Activison-Blizzard bude nejspíš propouštět
Novinka Activison-Blizzard bude nejspíš propouštět

Activison-Blizzard bude nejspíš propouštět

Jan Tomanek

Jan Tomanek

13
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One Android Android

Začátek konce herního giganta?

Reklama

Nad vydavatelstvím Activision-Blizzard se stahují mračna a po kolapsu cen akcií je tady první vlaštovka, která ukazuje, že firma na tom není zrovna nejlíp. Zaměstnanci se připravují na masové propouštění (spekuluje se o stovkách), které se má uskutečnit příští týden v úterý.

Žádná oficiální zpráva nebyla publikována, ale o propouštění jsme mohli zaslechnout již koncem minulého roku. V tu dobu se spekulovalo, že k propouštění dojde někdy během února. Více spekulací vyvstalo během tohoto týdne. Zvěsti praví, že lidé by o své zaměstnání mohli přijít ještě před koncem první čtvrtiny fiskálního roku. A to připadá na úterý 12. února.

Zaměstnancům nebyly sděleny žádné informace, a tak jim nezbývá nic jiného, než čekat co se bude dít. Někteří jsou sebevědomí a myslí si, že jsou to vše jen planá slova a někteří jsou pod stresem z představy, že již příští týden by mohli být bez práce.

Web Bloomberg zveřejnil, že propouštění začne v úterý a bude se týkat stovek lidí. Videoherní web Kotaku se rozhodl pátrat na vlastní pěst a požadoval od Activisionu odpovědi na aktuální situaci. Activision se však nevyjádřil a výzvu ignoroval, a to hned dvakrát za sebou. To jen více napovídá tomu, že v Activisionu se opravdu něco děje a propouštění se tak zdá být pro zaměstnance reálnou hrozbou. Pokud je tomu opravdu tak, tak můžeme jen spekulovat kolika zaměstnanců se bude tento problém týkat osobně.

Activision na tom očividně není nejlíp. Call of Duty: Black Ops 4 sice byl prodejně velmi úspěšný a řadil se mezi nejprodávanější tituly, jenže Activision přišel o Destiny, do něhož vložil spoustu, ale opravdu spoustu peněz.

Vzhledem k tomu, jak byl loňský rok pro spojenectví Blizzardu a Activisionu bouřlivý, tak se není co divit, že se firma nachází v situaci, ve které se nachází. Activision a Blizzard pracují nezávisle na sobě, spojuje je však stejné vedení, včetně generálního ředitele Bobbyho Koticka. Ten si za rok 2017 na svůj účet připsal plat v hodnotě 28 miliónů dolarů.

Nyní se podívejme na situaci u sesterského Blizzardu. Rok 2018 byl pro Blizzard rokem škrtů a utahování opasků. O nový systém managementu se staral Armin Zerza, jehož strategie spočívá v menším plýtvání prostředky a vyvíjení více her. Což je na místě, jelikož poslední plnohodnotná hra od Blizzardu je Overwatch z roku 2016. Všem zaměstnancům Blizzardu bylo nařízeno, že musí šetřit s rozpočtem a zaměřit se na to, aby z mála peněz dělali hodně muziky.

V říjnu po mnoha letech odstoupil z vedoucí funkce Mike Morhaime a byl nahrazen dlouholetým zaměstnancem J. Allen Brackem. Ten však nenastoupil na pozici ředitele, nýbrž pouze jako předsedy. Špatné zprávy však nekončí. V prosinci Blizzard ukončil esport program pro hru Heroes of the Storm a zároveň ukončil i vývoj hry.

Lidé, kteří pracovali, nebo pracují pro Blizzard sdělili, že pokud k úternímu propouštění dojde, tak se bude týkat odvětví reklamy, marketingu, nebo prodeje. Nepůjde tak o zaměstnance, kteří se podílejí na vývoji her. Potencionální volné pozice pak mají připadnout pod křídla Activisionu.

Jak už bylo řečeno nic není oficiálně potvrzeno, ale propouštění by se mělo uskutečnit v pondělí nebo úterý příštího týdne. Těm, kterých se to bude týkat však nezbývá nic než čekat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama