Age of Empires 2 HD – na vlně nostalgie
Recenze Age of Empires 2 HD – na vlně nostalgie

Age of Empires 2 HD – na vlně nostalgie

22

Jedna z nejlepších strategií všech dob se vrací. Hrstka inovací a spousta nostalgie jí však k úspěchu nemusí stačit.

Reklama

Age of Empires II: The Age of Kings je celý název real-time strategie z roku 1999 (v Evropě oficiálně v roce 2000), která si získala srdce mnoha hráčů po celém světě. O jejím úspěchu nevypovídají jen vysoká hodnocení v recenzích a dva miliony prodaných kusů tři měsíce poté, co hra vyšla, ale také skutečnost, že hra má své fanoušky do dnešního dne – stále se najdou hráči, kteří spolu v AoE II bojují.

V každém případě nyní je na Steamu k dispozici AoE 2 HD a otázkou je jediné: zda více než třináct let stará hra může uspět v dnešní době. Novou verzi připravilo studio Hidden Path Entertainment, které můžete znát díky tower defense Defense Grid: The Awakening. Nemusíte se nicméně bát jejich nedostatku zkušeností s žánrem real-time strategií, vývojáři z Hidden Path na obsah AoE II ani nesáhli.

Nabízí se přirovnání: v roce 1998 vyšla Dune 2000, což byl částečný remake legendární Dune II z roku 1992. Zatímco Dune 2000 byla v podstatě novou hrou s novou grafikou, v novém enginu a s novými misemi, Age of Empires 2 HD se po herní stránce od AoE II neliší vůbec. Novinkou je jen teoreticky pohodlnější multiplayer a podpora Steam Workshopu, opomenout však nesmím ani to, že AoE 2 HD vedle původní kampaně z The Age of Kings obsahuje i rozšíření The Conquerors.

Skoro stejné, stále hezké

Přízvisko HD naznačuje vylepšení po grafické stránce, nicméně není důvod příliš jásat. Na vizuálním zpracování zůstalo téměř vše při starém, ve skutečnosti se dočkáte jen o trochu hezčí vody a jistým vylepšením prošly i suchozemské povrchy a několik efektů, jako třeba oheň. Modely budov i vojáků, stejně jako animace, se v podstatě nezměnily. Fakticky to jediné, čeho si v HD verzi všimnete, je vyšší rozlišení, díky kterému se na bojiště díváte z větší dálky a máte lepší přehled.

Díky propojení AoE 2 HD se Steam Workshopem můžete vyzkoušet řadu modifikací, kterých je už teď pozoruhodné množství.

Na druhou stranu jedním dechem musím dodat, že AoE 2 přes své stáří vypadá pořád velmi dobře. Budovy jsou velmi detailní a je radost postupem hry pozorovat svoje vzkvétající državy. Animace pohybujících se jednotek dojem trochu kazí, protože na nich už je stáří hry opravdu poznat, nicméně to se dá odpustit.

Díky propojení AoE 2 HD se Steam Workshopem můžete vyzkoušet řadu modifikací, kterých je už teď pozoruhodné množství. Některé upraví grafiku tak, aby se více blížila původní hře, jiné zase nabídnou hezčí vylepšení, než s jakým přišli vývojáři z Hidden Path. V každém případě díky vyššímu rozlišení vypadá Age of Empires II HD i na dnešních velkých monitorech hezky a současně na vás dýchne staršími dobami, kdy byla 3D grafika v plenkách a grafici se předháněli v tvorbě pohlednějších a detailnějších 2D spritů.

Cesta časem

Po herní stránce se nezměnilo zhola nic. AoE 2 HD je real-time bojovou strategií ze staré školy, což znamená spoustu starostí s budováním, sběrem různých surovin, trénováním vojáků i vyvíjením technologií. Musíte se postarat o dostatek jídla, dřeva, kamení a zlata, k čemuž slouží vesničané a pomohou specializované budovy. Další stavby pomůžou s rozvíjením hospodářství a technologií, v jiných trénujete bojové jednotky a vyvíjíte různá vylepšení.

Celkem je toho hodně, což je na dnešní dobu už trochu nezvyklý chaos, ale to vůbec není špatně. Chvilku vám zabere, než se zorientujete v tom, které jednotky kde stavíte a kde k nim najdete vylepšení, nicméně v jádru je boj jen komplexnější variací na kámen-nůžky-papír. Hru také příjemně obohacuje vývoj napříč čtyřmi různými etapami od období připomínajícího raný středověk po romantickou éru střelného prachu.

Skvělým prvkem, který se dnes ve strategiích už moc nenosí, je stavba různých druhů opevnění. S tím souvisí i obranné věže, brány a samozřejmě spousta bitev o hradby. V AoE si díky tomu užijete jak veliké bitvy na otevřených pláních, tak dobývání mohutných hradů pomocí baterie rozličných obléhacích strojů. Naopak v dobách míru budete usilovat o stavbu překrásných divů světa.

Nihil novi sub sole

To, že HD verze Age of Empires 2 nepřináší dohromady nic nového, je svým způsobem dobře, ale současně to lze považovat za velikou nevýhodu a nepochopitelně promarněnou příležitost. Hra ukazuje své staří a nenabízí pohodlí, které by od ní dnešní hráč čekal. Pathfinding jednotek je mizerný, což nepotěší zvláště ve spojení s absentujícím příkazem Attack Move (díky jemuž se jednotka přesune na zvolené místo, ale současně bude útočit na nepřátele, které potká). Zapomenout také můžete na řetězení různých příkazů v budovách: jednotky dopředu naklikáte, ale technologie už ne.

Díky tomu, že balíček obsahuje jak původní kampaň z The Age of Kings, tak tu z rozšíření The Conquerors, máte vystaráno na dlouhé hodiny hraní. Důležitou součástí je pochopitelně multiplayer – nakonec především díky němu hra u věrných fanoušků přežila do dnešních dnů. Pohodlný zážitek vám však zatím budou znepříjemňovat lagy a bugy, byť lze čekat, že situace se postupně zlepší. Zamrzí však, že kvůli jiné platformě pro multiplayer není možné, aby spolu hráli hráči AoE II a AoE HD.

Pokud bych měl brát v úvahu jen práci odvedenou na remaku, je AoE 2 HD odfláknutá a zcela zbytečná práce.

V každém případě máte pro šarvátky na výběr z celkem osmnácti rozličných národů, které mají vlastní zaměření, bonusy i unikátní jednotky. Sice se nemůžete těšit z různě vypadajících budov u každého z národů, ale o odlišení se postará pět různých architektonických stylů vytvořených podle míst, odkud dané národy pochází.

Pro ty, kdo AoE 2 nehráli

Hodnocení AoE 2 HD je docela oříšek: jednak jsou dva způsoby, jak na hru vůbec nahlížet, jednak jsou dvě skupiny hráčů, kteří se o hru mohou zajímat. Pokud bych měl brát v úvahu jen práci odvedenou na remaku, je Age of Empires II HD odfláknutá a zcela zbytečná práce, protože jediné, co má aspoň trochu smysl, je podpora vyššího rozlišení a Steam Workshopu. A to je zatraceně málo.

Mám-li hodnotit AoE 2 HD jako hru, dostávám se do zvláštní situace hodnocení třináct let starého titulu v dnešním kontextu. A s trochou podivení musím uznat, že AoE 2 stále funguje. Má své mouchy, otravuje postupy, o které už dnes většina hráčů nestojí, ale hraje se pořád fakt dobře.

Nakonec tedy jde o to, jestli jste AoE II hráli, nebo ne. V prvním případě se obávám, že HD verze vám nemá co nabídnout – z nostalgie si můžete vytáhnout původní hru a o nic moc nepřijdete. Jestli vás ale zajímají strategie a AoE II vás z jakýchkoliv důvodů minulo, dejte Age of Empires II HD šanci, je to pořád velmi dobrá hra.

Age of Empires 2 HD – na vlně nostalgie

Verdikt

Pokud máte AoE II, HD verze nepřinese skoro nic nového. V opačném případě neváhejte zkusit jednu z nejlepších strategií historie.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kvalita hry obstála v čase
kampaň The Age of Kings i The Conquerors
spousta budov a jednotek
Steam Workshop
stále pěkná detailní grafika
prakticky žádná vylepšení oproti původní hře
lagy a bugy v multiplayeru
zastaralé animace jednotek
horší pathfinding
nelze hrát multiplayer mezi AoE II a AoE 2 HD
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama