Blackwood Crossing – zkouška ohněm
Recenze Blackwood Crossing – zkouška ohněm

Blackwood Crossing – zkouška ohněm

Ylbirda

Ylbirda

16

Nechte se dojmout uměleckým dílem o životě, lásce a ztrátě.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Nezávislé studio Paper Seven z Brightonu vzniklo v roce 2011. Jeho cílem je od samého začátku tvorba smysluplných děl a postav, které mají hloubku a nejsou pouze opakováním unavených klišé. Jde o skupinu profesionálů, z nichž někteří mají zkušenosti i z velkých AAA vývojářských společností. Jejich prvotinou je emotivní 3D adventuru Blackwood Crossing, která popisuje vztah osiřelých sourozenců Scarlett a Finna. Ti se pokouší svůj křehký vztah napravit během dlouhé cesty vlakem plné neočekávaných zážitků.

Zase Finn

Scarlett se probouzí ve vlaku a Finn už zase zlobí. Nechce v klidu sedět a pořád někde pobíhá. Scarlett to sice nebaví, ale musí se o svého mladšího bratra starat a podrobit se jeho rozmarům. Při hledání Finna ovšem narazí na zvláštní věci. Ve vlaku se nachází členové rodiny s podivnými maskami, Scarlettin bývalý přítel Cameron, nebo Finnova třídní učitelka ze základní školy a králičí kluk. Není jasné, co tam dělají, proč jsou jakoby zamrzlí, ale přesto mohou mluvit, nebo proč není ve vlaku kromě nich nikdo jiný (a Finn tedy může zlobit, aniž by někoho rušil).

Zmatené Scarlett nezbývá nic jiného, než postupně řešit hádanky, objevovat a používat své magické schopnosti a trávit čas s Finnem, který je neústupný. Budete si muset vzpomenout na staré heslo pro vstup do domu na stromě, které je v jazyce, který jste jako malí společně vymysleli. Dále na vás čeká výroba létajících motýlů nebo oprava rozbitých váz a fontán.

„Je jasné, že Finn na Camerona žárlí. Může Scarlettin přítel ohrozit její vztah s bratrem?“

Cit pro detail

Vývojáři si na této hře dali doopravdy záležet. Vizuál je velmi povedený a ocenit je třeba především důslednost, s jakou byla celá hra vytvořena. Jde spíše o detaily, ale když si jich všimnete, pochopíte, že to je něco speciálního. Začíná to tím, že odraz Scarlett vidíme v oknech, pokračuje to jejíma nohama v teniskách (což je něco, co bohužel nenajdete v každé first person hře) a zdaleka nekončí jejími nalakovanými nehty, které jsou částečně oloupané a částečně v celku. Vypadá to hrozně, ale je to něco, co u puberťaček běžně uvidíme a činí to její postavu realističtější.

Skvěle působí také filmové plakáty, které se ve vlaku nachází. Tituly jako Run Finn, Run, Hush, Forgotten, 11 Rabbits nebo Rabbit Boy vám pravděpodobně nic neříkají, ale až uvidíte jejich plakáty, ztvárněné především Finnem, ale také Scarlett, Cameronem a králičím klukem, jistě pochopíte, které populární filmy představují.

Zvuk je taktéž velmi povedený a můžete se do něj zaposlouchat. I ostatní zvuky se ke hře skvěle hodí a jistě je oceníte – například svištící vítr bude o něco tišší, pokud zavřete okno. Herci, kteří dabovali postavy, si opravdu dali záležet. Normálně takové věci moc nevnímám, ale zde je patrná snaha o co nejrealističtější ztvárnění postav, které dávají smysl jak po fyzické, tak po psychické stránce. A ačkoli toho většina postav moc nenamluví, z toho mála, co řeknou, se toho o nich můžete hodně dozvědět.

Jednoduchá mechanika

Blackwood Crossing je 3D adventura, ve které je hnací silou příběh, za kterým se ale nemusíte honit. Jde o příjemný, klidný zážitek, můžete rozjímat a většinu času si vystačíte s pohybem šipek a myši, která umožňuje interakci. Pak je to už jenom pár kláves, které vám pomohou oživovat předměty, či bojovat s podivnou černou hmotou – umbrou. V tomto ohledu vám také hra pokaždé napoví, kterou klávesu máte pro kterou činnost použít.

Rámcově je příběh zasazen do jedoucího vlaku. Nevíme, odkud kam jede, ale strávíme v něm většinu času. Zdá se být, až na členy rodiny a přátele, prázdný, a je rozhodně prostorný. Je jisté, že musí být nějak začarovaný. Na konci/začátku vlaku totiž nenajdete další kupé nebo lokomotivu, ale dědečkovu zimní zahradu. V jednom z vagónů také naleznete Scarlettin a Finnův stromový dům, kde strávili mnohé radostné chvíle. Chvíli budete také trávit na mírumilovném ostrově a v temné jeskyni.

Hra je na pohled velmi líbivá, a ačkoli ve vlaku strávíme velké množství času, zas tak rychle se neomrzí, protože se velmi často mění. Ostrov i stromový dům pak působí vyloženě idylicky, jsou to místa, která byste si sami přáli navštívit. Na vzhledu postav, respektive jejich masek se také skvěle promítnul fakt, že je vyrobil Finn, malý kluk. Dědeček má vousy ze šňůrek a neoblíbený spolužák dostal masku prasete. Jde opět o maličkosti, které však ukazují, jak moc tvůrci nad vývojem přemýšleli.

Na závěr však musím být trochu kritická. Hru jsem dohrála za 3,5 hodiny, což mi při ceně stanovené na 16 euro přijde trochu málo. Jistě, je třeba vzít v potaz, že jde o 3D adventuru a vypadá opravdu skvěle a délka se dá do jisté míry srovnat s jinými žánrovkami (zároveň by protahování hře nejspíš neprospělo), cena mi přesto přijde poněkud vysoká.

„Ostrov i stromový dům pak působí vyloženě idylicky, jsou to místa, která byste si sami přáli navštívit.“

Pokud máte rádi adventury a rádi se občas necháte strhnout emocemi, je Blackwood Crossing rozhodně hra pro vás. Nabízí krásné audio i vizuál a příběh, který vám dokonce umožní si toto umělecké dílo zahrát víckrát.

Blackwood Crossing – zkouška ohněm

Verdikt

Blackwood Crossing je krásná hra, na které si vývojáři dali záležet. Pokud máte chuť na umělecké dílo v podobě hry a nemáte hluboko do kapsy, hned si ji pořiďte. Pokud vás cena přece jenom odrazuje, přidejte si hru na svůj seznam přání a počkejte na slevu – rozhodně se to vyplatí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafika a atmosféra
povedené dialogy odpovídající postavám
cit pro detail
reference populárních filmů
příběh, který nabízí možnost opakování hry
krátká herní doba
cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama