Amazon zachránil Crytek před bankrotem
Novinka Amazon zachránil Crytek před bankrotem

Amazon zachránil Crytek před bankrotem

Michal Burian

Michal Burian

9

Tím tajným zachráncem s lukrativní licenční smlouvou má být Amazon.

Reklama

Německá společnost Crytek se před časem dostala do finančních problémů kvůli neuvážené expanzi a vydávání málo her. Pryč jsou časy, kdy hráči slintali nad prvním Far Cry a začátkem sci-fi série Crysis. Crytek nezachránila ani technologie CryEngine, kterou si mohou licencovat další studia. V loňském roce se Crytek raději vzdal vývoje nového Homefrontu a práva prodal firmě Deep Silver, aby se soustředil na free-to-play tituly.

Vše nasvědčovalo tomu, že Crytek mezi námi dlouho nebude. Před necelým měsícem se ale objevila tajemná firma, s kterou německé studio uzavřelo lukrativní licenční smlouvou. Tou dobou jsme ještě nevěděli, o koho jde, spoluzakladatel Cryteku akorát řekl, že jde o obrovskou licenční dohodu, kterou v dosavadní historii nepodepsali. Spekulovalo se o smlouvě týkající se CryEngine a pochopitelně i všelijakých her, včetně pokračování Crysis pro EA nebo Ryse pro Microsoft.

Nikoho ale nenapadlo, že by mohlo jít o Amazon. Právě Amazon má být tou tajemnou firmou, která zachránila Crytek. Alespoň to tvrdí důvěryhodné zdroje serveru Kotaku. Crytek měl s Amazonem podepsat licenční smlouvu týkající se CryEngine v hodnotě 50 až 70 milionů amerických dolarů. Přesná částka zatím zjištěna nebyla.

Zdroje říkají, že Amazon využije CryEngine jako základ pro vývoj vlastního enginu. Není překvapením, že Amazon se snaží zapojit do vývoje her, zkoušel to s vlastní mini-konzolí, Amazon Fire TV a nově se má stát vydavatelem her pro trojlístek velkých platforem, tedy PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Na oficiální oznámení si budeme muset ještě počkat. Vše ale nasvědčuje tomu, že Amazon skutečně využije CryEngine. Ve svém týmu již nyní má spoustu nadaných a uznávaných vývojářů, včetně tvůrců Portalu (Kim Swift) a Far Cry 2 (Clint Hocking).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama