Armikrog – první nahlédnutí do světa z modelíny
Preview Armikrog Článek Armikrog – první nahlédnutí do světa z modelíny

Armikrog – první nahlédnutí do světa z modelíny

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

12

Milovníci plastelíny těšte se, Armikrog se řítí na scénu.

Reklama

Doufáme, že tímto článkem potěšíme všechny milovníky modelíny a legendární plastelínové adventury The Neverhood. Ten na obrazovky zavítal před devatenácti lety a hned si dokázal získat širokou škálu fanoušků, adventury v té době totiž hrály první ligu. Slávu jako takovou hře zaručily výborně napsané charaktery, zajímavý na svou dobu velmi vydařený soundtrack a hlavně perfektní animace, na které si většina hráčů pamatuje snad do dnešních dní. Za celým projektem stál geniální Doug TenNapel, který dokázal vytvořit zajímavý svět plný náročných hádanek a okouzlující atmosféry. Možná vás udiví, že i přes slušné množství kvalit se The Neverhood nestal zrovna nejprodávanějším titulem roku. Jeho tvůrcům se ale podařilo udělat pokračování. Skullmonkeys ale oproti The Neverhood nebylo až takovým trhákem, protože se odvrátili od původního žánru, což byla rozhodně velká škoda.

Plnění snů

Po letech je ale Doug TenNapel zpět a jeho modelínový svět se vrací s ním. A kde jinde by mu komunita legendárního Neverhood pomohla lépe než na oblíbeném Kickstarteru. Na něm mu jeho fanoušci před pár lety jasně ukázali, že chtějí plnit jeho sny a vložili do projektu s názvem Armikrog skoro celý milion dolarů, což Dougovi rozhodně udělalo radost a následně motivovalo k velmi kvalitní práci. Po dvou letech tu máme konečně možnost nahlédnout pod pokličku adventuře, která by měla jít po stopách legendy.

První nakouknutí

Tvůrci nám prozatím dali do rukou betu Armikrogu, která již na první pohled dokáže navodit pocit nostalgie a některým citlivějším duším možná ukápne i slza. Krom vzpomínek, je tu ale ještě hodně vydařený humor, který neztratil nic z toho, co nám bylo původně servírováno v Neverhoodu. Možná by se dalo říct, že Armikrog může této legendě do budoucna i směle konkurovat, ale v tomto směru asi trošku předbíhám, nemohu si však pomoct, design úrovní je skutečně okouzlující.

„Po celistvé hodině hraní mohu říct, že až na technické problémy Armikrog nabízí již nyní hodně zajímavý zážitek, který nemá daleko k prvotním dojmům z Neverhoodu.“

Pro začátek tu máme sympatického cestovatele vesmírem a jeho věrného průvodce. Slepého mimozemského mluvícího psa, který se v řadě situací ukáže jako nejlepší společník do nepohody. Mimo jeho přátelské nálady má ještě jednu přednost, rád požírá věci a následně je zvrací jen proto, aby je jeho pán mohl použít. Při hraní je možné přepínat mezi oběma charaktery, takže je máte příležitost využít jak schopnosti odvážného kosmonauta, tak i jeho psíka. Jejich vzájemná kooperace je totiž při luštění hádanek naprosto zásadní.

Jejich luštění vám zabere vždy minimálně pár minut. Podobně jako v Neverhoodu jsou na velmi vysoké úrovni, takže doufáme, že znovu na discích neuvidíme doporučený věk 17+, přeci jen by to byla škoda, protože mladší populace si s nimi také určitě dokáže při delším přemýšlení poradit.

Chci víc

Rád bych toho o Armikrogu napsal víc, jenže současný stav hry v některých okamžicích moc neodpovídá označení beta. Neexistuje zde možnost uložit pozici, postava se extrémně často zasekává a hra čas od času jen tak z legrace padá. Takže hraní po této stránce nestojí za moc a celkově je obtížné postupovat s větší plynulostí dál v příběhové linii, vždy totiž začínáte od píky. Za měsíc bude ale jistě lépe, osobně v to doufám.

Po celistvé hodině hraní mohu říct, že až na technické problémy Armikrog nabízí již nyní hodně zajímavý zážitek, který nemá daleko k prvotním dojmům z Neverhoodu. Za měsíc vám jistě s určitým předstihem přineseme recenzi tohoto zajímavého dílka. Jestli bude minimálně tak dobré, jako jeho předchůdce, máme se na co těšit. Snad se nedočkáme hořkého zklamání.

Armikrog vychází 18. srpna 2015 pro PC, Mac a Linux. Později i na Wii U a PS4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama