Besiege – kreativní dobývání
Preview Článek Besiege – kreativní dobývání

Besiege – kreativní dobývání

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

18

Občas i menší projekty dokáží příjemně překvapit.

Reklama

Přesně tohle je případ hry malého vývojářského studia Spiderling, tvořeného dvěma snaživými tvůrci z jižní Anglie. Besiege již na první pohled dokáže zaujmout hráčovu pozornost. Tato simulace stavby různých technologických zázraků určených k dobývání je vytvořena v enginu Unity 4 a má hodně velký potenciál, který se jeho autoři rozhodně nebojí využít.

Prozatímní vývoj této hry trval jen jeden rok. Následně vývojáři vstoupili na Greenlight, z kterého je komunita bez větších problémů poslala rovnou do Early Accessu, kde se ji podařilo vydobýt pozici mezi první desítku nejprodávanějších her na Steamu. Krom toho, nabídli hráčům DRM free verzi.

Jednoduše řečeno, byla zde před námi řada důvodů, proč se na tento titul podívat pod drobnohledem a zjistit, jestli si současnou pozornost skutečně zaslouží.

Středověké kamikaze

Kampaň jako taková obsahuje patnáct misí, v kterých hráč bude muset aplikovat všechny dostupné zdroje ke splnění zadaných úkolů. Hra vás prakticky nikdy nenutí využít jen jednu cestu. Vždy nabízí pestré množství alternativních možností. V jednom ze scénářů například musíte zničit obří kamennou harfu stojící na kopci. Nejjednodušší je si nasadit na váš stroj několik děl a sochu sestřelit. Když ale budete chtít být víc kreativní, stačí sestrojit startovací plochu pro letadlo, které namíříte na budovu a následně provedete sebevražedný nálet. Scénář však proti vám nepostaví jen nehybné na zboření čekající stavby. Někdy bude nutné vypořádat se i s vojáky, děly a celou řadou překážek. Ty vám cestu výrazně neulehčí.

„Hra vždy nabízí pestré množství alternativních možností. “

Po dokončení patnácti úrovní, které vám nabídne základní ostrov Ipsilon, můžete svou pozornost zaměřit na sandbox. Oproti jiným titulům se tu jedná o přímo vymodelovanou úroveň nabízející sérii výzev a hádanek. Jmenovitě na vás čekají kýble s dehtem, padající kamení a jedna slepice.

Do budoucna se jak v sandboxu, tak i v normální kampani dočkáme značného rozšíření. Po dobytí Ipsilonu navštívíme ještě čtyři další ostrovy a Měsíc s odlišným stylem jak řešit některé úkoly.

Různorodá stavebnice

Nabídka součástek je hodně pestrá. Na začátku máte před sebou základní kámen. Ten je možné osadit, čím prakticky chcete. Zásadní jsou pro vás dřevěné kostky. Ty prakticky použijete na všechny své výtvory. Jejich výdrž je však značně omezena. Je nezbytné je řádně zpevnit za pomoci svorek. Poté, co určíte základní tvar, je nutné namontovat minimálně dva páry kol. Hodně v tomto směru záleží na váze vašeho výtvoru. Nemusíte však zůstat jen na zemi. Besiege nabízí i různé technologie, které vám dopomohou na cestě do oblak. Když získáte pohyblivost, máte částečně vyhráno. Některé cíle ale vyžadují i využití brutální síly. Tu zde zastupují kanony, plamenomety, bomby a různé typy chladných zbraní.

„Sestavit se tu dá jednoduše cokoliv. “

Sestavit se dá jednoduše cokoliv. Občas jsou některé mechaniky trošku složitější a ne vždy se vám podaří sestavit plně funkční stroj hned napoprvé. Většinou to u náročnějších staveb skončí katastrofou. U prvního katapultu jsem například zapomněl na zpevnění, takže se zlomil, bomba umístěná v držáku spadla a rozmetala kusy mého projektu po celém okolí.

Čím menší, tím lepší

Za posledních pár měsíců jsem došel k závěru, že čím menší studio, tím kvalitnější hra. Vývojáři totiž jasně ví, že když svůj první výtvor zmrší, už po nich neštěkne ani sousedův pes. Besiege je příkladem toho, že když se chce, tak se i ve dvou lidech dá udělat hodně kvalitní dílko, které dokáže zaujmout širší komunitu.

V současnosti tento titul nabízí hodně povedený obsah, na kterém se hráči mohou vyřádit na řadu hodin. Do budoucna dvojice nadšenců plánuje titul víc zpřístupnit komunitě na Steamu a hlavně jí zapojit do vývoje. Prozatím mohu tento projekt, i přes jeho jednoduchost, bez větších problémů doporučit každému, komu se líbí kreativní zábava.

Besiege pořídíte na Steamu v předběžném přístupu za pouhých 7 eur.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama