Battlefield 1 – stará válka v nových barvách
Battlefield 1 Recenze Battlefield 1 – stará válka v nových barvách

Battlefield 1 – stará válka v nových barvách

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

191

Herní komunita se už několik let dovolává AAA střílečky, která by byla zasazena do naší minulosti. Po dlouhém čekání k nám konečně takový titul míří. Battlefield 1 má velké ambice k obnovení zašlé slávy celé série, povede se mu napravit chyby svých předchůdců?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Kultovní série Battlefield na tom už delší dobu není zrovna nejlépe. Její zástupci disponují špatnou příběhovou kampaní, stále stejnou hratelností a hromadou bugů, které dokáží slušně pokazit celkový herní prožitek. Posledním výrazným tahounem této série byl díky řadě zásadních inovací Battlefield: Bad Company 2. Tituly, které následovaly po něm, už nestály za moc. Battlefield 1 by měl svým neotřelým zasazením a zajímavou kampaní znovu nastartovat pomalu dohasínající motor celé série. Podaří se mu to, nebo skončí na stejné koleji jako nevydařený Battlefield: Hardline?

Příběhy hrdinství

Nový díl lehce skomírající série Battlefield svým zasazením zřejmě nevyhoví všem, jeho dějištěm je totiž první světová válka, která se zapsala do dějin hlavně bahnitými zákopy, jedovatými plyny a několika miliony mrtvých. V lokálním povědomí zůstala převážně díky získání samostatnosti a perfektnímu satirickému románu z pera Jaroslava Haška. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války se vyznačují velmi výrazným příběhem, který české čtenáře baví dodnes. Hoši ze švédského studia DICE si z tohoto díla asi vzali příklad, protože jejich nový projekt má něco, co většina předešlých zástupců této série plně postrádala. Battlefield 1 disponuje sadou pěti samostatných kampaní, které jsou schopny hráče naprosto pohltit.

Každá kampaň vám nabídne specifického protagonistu, zápletku a dějiště. V kůži aktérů série „Válečné příběhy" zavítáte do mírumilovně působící Francie, nepřístupných Alp či pískem zalité Arábie. Osobně jsem byl v rámci děje nejvíce zaujat osudem mladého řidiče tanku Daniela Edwardse, který se v útrobách své ocelové bestie vydává na pomoc svým bratrům ve zbrani. Tankistický scénář má celkem čtyři kapitoly, které se odehrávají vždy trošku jiným způsobem.

První epizodu tohoto scénáře prožijete převážně v kabině tanku, který jezdí od jednoho bodu k druhému. Začátkem vašeho příběhu doslova projedete. Druhá kapitola dá zabrat nejen vašemu obrněnému miláčkovi, ale i nohám, které doposud ležely ladem. Do cesty se vám totiž postaví mlhou zalitý les, který je plný německých vojáků. K bezpečnému průjezdu bude váš tank potřebovat lepší přehled o situaci v okolí. Jeden člen posádky se tím pádem musí vydat na nebezpečný průzkum. Na vaši smůlu jste vyvoleným pěšákem právě vy. Třetí část příběhové linky se odehrává v malém městečku, které slouží německým vojákům jako kontrolní bod. Osobně považuji tuto misi za nejzábavnější část kampaně „Blátem a krví”. Po této mapě následuje velkolepé finále, ve kterém se vaše Velká Černá Bessy střetne s jednotkami nepřítele.

„Hra pro jednoho hráče je v novém zástupci série Battlefield konečně něčím, za co se její autoři nemusí stydět. Celek na mně i přes problematickou AI a řadu bugů působí hodně dobrým dojmem.”

Příběhová linka Blátem a krví v jednotlivých misích krásně kombinuje různé typy herních mechanik. Na jejím začátku tvoříte základní ofenzivní pilíř, který rozhoduje o úspěchu celé akce. Druhá část děje vám dá do ruky zbraň a vyšle vás na tichý průzkum okolní oblasti, při kterém se budete snažit potichu zlikvidovat co největší množství potencionálních hrozeb. Třetí scénář před vás postaví nocí zalité město, ve kterém na vás bude čekat skupinka německých vojáků. Způsob jak se o ně postaráte, bude jen na vás. Závěr tohoto dobrodružství se znovu nese na stejné vlně jako pasáž, která nám byla prezentována v úvodu.

Ostatní dějové linie jsou na tom ve směru kombinování různých typů herních mechanik podobně. Prakticky si v jejich rámci budete mít možnost vyzkoušet většinu zásadních rolí první světové války. Sázka na sérii samostatných příběhů se tvůrcům Battlefield 1 nakonec celkem slušně vyplácí. Jejich kampaně si dokáží díky svému krátkému rozsahu (1-3 hodiny) udržet stabilní tempo od začátku do konce. Přijatelnou úroveň kompletu naneštěstí sráží nevýrazná AI, která jedná velmi často nesmyslně na všech dostupných úrovních obtížnosti.

Hra pro jednoho hráče je v novém zástupci série Battlefield konečně něčím, za co se její autoři nemusí stydět. Absolvování celé kampaně ve mně vyvolalo řadu různých pocitů. V jejím průběhu jsem měl možnost zažít strach, napětí, vztek a dokonce i rozjařenost. Atmosféra jednotlivých lokací byla velmi hutná. Celek na mně i přes problematickou AI a řadu bugů působí hodně dobrým dojmem.

Hlavní tahoun

Prezentovaný příběh není špatný, jeho kvality ale Battlefield 1 jako celek rozhodně neutáhnou. Primární tahounem této série byla vždy hra pro více hráčů. V tomto díle se na zmíněném faktu nic nemění. Dějová linka pro jednoho hráče tu zastává roli předkrmu, který vás dokáže velmi efektivně nabudit na hlavní chod, který představuje multiplayer.

Celkový koncept síťové hry se díky řadě nových prvků do jisté míry mění. Střety jsou tu více kontaktní než v minulosti. Na bojišti budete nuceni nejednou použít bodáky, palice či sekery. Větší důraz na kontaktní boj pocítíte hlavně v momentech, kdy k vašim nohám dopadne plynový granát. Pokud se nechcete udusit, musíte si rychle nasadit plynovou masku, která vám značně sníží viditelnost a plně znemožní efektivní míření. Znatelné zaměření na kontaktní boj se mi na tomto zástupci série velice zamlouvá.

Vedle nových prvků váš zážitek značně ovlivní také role, kterou si navolíte. Hned na startu na vás čekají čtyři specificky vybavení zástupci základních pěchotních tříd. Do rukou se vám dostane klasická paleta postav, která je tvořena útočníkem, technikem, medikem a zvědem. Každý odborník má k dispozici určitou škálu zbraní a podpůrných předmětů. Krom těchto základních charakterů tu máme ještě tankisty, letce, kavaleristy a elitní jednotky, za které je možné hrát jen za předpokladu, že v poli naleznete jejich výbavu. Když budete mít při hledání štěstí, můžete se převléct za lovce tanků, plamenometníka nebo těžkooděnce. Já sám jsem nejvíc oblíbil doktora, s kterým jsem nejednou dokázal zachránit celou skupinu svých spolubojovníků.

Těžkotonážní podpora

Medici a technici jsou vás na bojišti schopni podpořit jen v případě, že čelíte rovnocennému množství nepřátel. Pokud se vašim směrem valí celá horda protivníků, moc toho nezmůžou. Pořádné pokrytí je vám v takových situacích schopen poskytnout jen tank. Battlefield 1 vám nabízí tři typy tanků, které se od sebe liší odolností, pohyblivostí, silou a schopnostmi. Každý stroj vám poskytne specifickou hratelnost. Lehcí zástupci této skupiny obrněných vozidel se vyznačují vysokou rychlostí, střední efektivitou a malou výdrží. Když se na ně pěchota pořádně zaměří, nemají šanci dlouho odolat. O něco lépe jsou na tom ve směru přežití představitelé série Mark V, kteří vám nejednou pomůžou prorazit skrz nepřátelské linie. V útrobách těchto gigantických strojů lze odolat většině forem útoků, proti těžkým německým tankům ale zřejmě neobstojíte. Těžkotonážním A7V se na bojišti ve směru síly nevyrovná prakticky nic, jejich pohyblivost je ale mizerná.

„V boji budete mít možnost použít samopaly, lehké kulomety, opakovací pušky, pistole a brokovnice. Všechny nástroje smrti vám nabídnou rozdílné statistiky, chování a mířidla.”

Efektivita tanků je v tomto dílu série Battlefield hodně vysoká. Při správném užití jsou schopné nejednou zvrátit nepřízeň osudu. Do boje je dobré brát hlavně těžké modely, které vydrží na bojišti o něco déle než jejich méně obrnění kolegové. Úprava fungování obrněných válečných strojů se autorům Battlefield 1 vskutku vyvedla. Osobně jí považuji za velké plus.

Nebeští rytíři

Prakticky každý typ tanku je možné označit za pohyblivou pevnost, která svou rychlostí rozhodně nikoho neohromí. Pro fanoušky volnosti a pohyblivosti tu mají tvůrci Battlefieldu 1 připravené tři typy dobových letadel. Do rukou se vám dostanou útočné letouny, stíhače a bombardéry. Dostupné vlaštovky vám podobně jako tanky dají vždy trošku odlišný herní zážitek. Útočné letouny vás kupříkladu hned po startu dokáží ohromit svou mrštností a bojovou efektivitou. Pravým opakem těchto malých aeroplánů jsou nemotorné bombardéry, které se zaměřují na likvidaci pomalých cílů. Pomyslným středobodem těchto dvou tříd jsou agresivní stíhače, které vám nabídnou jak sílu, tak i určitou míru pohyblivosti.

Vzdušná podpora mi moc nesedla. Její zásadnost je přesto extrémní. Schopný pilot bombardéru se dokáže při troše štěstí zbavit bez větší námahy jednoho či dvou tanků. Jednotlivé typy letadel je dobré kvůli větší efektivitě nakombinovat. Již zmíněný bombardér toho totiž bez doprovodu moc neudělá. Podpůrná hodnota vzdušných jednotek je stejně vysoká jako v případě obrněných válečných strojů. Na bojišti se neobejdete bez pomoci nebeských rytířů.

Připravit, pozor, pal!

Kontrola nad tankem, koněm, opancéřovaným autem či stíhačem nemusí oslovit každého. Pro milovníky statických pozic má Battlefield 1 připravená děla, těžké kulomety a protiletadlové kanóny, které si dokáží hravě poradit s jakýmkoliv typem letounu. Všechny dostupné defenzivní zbraně mají nekonečné zásoby munice, obránce při střelbě limituje jen přehřívání a nutnost dobíjení. Osobně jsem si při držení pozic značně oblíbil děla, která byla schopná na pár ran sundat i ten nejtvrdší obrněný válečný stroj.

Vcelku pestrá paleta defenzivní techniky tvoří první obraný pilíř pro většinu bráněných pozic. Krom těchto statických hraček máte po ruce také různé typy výbušnin, pastí a střelných zbraní. Každá zmíněná herní třída má k dispozici jiný arzenál. V boji budete mít možnost použít samopaly, lehké kulomety, opakovací pušky, pistole a brokovnice. Všechny nástroje smrti vám nabídnou rozdílné statistiky a mířidla. Nové typy zbraní můžete získat až poté, co dosáhnete určité hodnosti u dané třídy.

I přes širokou škálu zbraní se mohou jednotlivé kousky pyšnit dobře zpracovaným zpětným rázem. Každá zbraň má při střelbě osobité chování, na které si budete muset navyknout. Při bezhlavé střelbě či ignorování jejich reakcí se vám nejednou může stát, že plně minete svůj cíl. Úroveň zbraní mírně sráží jen jejich malá upravitelnost. Prakticky je jim změnou modelu možné nadefinovat jen minimální procento prvků. Nízká paleta alternativních zbraňových režimů může některým hráčům značně snížit celkovou herní dobu.

Boj o město

V rámci prozatím dostupných map se podíváte do polorozpadlých měst, temných lesů, zablácených zákopů a pískem zalitých pouští. Všechny herní lokace jsou nám schopné nabídnout pestrou škálu zničitelných budov a neotřele působící zážitek, který jen tak neomrzí. Osobně jsem si nejvíce zamiloval střet v ulicích gigantického města Amiens, které přede mne postavilo nejeden vypjatý moment.

Battlefield 1 nám v základní verzi nabízí devět map, které je možné absolvovat v jednom z pěti klasických herních režimů. S nepřáteli se můžete utkat v čistém střetu týmů, dobývání, dominanci či boji o strategické body. Hodně zajímavě je tu ztvárněno oblíbené nošení vlajky. Místo standarty totiž nosíte holuba, kterého po určité době vypustíte k vašim dělostřeleckým pozicím. Vítězem se stává frakce, která vypustí do vzduchu největší počet opeřenců.

„Battlefield 1 je kvalitní FPS s jasně definovanou hratelností, perfektním audiovizuálem, povedenou kampaní, neotřelým zasazením a zajímavou škálou map.”

Klasické herní režimy se vždy odehrávají jen na jedné mapě. Battlefield 1 nám krom nich nabídne také scénáře, které jsou složené minimálně z dvou lokací. Útočící frakce musí v rámci těchto operací zabrat určitý počet strategických bodů. Pokud se jí to nepodaří do vyčerpání zásob, dostane se jí podpory od extrémně silného vozidla, které jí pomůže protivníky zatlačit. Obránci vyhrávají jen v případě, že se jim povede síly nepřítele zadržet a odolávat jim až do plného vyčerpání zdrojů. Při kvalitní sestavě hráčů budete mít možnost absolvovat scénář jako komplet. Když se vám naopak nepodaří sehnat dobrý tým, neprojdete ani prvním bodem.

Režim pro více hráčů je na tom po stránce hratelnosti podobně jako v předchozích dílech. Celek je ale více vyladěn, tím pádem tu není mnoho prostoru pro kritiku. Vytknut lze snad jen menší bugy a problematické umísťování hráčů na bojiště, které tuto sérii trápí již několik dílů. S ostatními prvky jsem neměl žádné trable, servery byly stabilní a filtry efektivní.

Zářivá odměna

Za úspěšné zdolání nepřítele vás hra ve všech případech odmění hromadou zkušenostních bodů, které se po dosažení určitého milníku promění v novou hodnost. Při zvýšení úrovně se vám, krom ega, navýší také míra herní měny, za kterou je možné nakupovat nové typy zbraní. Když budete mít extrémní štěstí, padne vám čas od času krabice se zbraní či jejím vzhledem. Největší šťastlivci mohou touto cestou získat i zlatem pokryté miláčky.

Audiovizuální stránka Battlefielud 1 je na velmi vysoké úrovni. Komplet disponuje impozantním vizuálem, který vám dokáže nejednou vzít dech. Díky perfektnímu ozvučení a příjemné grafice je v tomto díle hodně hutná atmosféra. Vcelku příjemný překvapením pro mne byla také vydařená optimalizace, která umožňuje většině hráčů rozjet hru na maximální detaily bez propadů snímků či pádů hry.

Rozjetý motor

Pokračovateli kultovní značky se povedlo nastartovat pomalu dohasínající motor série. Battlefield 1 je kvalitní FPS s jasně definovanou hratelností, perfektním audiovizuálem, povedenou kampaní, neotřelým zasazením a zajímavou škálou map. Výraznější žánrové nešvary se tomuto titulu naštěstí vyhnuly obloukem, vytknout se mu toho tím pádem nedá mnoho, přesto tu pár menších nedostatků je. I přes ně je ale nový zástupce značky extrémně vydařeným dílem, které se nebojím doporučit všem fanouškům vydařených FPS.

Battlefield 1 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Battlefield 1

Verdikt

Změna zasazení novému zástupci série neskutečně prospěla. Komplet nyní budí dojem určité svěžesti a osobitosti, díky které se výrazně odlišuje od svých předchůdců. Battlefield 1 je povedená střílečka, která v sobě efektivně kombinuje zajímavé inovace a zažitou hratelnost. Pokud hledáte žánrový klenot, tak je tento kousek jasná volba.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

perfektní audiovizuál
jasně definovaná hratelnost
vydařená kampaň
neotřelé zasazení
zajímavá škála map
nevýrazná AI
problematické vysazovací pozice
bugy a jiné menší nedodělky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama