blogovani-cast-7-podpurna-vypomoc
Blogy čtenářů Článek Blogování: Část 7. - Podpůrná výpomoc

Blogování: Část 7. - Podpůrná výpomoc

Jan Kalný

Jan Kalný

Je to zase víc jak půl roku od doby, co jsem vydal mojí poslední část ze série Blogování. Dodnes jsem přemýšlel nad tím, o čem bych mohl psát…

Reklama

Je to zase víc jak půl roku od doby, co jsem vydal mojí poslední část ze série Blogování. Dodnes jsem přemýšlel nad tím, o čem bych mohl psát tentokrát. Z mých očí už jsem popsal nejdůležitější a nejzajímavější věci, které by mohly - a měly - pomoci začátečníkům i nějakým pokročilým. A pak, když jsem si šel lehnout, tak mi to blesklo hlavou. Sice jsem si to zapsal, ale ten papírek jsem si nemohl najít; naštěstí jsem to nezapomněl...

Grammar Nazi programy

Nejdůležitější součástí správného psaní jsou textové editory. Konkrétně ty z rodiny tzv. „Grammar Nazi“ programů. Asi tím nejznámějším bude Word z Microsoft Office. Jakmile napíšete nějakou chybu, nejčastěji překlep, hned na vás začnou řvát, že tady jste udělali chybu - šup, šup, opravit!

Pokud se vám ale nechce za program platit, tak osobně doporučuji alternativu zdarma v podobě Writer z LibreOffice (dříve známé jako OpenOffice). Ve spoustě ohledech se tento program podobá Wordu. Má velmi podobné editační možnosti, je také v češtině s českým slovníkem a rozhodně na něm není nic, co je zvlášť špatné.

Z jednoduchého přehození - nebo rovnou psaní - vašeho textu do Writeru nebo Officu hned zjistíte, kde jste udělali různé chyby. Programy samozřejmě nemusí znát úplně všechny tvary slov, případně některé novější, hovorová nebo slangová slova a už vůbec ne (cizí) „vymyšlené“ názvy nebo jména (ve většina případech). Přesto vám ukáží chyby v normálních českých slovech.

Samozřejmě ale nemůže program v žádném případě nahradit lidský mozek. Text je velmi flexibilní forma vyjadřování, kterou nemůže žádný program pochopit. Můžete si s textem hrát, můžete slova různě kombinovat, ale program to bude chápat jako chybu. Stejně tak program nerozebírá podstatu věty. To znamená, že když napíšete například „podej my pero“, program tam neobjeví žádnou chybu, protože technicky vzato v těch slovech chyba není. A neobjeví ani chyby ve špatně složených větách. Proto nikdy nedávejte 100% na program. A zde přichází na řadu druhá část...

Druhá část, kterou jsem nevěděl jak nazvat...

Lidský mozek funguje zajímavým způsobem. Pokud napíšete nějaký text a hned si ho po sobě přečtete, ve většině případech neobjevíte nic, co je špatně, protože máte text ještě v živé paměti. Pokud si ho ale uložíte a kouknete na něj za několik hodin, nebo třeba příští den, objevíte několik věcí, které vám tolik nesedí. Ať už jsou to špatně napsané věty, divná slova, překlepy nebo jiné chyby. Proto je zásadní nepsat a především nepublikovat text za jeden den, ale nechat si to uležet třeba několik dní. Rozhodně vás čas netlačí a všechno může počkat. Radši později a dobře, než hned a úplně blbě.

Pokud vás přesto čas tlačí (ve většině případů když píšete text nějak profesionálněji a ne na blog např.), je dobré zneuž... využít vašich přátel. Ti totiž text neznají a když si ho přečtou, automaticky a „objektivně“ vidí, co se jim na textu nezdá. Mohou to být opět slova nebo rovnou celé věty. Pokud ale text píšete profesionálněji, máte opravu textu už automaticky trochu vžitou, a o to snazší to je.

Kontrola textu je velmi důležitou věcí, která by neměla být v žádném případě a NIKDY přeskočená. Dokud nevypadá text tak jak vy chcete, ani ho nevydávejte. Ve spoustě případech vidim tady na blogu naprosto základní chyby, rozjeté texty, šílené mezery mezi odstavci a celkově špatnou stylistiku. Něco takového nemůže přehlédnout nikdo, kdo se na ten text podívá než ho vydá.

Vpravdě interesantní, sire

Co také může pomoct vašemu konání je slovní zásoba. Každý má svou vlastní, ale všechny mají styčné body, které tvoří v podstatě třeba 90 %. Logicky se tak každý Čech dorozumí s každým Čechem. Ovšem je důležité si slovní zásobu za všech okolností stále rozšiřovat novými a zajímavými slovy. Těmi českými nebo oficiálně převzatými. Protože píšete česky, je nesmysl do textu dávat moc anglických výrazů (za předpokladu, že mají český ekvivalent).

Pokud si prostě nemůžete pomoci, pište jak umíte a při kontrole textu si označte všechny cizí výrazy a v hlavě (nebo internetu, pokud je to opravdu potřeba) vyhledávejte jak byste to mohli říct česky. Případně celou větu přepište.

Právě takovými kontrolami si rozšiřujete slovní zásobu o nová slova a můžete tak později snadněji a rychle psát. A to je přece dobré, ne?

Rage quit je nepřípustný

A dostáváme se na závěr tohoto dílu. Často se mi stává, že už nemám chuť psát. Opadne ze mě to nadšení něco napsat a něco sdílet. Proto je důležité si práci na textu rozumně rozdělit podle vašich preferencí a časové vytíženosti.

Pokud například píšete recenzi, můžete jednou za den napsat pouze jednu část (1. den například něco o příběhu, další den kousek o hratelnosti). A je úplně jedno, jestli se vám chce nebo nechce psát dál - prostě nepište.

Tím bych tak nějak mohl 7. část mé série ukončit. Pokud máte nějaká speciální přání o čem bych měl napsat, jsem jedno ucho. Já osobně totiž nevím. Za mě už jsem snad vyšťavil úplně všechno, teď můžu jenom doufat, že se najdou tací, kteří tuto sérii opravdu ocení a budou jí brát na vědomí.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama