Ara: History Untold podrobněji představuje hratelnost
ARA Novinka Ara: History Untold podrobněji představuje hratelnost

Ara: History Untold podrobněji představuje hratelnost

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

4X tahová strategie dorazí na podzim.

Reklama

Už v létě 2022 byla představena 4X tahová strategie Ara: History Untold od studia Oxide Games, jež stojí za hrou Ashes of the Singularity. Ara je dalším z řady "vyzyvatelů" série Civilization, která však nabízí určité unikátní prvky. Právě ty podrobněji vývojáři představili v rámci dnešní akce Xbox Developer Direct.

Hra slibuje především různorodost v přístupu. Postupně totiž sbíráte body prestiže, které jsou potřeba k vítězství, neexistují žádné předem dané podmínky pro to, jak vyhrát. Každý národ samozřejmě povede určitý vůdce, nemusí jít ale nutně o člověka, jenž danou zemi skutečně vedl. Mezi výběrem byste tak našli třeba čínského filozofa Konfucia či polského astronoma Mikuláše Koperníka.

Zajímavý je také systém technologií. Na rozdíl od toho klasického v Civilizaci a dalších titulech, kde najdeme strom, tady si musíte vybrat vždy jednu technologii z náhodné nabídky, zbylé se zařadí "zpátky do balíčku". Jakmile se dojde nakonec, můžete buď přejít do další éry (ale tím necháte za sebou nevyzkoumané technologie a omezíte si možnosti do budoucna), nebo si můžete dát další kolečko.

Další zajímavou mechanikou je například crafting systém, který můžete využít pro různé akce a budovy. Specifikem jsou rovněž samotné tahy, které se dějí simultánně (na rozdíl od většiny tahových strategií), čímž chtěli vývojáři minimalizovat čas, po který hráč jen kouká a nemůže nic dělat. Zároveň tvůrci chtěli, aby svět (jenž je náhodně generovaný) působil skutečně živě, takže v něm najdete řadu různých biomů a rostlin či zvěře. Zatímco některá zvířata ale můžete chovat, jiná jsou divoká a mohou i útočit na vaše obyvatele.

Více informací se dozvíte v podrobném článku na Xbox Wire. Ara: History Untold dorazí na PC na podzim tohoto roku. Už v den vydání bude k dispozici ve službě Game Pass.

Titul si zatím můžete přidat do wishlistu na Steamu. Zároveň si můžete přečíst naše dojmy z loňského Gamescomu, kde se hra prezentovala.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama