Activision přichází o Bungie a Destiny. Microsoft se těší na spolupráci
Destiny Novinka Activision přichází o Bungie a Destiny. Microsoft se těší na spolupráci

Activision přichází o Bungie a Destiny. Microsoft se těší na spolupráci

Michal Burian

Michal Burian

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Vydavatelská práva získali tvůrci, kteří hodlají pokračovat ve vývoji své sci-fi střílečky.

Reklama

Pokud sledujete zprávy od Activisionu, tak vás rozchod s Bungie asi moc nepřekvapí. Jednoduše to k tomu již delší dobu spělo a byla to pro některé jen otázka času. Proč? Stačí si vzpomenout na listopadové vyjádření vydavatelské společnosti po vydání Destiny 2: Forsaken. Expanze, která dle fanoušků opravila a zlepšila Destiny 2, byla podle Activisionu prodejní propadák a nenaplnila očekávání. Ta byla pravděpodobně moc vysoká, když Activision v roce 2010 napumpoval do Bungie půl miliardy amerických dolarů s tím, že Bungie pro ně vytvoří tři díly Destiny. Zatím vyšly jen dva: Destiny v roce 2014 a Destiny 2 v roce 2017. Další díl už pod taktovkou Activision nebude.

Nebo neoficiální zprávy o vzájemných neshodách. Ty měly gradovat a v určitém okamžiku měl být vývoj Destiny 2 restartován. Následné mikrotransakce ale komunitu dost naštvaly, stejně tak chybějící obsah po vydání a mnozí hráči hledali náhradu. Teď tenhle příběh končí a končí velmi zajímavě. Bungie se rozcházejí s Activisionem a získali kompletní práva na Destiny, včetně těch vydavatelských, které měl v sejfu zamčený právě Activision, zatímco Bungie drželi v rukou papíry, že jim patří značka Destiny.

Na ukončení spolupráce se dle vyjádření obě společnosti dohodly. Bungie se bude nadále soustředit na Destiny a Activision zase na své značky, kterým vládne Call of Duty a blizzardí World of Warcraft. PC verze Destiny 2 zůstane v provozu na Battle.netu, i když budoucí díl už může být klidně na jiné službě. Třeba v tom bude mít prsty čínská megakorporace NetEase. Ta v loňském roce výměnou za menšinový podíl investovat do Bungie rovných 100 milionů dolarů.

Připomeňme, že společnosti Activision a Bungie spojily síly v dubnu 2010. Tou dobou podepsaly desetiletou smlouvu vztahující se na vývoj trilogie Destiny, která byla následovníkem Halo poté, co se Bungie odpoutalo od Microsoftu. Tentokrát tedy dopadlo Bungie lépe, jde si vlastní cestou, cestou nezávislého studia, a ještě má kompletní práva na svou značku.

V nadcházejících dnech pro nás budou mít Bungie nějaké oznámení. Zajímavá je reakce Phila Spencera, šéfa Xbox divize v Microsoftu. Ten jako jeden z prvních reagoval na novinku. Na Twitter napsal, že se těší na budoucí spolupráci s jedním z jeho oblíbených nezávislých studiích na jedné z nejoblíbenějších franšíz. „S nadšením pozoruji, jak nadále rostou a vyvíjejí Destiny,“ dodal Spencer.

Co to má znamenat? Má snad Microsoft s Bungie již domluvenou spolupráci? Může se Bungie znovu zapojit do vývoje série Halo, kterou ve spolupráci s Microsoftem vytvořili? V herním světě je možné vše. Destiny by se ale nic z toho týkat nemělo, protože Activision má s PlayStationem uzavřenou smlouvu na časově exkluzivní obsah i na propagaci Destiny. Tím pádem Microsoft nemůže propagovat Xbox One ve spojení s Destiny.

Zdá se mi nepravděpodobné, že by se Bungie vrátili k Microsoftu. Před téměř deseti lety studio bojovalo o nezávislost, aby se dostalo ze spárů Microsoftu. A že by se teď vrátili? Možná ve formě nějaké spolupráce, ale určitě ne pod jejich vládu. I když i tady je možné vše, protože Microsoft se za ty roky změnil. Phil Spencer přetvořil Xbox divizi a získal od Microsoftu velký rozpočet, jenž mu dovoluje kupovat studia, zakládat nové týmy a soustředit se na budoucí hry, které dodá na Xbox a Windows.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama