Bear With Me – co ukrývá fantazie malé Amber?
Recenze Bear With Me – co ukrývá fantazie malé Amber?

Bear With Me – co ukrývá fantazie malé Amber?

Ylbirda

Ylbirda

Amber s pomocí detektiva Ted E. Beara řeší zmizení svého bratra a útoky Red Mana na Paper City.

Reklama

Studio Exordium Games pochází ze Záhřebu a bylo založeno v roce 2014. Jeho prvním projektem byla hra Nephil’s Fall, 2D plošinovka, jehož vývoj byl podpořen na Kickstarteru. Exordium Games se ale chce věnovat různým žánrům a nabízet rozmanité herní zážitky, a Bear With Me je opravdu něčím úplně jiným. Jde o epizodickou noir adventuru s hororovými prvky, ve které hrají hlavní roli plyšáci a desetiletá Amber, která hledá svého bratra. První epizoda byla vydána v srpnu 2016 a druhá byla zpřístupněna v půlce února 2017. Na začátku října jsme se konečně dočkali třetí, závěrečné epizody.

Paper city v ohrožení

Amber má noční můru, a když se probudí, je v jejím pokoji Millie (žirafa). S pomocí zlodějíčků utekla z Paper City, aby Amber varovala, co se děje a jaké jí hrozí nebezpečí. Navíc ji informuje o tom, že její bratr zmizel. Amber proto poprosí o pomoc svého bývalého partnera Ted E. Beara, proslulého detektiva, aby jí pomohl bratra najít a zároveň ji ochránil před Red Manem. Bearovi se do toho nechce. Přece jenom je už v penzi a kterýkoli případ, do kterého ho Amber naveze, způsobí jenom problémy. Má pro ni ale slabost, a tak se přece jenom nechá přemluvit.

„Jednou jsem strávil 12 hodin v krabici, než si vzpomněla, že hrajeme na schovávanou – prostě Amber.“

Během svého putování potkávají různé obyvatele Paper City a postupně skládají mozaiku celé záhady. První epizoda se odehrává v domě Amber, kromě hledání bratra Flinta je velkým úkolem najít cestu do Paper City. Jeden vchod do města se nakonec najde, je však hlídaný mladým policistou Brianem, který nesmí nikoho pustit dovnitř ani ven, pokud nemají propustku podepsanou starostou – jenže jak se k ní dostat, když je starosta ve městě a Amber s Tedem venku? Se správným přístupem jde všechno, a tak první epizoda končí úspěšným přesunem do Paper City.

Druhá epizoda pak odkrývá dění ve městě a nabízí k prozkoumání různé lokace. Od přístavu s restaurací a skrýší Tedova kamaráda, přes úkryt šamanky, až po luxusní kasino místního mafiána Sharka. Amber se svým parťákem dále hledá svého bratra a zároveň se snaží zjistit, co Red Man chce, a jak se do města dostal. A především, proč zakládá požáry? Tato otázka a mnoho dalších zůstávají na konci druhé epizody nezodpovězeny.

Třetí epizoda pokračuje v Paper City a pomalu rozkrýváme nejen místní poměry, ale i to, co spojuje Amber s Red Manem. Střídáme se v hraní za Ted E. Beara a Amber až do jejich úspěšného shledání a dočkáme se několika překvapení. Ve třetí epizodě se z humorné detektivky stává spíše drama, jež nabídne velmi intenzivní zážitek a rozuzlení, které jistě mnohé překvapí.

Notná dávka sebereflexe

Bear With Me, jak už název naznačuje, obsahuje mnoho slovních hříček. Autoři vtipkují a využívají přitom i reference na populární kulturu. Dočkáme se narážky na Tonyho Starka z Avengers i Jasona, vraha s maskou (tu zatím nemá, ale chce si ji od Amber vypůjčit). Některé narážky jsou více subtilní, některé prostě nelze ignorovat – remake It byl zdrojem lákavého hlasu z kanalizace v průběhu třetí epizody.

„Nic neřekne promiň tak, jako smuteční věnec.“

Autoři se ale také nebojí dělat si legraci sami ze sebe. Narážky na nelogičnosti ve hře, či upozornění na nevhodné chování potkáte několikrát. Samozřejmě je v tomto ohledu nutné ovládat angličtinu, jinak budete mít problémy s pochopením vtipů i děje. Především přechod mezi první a druhou epizodou je pak zdrojem několika narážek na vývojáře, nejnápadnější je Tedova mrzutost nad tím, že už nemá hák, díky kterému bylo dosažení vysokých míst snazší (který ještě na konci první epizody měl, ale potom záhadně zmizel).

Noirová detektivka

Co se celkového ladění týče, je hra černo-bílá a velmi čistá, čas od času pak potkáváme Red Mana v červené kápi nebo nacházíme to, co po něm zbylo. Postavy odpovídají svým charakterům, Amber je hravá desetiletá holka, která je místy otravná, a Ted je nevrlý starý dědek, který nemá moc trpělivosti, ale přesto se snaží Amber pomoci. Tak, jak se hra rozvíjí, nabízí nám postupně více a více lokací a postav, se kterými můžeme komunikovat a dozvědět se důležité informace. Postup hrou je přímočarý a ovládání je intuitivní.

Přestože je Bear With Me velmi zábavné a dobře hratelné, existuje několik věcí, které radost ze hry poněkud kazí. Rozdělit hru do jednotlivých epizod je sice populární, ale pro hráče je to spíše frustrující. Čekání mezi jednotlivými epizodami je dost dlouhé, a ačkoli si ve druhé a třetí epizodě můžete pustit shrnutí, není příliš dobře zpracované. V tuto chvíli už to samozřejmě nehraje tak velkou roli, jelikož je celá hra venku, pokud ale na epizodu čekáte půl roku, dost vás to otráví. Jednotlivé epizody odehrajete zhruba za dvě hodiny, celá hra vám tak zabere přibližně šest hodin. Jistým zhoršením pak jsou v epizodě dvě načítací obrazovky, které si opravdu dávají načas a v některých případech se na ně budete dívat déle než na lokaci samotnou.

Jak již bylo zmíněno, jde o adventuru, čeká vás hodně rozhovorů, hledání předmětů a jejich používání, otevírání trezorů, „cutscény“ v podobě komiksů a skvělé propojení dětské fantazie s reálným světem. Toho se sice dočkáme až na konci, ale jde o vývoj příběhu, který se opravdu povedl.

Pokud máte chuť na adventuru, která se nebere moc vážně a strefuje se do všech, jste na správné adrese. Většina hádanek je spíš odpočinkových, i když nastanou chvíle, kdy se vaše mozkové závity budou muset otáčet.

Bear With Me – co ukrývá fantazie malé Amber?

Verdikt

Bear With Me je příjemná jednohubka, jež vás na pár hodin přenese do mysli malé holky, která ráda řeší záhady. Jde o velmi aktuální dílo s referencemi na pop kulturu a stylovým vizuálem. Vzhledem k tomu, že všechny tři díly jsou vydané, vám můžu koupi doporučit, šest hodin hry za patnáct euro je slušná nabídka.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

humor hry
noirová grafika
neobvyklé prostředí na pomezí fantazie
ve druhém kapitole jsou načítací obrazovky dost dlouhé
hra ve formě jednotlivých epizod
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama