Age of Empires Online – Válka národů
Age of Empires Online Recenze Age of Empires Online – Válka národů

Age of Empires Online – Válka národů

Jiří Markvart

Jiří Markvart

12

Legenda všech real-time strategií se vrací. Ne zrovna ve své plné kráse, jak by mnozí z vás čekali, avšak s pořádnou vervou a touhou za každou cenu uspět!

Reklama

Co to sakra je?

Co se to s těmi hrami děje? Jakoby se všichni vykašlali na vyšperkovanou grafiku, promakané modely fyziky a zapeklité kampaně. Vidět to je snad všude. Burnout Crash opustil ulice Paradise City a místo toho se věnuje bouračkám na venkově. A to navíc v grafice připomínající první díly GTA! The Sims Socials se vzhledově přibližují nejvíce prvnímu dílu, na třetí rozměr úplně zapomněli a nabízejí se jako alternativa k farmaření na Facebooku. A teď i Age of Empires? Náš poklad?! Naše zlato?! Náš milášek?!

Jen se na to podívejte. Grafika vypadá jako vystřižená z animáků na Cartoon Network, zvuky zní, jako kdyby je nahrávali někde v garáži, a navíc nás to nutí být neustále na internetu a přátelit se a pořádat společné výpravu a obchodovat spolu a vůbec všechno. Ne, tohle mi nechceme, vraťte nám naší oblíbenou sérii, vraťte nám jí v nějaké slušně vypadající grafice a hlavně – vraťte nám ji co nejdřív!

Zastavme ale na okamžik. S tímto přístupem daleko nedojdeme. Casual games, tedy vesměs jednoduché hry určené pro co nejširší publikum, abych se vyjadřoval v češtině, nabírají každým dnem na popularitě a důkazem toho budiž i několik výše zmíněných příkladů. A zdá se, že Microsoft si toho všiml ve správný okamžik a společně s tvůrčím studiem Robot Entertainment (založené vývojáři z Ensemble Studios, kteří mají na svědomí původní AoE sérii) nám nyní přináší Age of Empires Online, jež dodělávalo studio Gas Powered Games (série Supreme Commander). Není vhodnějšího momentu než právě teď, kdy ke hraní usedá stále více a více uživatelů internetu.

Výpravy do neznáma

Pro uklidnění všech obav (zpočátku i těch mých) vám mohu s potěšením oznámit, že se v žádném případě nejedná o pouhé přenesení HTML strategické hry Travian do barevnější a interaktivnější strategie. Tuto roli mnohem lépe plní například Stronghold Kingdoms, který je právě teď ve fázi veřejného testování.

AoE Online je hrou mnohem komplexnější a paradoxně i o fous jednodušší. Každý hráč si spravuje svoje hlavní město a pořádá různá dobrodružství, obchodní jednání a tažení do krajů blízkých i dalekých. Hlavní město je vaše základna, kterou si postupně budujete a zkrášlujete a z níž samozřejmě uzavíráte důležitá spojenectví s ostatními hráči.

Samotné hraní, jak ho známe z předchozích dílů série, probíhá na jednotlivých questech, které vám jsou zadávány významnými občany vašeho města, případně jinými postavami, na které během budování své říše narazíte. Teprve zahájením mise se totiž dostanete do real-time režimu. Jednotlivé questy jsou od sebe odděleny, takže žádné budovy, jež jste vybudovali, ani jednotky, které jste vycvičili během jedné výpravy, se vám nepřesouvají do výpravy další. Do začátku máte vždy několik vesničanů, centrum osady a jednoho průzkumníka. Výjimku tvoří akorát ty mise, ve kterých je vám svěřen další rozvoj již existující osady nebo obrana nějakého města. Další druhy misí, například v duchu putování se svými jednotkami mapou, jsou spíše vzácné a příliš často se s nimi nesetkáte.

Každý bod se počítá!

Vše je (ano, jak název napovídá) řešeno online, takže během jednotlivých questů (a to ani během těch, které hrajete sami) nemáte možnost ukládat hru. To může být v některých chvílích poněkud frustrující – stačí, když potřebujete rychle odejít od počítače anebo když neodhadnete situaci a pošlete celé svoje vojsko na jistou smrt. V takovýchto případech vás čeká restartování celé mise. Naštěstí jednotlivé questy nikdy nejsou příliš dlouhé, a tak není důvod k panice.

Za každou zbořenou budovu, za každého zabitého vojáka a za každý splněný úkol získáte během hraní patřičný počet zkušenostních bodů. Ty vám jsou sčítány v hlavním městě a díky nim postupně dosahujete vyšší a vyšší úrovně. S postupujícím levelem vaší říše máte možnost stavět nové budovy, absolvovat nové výpravy a odemykat si nové technologie.

Hry ze série Age of Empires jsou známé tím, že každá jednotka a budova lze minimálně třikrát vylepšit a toto vylepšení poté znova někde jinde vylepšit ještě víc. S podobným přístupem se setkáme i v případě AoE Online. Strom technologií je řádně rozvětvený a nakupovat si v něm můžete různé bonusy a vylepšení za body získané během výprav. Aby toho nebylo málo, mnohdy si nakoupíte pouhé „odemknutí vylepšení“, které musíte v rámci každé mise aktivovat ve speciální budově, např. v kovárně. Při neustálém vylepšování jedné větvě technologií můžete nakonec dosáhnout až na tzv. „Hvězdnou technologii“, která přinese vám a vašemu lidu ultimátní bonus v daném odvětví. K tomu se budete muset dopracovat až do nejvyspělejšího období hlavního města (období jsou celkem čtyři a dosahujete jich zvlášť ve vašem hlavním městě a zvlášť v jednotlivých misijních koloniích.

Do it your way!

Vaše město ale žije i během vaší nepřítomnosti a podle své vyspělosti samo vydělává určitý objem peněz a bodů říše. To jsou dvě hlavní „suroviny“ vašeho města, za něž si můžete nakupovat plány nových budov a vybavení vašich jednotek. Vybavování je už záležitostí pro fajnšmekry. Každá jednotka a téměř každá budova ve hře se dá dovybavit určitým náčiním – štít, kopí, meč, helma, apod., případně krov, děla, bednění… Díky této výbavě pak každá vaše jednotka získává určitý bonus, ale také svůj osobitý vzhled, kterým se liší od jednotek protihráče. Postavičky na bitevním poli jsou tak mnohem různorodější a nemusíte je rozeznávat pouze podle barvy (Což ale nakonec bude stejně nejjednodušší, že?).

Postupem času budete dostávat stále zapeklitější úkoly, přičemž později se nevyhnete ani spolupráci s ostatními hráči. Zde může být kámen úrazu. AoE Online bude do velké míry závislý na hráčské komunitě a bude mít jen takovou životnost, do kdy ji bude hrát dostatečný počet hráčů. To je ale problém všech onlinovek. Těm, kteří by si snad chtěli odpočinout od příběhové linie, nabízí AoE Online arénu s několika režimy, které můžete hrát jak sami, tak s vašimi přáteli. Mezi ně patří mimo jiné klasické vyvražďovačky nebo „hra o přežití“, ve které čelíte nájezdu stále více a více vln nepřátel.

Po grafické stránce nelze tomuto titulu prakticky nic vytknout. AoE Online vypadá doopravdy dosti komiksově, ale po několika minutách hraní snadno zjistíte, že to vlastně není na škodu a k rázu hry se to výborně hodí. Pokud si přece jen nebudete moci zvyknout, nezbude vám nic jiného, než se nyní poohlédnout jinde a doufat, že se v dohledné době Microsoft přivalí s nějakým plnohodnotným pokračováním.

K oťukání zdarma

To vše a možná ještě o trochu více (na něco jsem určitě zapomněl) se do vašich rukou dostává zcela zdarma. AoE Online je ke stažení zcela zadarmo a pomocí mikro transakcí si hráči připlácejí pouze za bonusový obsah (který si budete moci vyzkoušet i během neplaceného hraní, abyste byli řádně motivování k volnomyšlenkářskému utrácení). Hlavním obchodním artiklem jsou nové civilizace, které postupně přibývají. Na začátku máte pouze možnost zvolit si mezi Řeky a Egypťany, ale pokud si vyzkoušíte obě civilizace, možná přijdete na to, že žádné další ani nepotřebujete. Národy se od sebe liší hlavně vizuálně, styl hry příliš odlišný není.

K uvážení už ale stojí upgrady jednotlivých národů, v nichž za drobný obnos získáte možnost trénovat bonusové jednotky a zároveň obdržíte bonus v podobě nějakého zlata, bodů a rádcovských karet navíc (karty, které přikládáte k určitému období a získáváte tak nějaký bonus). Microsoft však nedělá charitu (alespoň ne tady), a tak lze očekávat, že brzy přijde s řadou dalších zpoplatněných balíčků. Důležité je, aby tak příliš nezvýhodnil platící hráče na úkor neplatících, kteří by poté mohli znechuceně svoji rozrůstající se říši opustit. To je zatím ve hvězdách.

Age of Empires Online

Verdikt

Age of Empires Online je bezpochyby výborný počin. Hardcore fanoušky možná příliš nenadchne, ti si budou muset počkat na vydání „opravdové“ strategie ze série Age of Empires. O to více lákavý je pro všechny ostatní. V kombinaci s bezplatnou základní verzí se jedná o hru, kterou byste si určitě měli vyzkoušet!

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

skvěle fungující komiksová grafika
dle autorů až 40 hodin hraní zdarma
mnohdy zábavné questy
systém budování a vylepšování domovského města
relativně nízké nároky na HW
složitost zbrojení, technologického vylepšování a upgradů
častá nutnost budovat v každé misi vše od začátku
kooperativní mód není až tak vyzdvihován, jak by se mohlo zdát
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama