Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace
Recenze Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

Michal Burian

Michal Burian

8

K životu byly probuzeny off-road závody z minulé generace konzolí. Stojí Baja za váš čas a peníze?

Reklama

Recenzovaná verze: Xbox One

Společnost THQ Nordic (dříve Nordic Games) probudila k životu další z kdysi slavných značek vydavatelství THQ. V roce 2008, kdy off-road závody Baja: Edge of Control vyšly na PlayStation 3 a Xbox 360, šlo o vcelku zdařilou hru, která byla zábavná a měla na tu dobu něco do sebe. Za ty roky ale vyšla spousta dalších závodních her v čele s Burnout Paradise, GRID nebo MotorStorm: Pacific Rift. Jak si novodobá Baja v HD kabátku povede na Xboxu One, PlayStationu 4 a PC?

Remasterovaná verze jde v duchu původní hry. THQ Nordic vylepšili grafickou stránku, přidali lepší textury a nezapomněli na všelijaké efekty, včetně reálnějšího nasvícení a všudypřítomného prachu, který neustále znesnadňuje závodění. Když se totiž probojováváte startovním polem a jedete za nějakým jiným závodníkem, tak toho moc nevidíte, což ze závodů dělá vcelku adrenalinový zážitek, kdy často nevíte, kam vlastně jedete a lehce se můžete stát, že přehlédnete odbočku a skončíte mimo trať. Orientaci nepřispívá ani samotné prostředí. Strmé hory, hluboké kaňony nebo husté bahno vám dá pořádně zabrat. Zároveň ale bohužel není prostředí moc pestré a brzy se kvůli tomu dostaví stereotyp.

Samotné ježdění je ale zábavné, alespoň ze začátku. Na ovládání si velmi rychle zvyknete, a pokud vám nezachutná arkádový mód s citlivějším ovládáním, můžete přepnout na simulaci. Ta je o něco drsnější, ale rozhodně z Baja: Edge of Control HD neudělá právoplatný simulátor. Spíše se auto chová o něco reálněji, zatáčení s ním je malinko těžší, brzdy vás občas nechají ve štychu a celkově vůz na hrbolcích více skáče. Já osobně volil arkádovou fyziku, která mi u této hry vyhovovala o něco více.

Pozor si musíte dávat na různé ťukance, větší nárazy do prostředí (kupříkladu pořádného kamene) nebo velké skoky. Když si totiž v nastavení nevypnete poškození, tak vám auto může za velmi krátkou dobu vypovědět službu, respektive ztratíte výkon a musíte zajet do servisu. Ten ale nestačí jen projet jako kupříkladu v Need for Speed, ale musíte v servisu zastavit a čekat, než vám mechanici závadu opraví. Mě se několikrát stalo, že mi auto po tvrdém dopadu začalo hlásit problém s olejem. Z maléru vás ale může rychle dostat i vrtulník, který nad závodní tratí neustále krouží.

Co se obsahu týče, ve hře je přes 95 různých tratí a 9 otevřených světů, kde můžete v závislosti na módech závodit nebo se jen tak projíždět. Vozy jsou rozděleny do několika výkonnostních kategorií, stejně jako v reálných závodech Baja 1000. Právě z nich tato hra vychází. Osobně mě hodně zamrzelo, že se auta v dané kategorii od sebe liší pouze vzhledem, ale ne výkonem, zatáčením a bržděním. Naštěstí si každý stroj můžete vylepšit a za pár kreditů z něho udělat o něco silnější auto, které vám bude více vyhovovat.

Ve hře naleznete klasické okruhy, rallye, populární, ale zatraceně nevyzpytatelné Hill Climb (závody do kopce), Open Class se všemi třídami, volné ježdění a hlavně závody Baja. Do nich se vrhnou jen hráči, kteří si HD verzi skutečně zamilují. V závodech Baja totiž závodíte hodinu, hodinu a půl nebo dokonce tři hodiny. Záleží na tom, jaké prostředí si vyberete. Ke každému módu je připraveno instruktážní video, které vám vše vysvětlí, abyste hned věděli, do čeho že jste se to pustili.

Závody z minulé generace

Od hry Baja: Edge of Control HD toho nesmíte moc čekat. Na první pohled je vidět, že jde o reinkarnaci z minulé generace, která na dnešní konkurenci nestačí. V kariéře nehledejte žádný příběh, místo něj dostanete závody se žebříčky a vaším úkolem je umístit se co možná nejlépe. Motivací k dalším závodům je odemknutí dalších vozů (jak jsem psal výše, v kategorii se liší jen vzhledem) a kredity, za které vylepšujete automobil a kupujete si stroje z dalších kategorií, abyste mohli v kariéře postoupit a utkat se s těmi nejlepšími závodníky Baja.

Celkový výsledek, když vezmeme v potaz, že jde o téměř deset let starou hru, není špatný, ale na dnešní poměry zkrátka Baja: Edge of Control HD nedosahuje ani náhodou a u spousty hráčů na to nejspíš dojede. Pokud ale překousnete zastaralou grafiku, která se zasekla u minulé generace konzolí, dostanete off-road závody se spoustou obsahu, včetně vozidel a tratí, a hlavně lokální a online multiplayer pro čtyři hráče. Právě split-screen je podle mého jedním z velkých lákadel reinkarnovaného titulu a důvod, proč za Baja: Edge of Control HD utratit necelých osm stovek (na počítačích sedm stovek). Jen počítejte s tím, že prostředí je nudné, grafická stránka dost zastaralá a celkově vás pravděpodobně titul za pár hodin omrzí, ale možná se k němu čas od času vrátíte.

BAJA: Edge of Control HD koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

Verdikt

Baja: Edge of Control HD jsou reinkarnované závody z minulé generace konzolí, což je na hře patrné na první pohled. Pokud překousnete zastaralou grafiku, dokážete odpustit absenci hloubky v kariéře a brzký nástup stereotypu, tak směle do toho. Remasterovaná Baja je určena hlavně pro milovníky těchto závodů a také pro ty, co hledají hru, u které se mohou vyblbnout s kamarády ve split-screenu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vcelku zábavné závody
split-screen a online multiplayer pro čtyři hráče
některá grafická vylepšení
brzký nástup stereotypu
absence hloubky v kariéře
zastaralá grafická stránka
téměř totožné prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama