All Points Bulletin – v zajetí online velkoměsta
Preview All Points Bulletin Článek All Points Bulletin – v zajetí online velkoměsta

All Points Bulletin – v zajetí online velkoměsta

Jan Bičan

Jan Bičan

3

Několikrát odložené All Points Bulletin by již letos mělo zavítat na pulty obchodů. Jak hra, která si vysloužila přezdívku MMO GTA, prozatím vypadá?

Reklama

Městská akce ukotvená v pomyslném přístavu onlinového světa. Už jen základní myšlenka zní zajímavě a lákavě. Ale ta samozřejmě k úspěchu nestačí, byť je v tomto případě hlavním mocnitelem těšení. Vývoj hry All Points Bulletin (zkráceně APB) se táhne již pěknou řádku let a přesto mají tvůrci z Realtime Worlds neustále plné ruce práce. Pouštět se do něčeho tak komplikovaného chce určitě notnou dávku odhodlání a autoři nepochybně již mnohokrát skončili ve slepé uličce a horko těžko nacházeli alternativní cestičky. Odvahu, která je při naplňování ambiciózních vizí důležitá, však Realtime Worlds rovněž nepostrádají.

Jak padlo výše – APB si podává ruce s žánrem MMO (masivní multiplayerová online hra) a první otázka, jež se vyrojí z myslí potencionálních zákazníků má co dočinění s financemi. Vezmeme to postupně - zaprvé si samozřejmě musíme obstarat krabici se hrou nebo si ji stáhnout prostřednictvím digitální distribuce, což nás vyjde na nějakých 50 euro. Jestliže tak učiníme, můžeme směle hrát, co hrdlo ráčí. Ale pouze padesát hodin. Jakmile tohoto časového stropu dosáhneme, nabízí se dvě východiska. Za 6,29 euro dostaneme k dispozici dalších dvacet hodin čistého herního času nebo si lze koupit za 8,99 euro neomezené hraní po dobu 30 dnů. Volba je jen na našich bedrech.

Vítejte v San Paro

Svět je bez pochyb hnacím motorem každého MMO titulu. APB disponuje velkoměstem, které jakoby z oka vypadlo Liberty City z Grand Theft Auto IV. San Paro nicméně není sprostou kopií, ačkoliv zatím působí poněkud uměleji. Kámen úrazu spočívá zejména v malé míře zničitelnosti okolního prostředí. Když se například zasekneme o dřevěnou lavičku při pronásledování oponenta, značně to ovlivní celkový dojem. Vznětlivější hráče pak může podobný zákys dovést až do stavu nepříčetnosti, což kladný ohlas věru nevzbudí.

Než však do samotného světa zavítáme, ocitneme se v editoru postav. Ve fantasy onlinovce World of Warcraft na každém kroku potkáváte příslušníky stejné rasy, kteří jakoby vám z oka vypadli. Lví podíl na tom má právě editor. V APB se ovšem nic podobného nepřihodí a pokud ano, půjde o ojedinělou situaci. „Výroba“ postavy je velmi propracovaná, ze strany vývojářů to zavání až maniakálním smyslem pro detail. Nastavujeme výšku, tloušťku, barvu kůže, tvář (oči, nos, ústa, výraz), vlasy atd. Své alter ego si rovněž oblečeme dle libosti a také potetujeme.

Ochránci zákona vs. zločinci

Nejzásadnější volba nicméně určitě tkví ve výběru jedné ze dvou možných stran. Nezvratné rozhodnutí (neustále si ale lze vytvořit novou postavu) ovlivní takřka všechno. Jestliže se postavíme na stranu policistů, našim denním chlebem bude pronásledování výtržníků, gangsterů a podobných zplodin společnosti. Nikdo nám ovšem nezabrání ve zvolení naprostého protikladu, a sice zločinecké dráhy. A proto si přichystáme prosté páčidlo a necháme se strhnout vírem krádeží, vraždění nebo vydírání.

Svět se dělí do několika oblastí, přičemž v jedné z nich se nesetkáme s přestřelkami. Řeč je o sociálním distriktu, kde si především obstaráváme nové vybavení a zbraně. Další prostranství jsou pak určeny primárně pro boj, který samozřejmě hraje klíčovou roli. Jelikož nás protivník pošle do věčných lovišť několika dobře mířenými projektily, vězte, že by bylo pošetilé nevyužívat okolní úkryty. Zábavně se také jeví automobilové šarvátky. Zatímco jeden hráč řídí, tři další mohou vystrčit hlavně z postraních okének a značně otravovat život opačné straně.

Na APB bych určitě ocenil absenci pomocných schopností, které by zvýhodňovaly některé jedince. I přesto ovšem zkušenosti získáváme. Vše se odvíjí od našeho stylu boje. Jestliže holdujeme například zbraním nablízko, za určitou dobu budeme při střelbě daleko přesnější. Ve hře funguje i ukazatel reputace. Čím více okolí pomáháme, tím jsou k nám například obchodníci přívětivější a nabízejí účinější vybavení za lepší ceny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama