, že je tu možnost zahrát si za Českou republiku a díky vyhraným zápasům v kvalifikaci se prodrat až do Jihoafrické republiky. Postupně se střetnete se stejnými protivníky, s nimiž náše opravdové fotbalové mužstvo neuspělo. Pakliže vyhrajete tabulku, bude vám přidělena skupina a jede se naostro. Ten pocit, kdy kapitán Čech (samozřejmě ten virtuální) zvedne nad svou hlavu vyhranou trofej, je zkrátka jedinečný.

Zvolíte-li vyšší obtížnost, radost bude ještě několikanásobně větší. Na amatéra nastřílíte klidně pět (a více) gólů za zápas, jelikož protivníci takřka neútočí a dávají vám vítěztví zadarmo. Další jsou již podstatně těžší. Střed je prakticky vyrovnaný a nejvyšší obtížnost je jen o štěstí. Jestliže byste rádi zkoušeli těžší kategorie, měli byste nejprve trénovat. K tomu skvěle poslouží speciální mód, kde vyzkoušíte přímé volné kopy, penalty, rohy a také nekonečný zápas, jenž nemá časomíru. Navíc perfetně působí i možnost jeden na jednoho. Ovládáte útočníka, kterého sledujete z pohledu třetí osoby a jdete na osamoceného brankáře. Na vyblnutí to bohatě stačí.

Na rozjezd bych dopuručil zahrát přátelák. Libovolně si zvolíte jeden ze světových týmů (nechybí ani ty nejslabší), vyberete dres apod. Zápas lze nastavit nejméně na 4 minuty, nejvíce pak na 20. Zvukovou kulisu vyplňují dva nejznámější světoví komentátoři. Jestliže dáváte pozor, zjistíte, že mnohokrát se úplně netrefí do těch správných hlášek a někdy až moc prožívají zcela klidnou situaci. Jinak jsou ale nepostradatelným prvkem každého fotbalového zápasu. Hráči zvyklí z FIFY musí absenci hlasu Jaromíra Bosáka bohužel oželet. Vzhledem k tomu, že 2010 FIFA World Cup South Africa vyšla pouze na konzole, dalo se to předem očekávat.

Dáme gól, dáme góóól!

Teď přistupme de facto k nejdůležitější části: k zápasům. Na gamepadu jsem ještě žádný fotbal nehrál, přesto bych ovládání hodnotil jako velmi povedené. Funkci jednotlivých tlačítek si zapamatujete takřka okamžitě a celkově se do hry dostanete velmi rychle. Poté již nic nebrání protivníkům uštědřit lekci, jakou nepamatují. Nicméně, poměrně často přichází problém, že přihrávku nechtěně pošlete na úplně jiného spoluhráče, než jste původně zamýšleli. Útok je tedy většinou zmařen. Nikterak oslnivě nejsou taktéž řešeny přímé kopy. Zatímco hráči ovládaní počítačem proměňují standardky často, já jim nemohl přijít na kloub a vždy přestřeloval branku o několik metrů. A to jsem se řídil návodem a typy, jež vytvořili přímo autoři hry.

Vlastnosti fotbalistů se liší dle jejich priorit. Je-li někdo obránce, asi těžko dokáže zastoupil své druhy v útoku a dávat jeden gól za druhým. Útočníci naopak nejsou zdatní v obraně a kdekdo mezi nimi proklouzne. Podobně je to i s kondicí. Tu mají střelci branek větší, avšak díky sprintům, které musejí často absolvovat, ztrácejí postupně rychlost. Obránci je pak snadno doběhnou a oberou. Důležitým prvkem je tedy střídání, které můžete kdykoliv provádět (při přerušení hry). Lze se bez něj ovšem obejít, ačkoliv bych to nedoporučoval.

Abyste se při načítání nenudili, můžete se něco málo dozvědět z historie mistroství a jednotlivých mužstev. Na obrazovce se objeví zeměkoule a zaměří se na vybraný stat. O něm si posléze přečtete pár zajímavých informací, jako například jejich nejvyšší prohru a výhru, kolikrát se kvalifikovali, počet obyvatel a podobné perličky. Loadingy nejsou dlouhé, takže hrajete takřka okamžitě.

Kompletního přepracování se dočkaly pokutové kopy. Jedná-li se o krok správnou cestou, je věc pouhého názoru. Za sebe ovšem mohu říci, že se mi nový system líbil vice, než ten předchozí a se změnou plně souhlasím. Na začátku jde o načasování, kdy musíte tlačítko na střelu zmáčknout v určitou chvíli. Poté analogem najedete poslepu na místo, kam chcete kopnout. Žádná alchymie to není, pokazit jde ale cokoliv. Chytání penalty je již obtížnější, jelikož si musíte vybrat místo a předpokládat, že se trefíte na správnou stranu, kam půjde kulatý nesmysl.

Co naopak zůstalo téměř beze změny je grafické zpracování. Totožný engine, animace i zpracování. Nebylo by to ale mistrovství světa, kdyby EA do hry nezahrnulo oficiální loga, konfety zasypané okraje trávníků, burácející fanoušky a zbrusu nové záběry postranních čar, kde se nervují trenéři a unavení hráči pokukují po čase. Atmosféra je tu zkrátka jedinečná.

Pouhý datadisk?

2010 FIFA World Cup South Africa působí jako datadisk pro plnohodnotný titul FIFA 10. Nabízí však i zcela nové mechanizmy, které hře přidávají na lesku. Spokojení vlastníci posledního herního fotbalového ročníku od Electronic Arts by tento titul neměli minout. Fanoušci kopané také ne. Když to vezmu kolem a kolem, tato hra je vlastně pro všechny, přičemž každému má co nabídnout. Ačkoliv je mistroství již ukončeno, proč se znovu nevrátit na trávník a nenechat zvítězit svůj favorizovaný tým? Třeba se vám nelíbil výsledek, tak proč s ním něco ještě neudělat? 2010 FIFA World Cup South Africa pomůže vyplnit čas, který zbývá do vydání FIFY 11. PCčkáři tentokráte nebudou ošizeni – čeká je poprvé next-gen fotbálek jako na konzolích.

2010 FIFA World Cup South Africa – mistroství bez vuvuzel!

Verdikt

2010 FIFA World Cup South Africa je tu pro všechny fotbalové nadšence, kteří si chtějí zahrát za nejlepší hráče a mužstva světa. Přestože hra nepřináší kvantum novinek, zaujme mnoho lidí. Kvalitativně je na tom totiž velmi dobře.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

stadióny
kvalifikace
hratelnost
mód trénování
pletení přihrávek
málo novinek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama