Beholder – nesnadný život donašeče
Recenze Beholder – nesnadný život donašeče

Beholder – nesnadný život donašeče

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

9

Nepřátelé lidu třeste se, Velký slídil si vás najde všude.

Reklama

Retro adventura Papers, Please si přes svůj nevýrazný vizuál byla schopná omotat kolem prstu jak kritiky, tak i hráče. Dílo indie studia 3909 komunitu oslnilo hlavně řadou emotivních příběhů, které dokázaly upoutat k obrazovce nejednoho milovníka kvalitně vyprávěného děje. Vývojářská parta Warm Lamp Games se snaží se svou 2D adventurou Beholder jít ve stopách zmíněného herního klenotu. Do jisté míry se od něj ale odlišuje. Pomůže jejich prvnímu titulu špetka osobitosti a lepší grafická stránka k tomu, aby oslovil širší publikum, nebo budou tyto prvky naopak stát za jeho pádem mezi průměr?

Přetrvávající stud

Minulý režim zanechal na našem národu jizvy, které se asi nikdy plně nezhojí. Éra udavačství, závisti, lží a přetvářky měnila slušné lidi v monstra, která se v boji o přežití nebála dělat věci, za něž se do dnešních dní stydí. Morálka ustupovala strachu, prospěchářství a touze po moci. Dobrovolní i nedobrovolní udavači byli snad na každém kroku, stačil jeden chybný tah či špatná věta a už se to s vámi a vaší rodinou vezlo. Doba byla zlá, občas se ale našli lidé, kteří byli schopni vzdorovat společenskému tlaku. Beholder nám za příznivých okolností ukáže příběh jednoho z nich.

Hlavním protagonistou tohoto temně laděného příběhu je nedávno dosazený správce domu Karel. Spolu se svou malou rodinkou byl tento mladý muž hned po svém příjezdu do hlavního města nastěhován do útulného suterénu, v kterém se na příkaz státní bezpečnosti stará o pohodlí a bezúhonnost svých sousedů. Díky speciální látce je náš opatrovatel schopen pečovat o nájemníky ve dne v noci. Pokud se mu na některém soudruhovi něco nezdá, je povinen na něj najít důkazy a následně jej nahlásit orgánům. Vše je ale jen na něm.

„Základní dějová linka Beholder není z nejdelších, její průchod vám při dobrých podmínkách a troše štěstí zabere asi sedm hodin. Celek je v tomto směru tažen temnou atmosférou, perfektním zasazením, zajímavým vykreslením primárních charakterů a řadou nelehkých voleb, které se v různých intervalech promítají do děje.”

V počátečních fázích hry vám ministerstvo do vaší práce nebude vůbec zasahovat. Vyvíjený tlak je zpočátku minimální, postupem času se ale situace začne pomalu zhoršovat. Státní orgán bude vyžadovat větší vyšetřovací důslednost, rozsáhlejší šíření propagandy a širší škálu podezřelých. Mimoto se na vaši osobu zaměří také přátelé svobodného slova, kteří se vás budou snažit zlákat k aktivnější spolupráci. Když rozkazy a prosby jedné strany neuposlechnete, stane se z vás mrtvý muž, jehož rodina skončí na ulici. Aspekt volby je zde hodně citelný, prakticky na každém kroku na vás čeká rozhodnutí, které vám může od základu změnit život.

Základní dějová linka Beholder není z nejdelších, její průchod vám při dobrých podmínkách a troše štěstí zabere asi sedm hodin. Celek je v tomto směru tažen temnou atmosférou, perfektním zasazením, zajímavým vykreslením primárních charakterů a řadou nelehkých voleb, které se v různých intervalech promítají do děje. Komplet po stránce vyprávění sráží hlavně malý počet vedlejších postav. V pozdějších fázích hry nemáte díky tomuto faktu již žádné nové nájemníky.

Systém má oči všude

Jedním párem jeho zraků je i váš protagonista. Karel se v rámci svého povolání musí starat o to, aby v domě, který spravuje, nežili žádní problémisté. Své nájemníky můžete sledovat skrz klíčové dírky či skryté kamery. Když se vám touto nenásilnou cestou nepodaří nic zjistit, musíte přesedlat na údernější metody slídění. Neohlášená návštěva v bytě podezřelého vám nejednou pomůže odhalit jeho záliby, slabosti a protivládní jednání. Pomoci vám v tomto směru může také přímá konfrontace příbuzných špehovaného, kteří vám při menším nátlaku vyslepičí vše, co o svém drahém ví.

Získané informace můžete následně zformovat do spisu, ve kterém budete úřadům podrobně popisovat zájmy, myšlenky a priority oběti. Pokud byste u sledovaného subjektu zpozorovali zakázaný předmět či nepřijatelné chování, máte dvě možnosti. Buď ho můžete ihned nahlásit úřadům, nebo jej začnete za pomoci usvědčujících materiálů stahovat z kůže. Důkazní materiál lze použít jen jednou, jeho aplikaci na cíl si tím pádem musíte pořádně promyslet.

Vykonstruované procesy

Při prohledávání bytů vašich obětí velmi často narazíte na hodnotné předměty, které můžete ve večerních hodinách prodat překupníkovy. Překupním vám krom odkupu kradených věcí nabídne také pestrou škálu zakázaného zboží, které je možné využít k usvědčení nepohodlného nájemníka. Koupit si od něj můžete různobarevné kravaty, ovoce, alkohol, hudební desky a zapovězené knihy. Vydírat se díky této postavě dá prakticky každý.

„První dílo nezávislého vývojářského týmu Warm Lamp Games nám prezentuje život totalitního udavače z trošku jiné perspektivy.”

Od šmelináře lze získat jen obyčejné předměty, po výbavě klasického totalitního domovníka se budete muset poohlédnout jinde. Pomocnou ruku vám v tomto směru nabídne stát, který vám dá možnost za speciální informační měnu nakoupit různé typy kamerových systémů a opravářských sad. Vědomostní kapitál budete dostávat za plnění úkolů a zjišťování peprných informací.

Jiná perspektiva

První dílo nezávislého vývojářského týmu Warm Lamp Games nám prezentuje život totalitního udavače z trošku jiné perspektivy. 2D adventura Beholder nám dává k dispozici temný příběh, neotřelý grafický kabátec, náročné morální volby a zajímavě jednající charaktery. Kompletu je možné vytknout snad jen absenci širší palety postav a omezenou škálu dialogů. I přes tyto nedostatky se dá Beholder označit za dílko, které by nemělo fanouškům kvalitních adventur uniknout.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Beholder – nesnadný život donašeče

Verdikt

Beholder je velmi vydařená adventura, která se zaměřuje hlavně na fandy temných příběhů a náročných morálních voleb. Pokud mezi ně patříte, určitě si nezapomeňte otestovat demo, které autoři nabízí na Steamu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Náročné morální volby
Temný příběh
Zajímavě jednající charaktery
Neotřelý grafický kabátec
Absence širší palety postav
Omezená škála dialogů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama