Bodycount – výlet do Afriky
Preview Bodycount Článek Bodycount – výlet do Afriky

Bodycount – výlet do Afriky

Jan Bičan

Jan Bičan

Stuart Black svůj nový projekt přirovnává k mixu J.J. Adamse, Lady Gaga, sci-fi a HBO. Pojďme tedy společně nahlédnout pod jeho pokličku.

Reklama

Stuart Black zodpovědný za unikátní střílečku Black se nedávno tvrdě pustil do FPS současné doby. Žádná originalita, krycí systémy a nudné ztvárnění – to jsou jeho hlavní výtky. Ačkoliv volil na letošní výstavě E3 slova s mírnějším podbarvením, s koňskou dávkou očekávání jsme čekali na předváděčku jeho nového projektu. Black kope za britský Codemasters a ve studiu Guildforce má k dispozici poměrně zkušený personál. Bodycount přesto vyvolal spíše rozporuplné reakce.

Jednoduchou hlavní nabídku vystřídal standardní popis ovládání (nic nového pod sluncem) a pak se konečně zjevila hra v plné své kráse. Graficky vzato nelze v podstatě nic vytknout, Bodycount vizuálně přímo exceluje. EGO je prostě perfektní engine, který se lvím podílem zasloužil o úspěch Colin McRae DiRT nebo Operation Flashpoint 2: Dragon Rising. Ovšem zpět ke hrané ukázce. Black názorně předvedl neskutečný rozptyl střelby. Pokud se snažíme trefit oponenta při běhu, kulky létají i několik metrů od sebe. Maximální přesnosti docílíme přikrčením a zamířením.

Vzápětí se Black vydal hlouběji do tunelu a na jeho konci čekal první střet. Z můstku kdosi střílel, palba však byla nekompromisně opětována zleva. Black se bez okolků pustil do vysvětlování a vzešel z toho zajímavý poznatek. V Bodycountu se nesetkáme s žádnou naskriptovanou situací a šarvátky se proto mohou vyvíjet při opakovaném hraní úplně odlišným směrem. Pocity plné frustrace by tak mohli být potlačeny.

Následující akční pasáž mluví jasnou řečí – alfou a omegou Bodycountu je střílení a všechno, co k němu neodmyslitelně patří. Koncept stojí na milionech vystřelených projektilů a nosnost hlavní postavy je tomu přizpůsobena. Hned na začátku dostaneme do vínku příděl šesti set nábojů do samopalu. Věřte nevěřte, tato úctyhodná dávka ani v nejmenším nepostačí. Kulky opouštějí hlavně s obrovskou kadencí a je tudíž nutné střelivo neustále doplňovat, stejně tak se i léčit. S otevřenou náručí budeme také od padlých protivníků přijímat strategické body nazvané intel (modrá íčka), neboť suplují funkci peněz.

Totální destrukce

Jelikož by se další bezhlavá střílečka bez hlavy a paty neuchytila, Bodycount disponuje mimo jiné i výborným destruktivním modelem. Prostá střelba si poradí prakticky s čímkoliv, dokonce i s betonovými překážkami. Propracovanost tohoto systému si hravě podává ruce s Battlefield: Bad Company 2 nebo Red Faction: Guerrilla. Rozhodneme-li se například rozcupovat dřevěnou bednu, budeme svědky realistického odlamování menších kousků. Výbušniny povalující se na každém kroku navíc vykouzlí třeskutou atmosféru a o zábavu snad bude postaráno.

Hlavní postavou hry bude drsný chlapík John Doe, jenž se rázem ocitá na bitevním poli blízké budoucnosti. Podivná organizace The Network se postarala o to, aby byl dopraven do Afriky, kde se zapojí do konfliktu, který vznikl mezi třemi korporacemi. Nemusíme se přitom bát o to, že bychom neměli do čeho takříkajíc píchnout. Úkoly nám totiž obstarají tři znepřátelené operátorky patřící k výše zmíněným korporacím. I když příběh bude odsunut až na druhou kolej, musíme uznat, že jistý potenciál nepostrádá. Nakonec může nepochybně překvapit a stát se jedním z hlavních pilířů hry.

Inspirace v seriálech

Slíben byl i multiplayer okořeněný o celou paletu speciálních módů a rovněž kooperativní režim, v němž si s kamarády projdeme kampaň společně. Singleplayer nicméně sehraje zřejmě nejdůležitější roli. Vývojáři mají zcela evidentně v oblibě zámořské seriály, jelikož Bodycount rozdělují do několika epizod, přičemž každou z nich zakončíme epickým soubojem s tuhým bossem. Titul, který se nám dostane do rukou, proto bude jakoby první sezónou. Tím si autoři otevírají vrátka dokořán pro případné pokračování, vše ale závisí na úspěchu prvního dílu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama